Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ανεξαρτησία προσεχώς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεξαρτησία προσεχώς...

“Οι κάλπες είπαν 'ναι στην ανεξαρτησία'” τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Πουτζντεμόν από το βήμα της Βουλής της Καταλωνίας κηρύσσοντας χθες την ίδρυση της “Δημοκρατίας της Καταλωνίας” διαμέσου... διαπραγματεύσεων, ένα βραδυφλεγές Catalexit που αναμένεται να πυροδοτήσει τις άμεσες αντιδράσεις της ισπανικής κυβέρνησης, που διά μέσου της Γερουσίας μπορεί να καταργήσει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας. Οι βουλευτές του αριστερού CUP παρακολούθησαν "παγωμένοι" την ομιλία του Πουτζντεμόν, ενω η εφημερίδα "El Pais" μετέφερε την πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών στη Μαδρίτη ότι το διάγγελμα είναι "αποσχιστικό".

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση. Ο Πουτζντεμόν συναντήθηκε προηγουμένως με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ έγιναν οι τελευταίες διορθώσεις στο κείμενο της ομιλίας του και κάποιες διαπραγματεύσεις με τον... καθολικό κλήρο, σύμφωνα με το Bloomberg, τη στιγμή που ορισμένοι οπαδοί της ανεξαρτησίας “ψιθύριζαν” ότι θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Η τοπική Βουλή είχε πλημμυρίσει για πρώτη φορά με πάνω από 1.000 δημοσιογράφους, εκ των οποίων 360 ξένοι που εκπροσωπούσαν 126 μέσα ενημέρωσης.

Δημοσίευμα του Bloomberg προειδοποίησε ότι η εθνική αστυνομία είχε προετοιμαστεί για να συλλάβει τον Πουτζντεμόν εάν προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Στη γειτονική Αψίδα του Θριάμβου οι οπαδοί της ανεξαρτησίας είχαν ξεκινήσει ήδη τη γιορτή τους περιμένοντας να παρακολουθήσουν “ειρηνικά και μαζικά” από δυο γιγαντοοθόνες την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, ενώ κοντά τους είχαν σταματήσει τριάντα περίπου τρακτέρ. Από την άλλη πλευρά του τοπικού κοινοβουλίου καμιά τριανταριά άτομα που ήταν υπέρ της ενότητας της Ισπανίας είχαν σηκώσει πλακάτ με το σύνθημα “Δεν θέλουμε τοίχους ούτε από τον Τραμπ ούτε από τον Πουτζντεμόν”.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι ζήτησε να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης σήμερα Τετάρτη στις 17.00 το απόγευμα για να ενημερώσει τη Βουλή για το θέμα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Ερνάνδο τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει “πολλά άλλα μέτρα” έναντι της μονομερούς προκήρυξης της ανεξαρτησίας, πέρα από την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος, που προβλέπει την αναστολή των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας.

Ιγκλέσιας για Καταλωνία: “Πόλεμος του στέμματος”

“Αυτά που θα πει ο κύριος Πουτζντεμόν δεν μπορούν να έχουν πολλά αποτελέσματα και το ξέρει όλος ο κόσμος. Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ωριμότητα και την κοινή λογική. Αυτό δεν είναι μια επιλογή ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, αλλά να στοιχηματίσεις για τις αποχρώσεις... Δεν είναι νόμιμη η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας” τόνισε ο ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος για ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις.

Για τον Ιγκλέσιας ο Πουτζντεμόν καταναλώνεται σε έναν πόλεμο θέσεων για την ηγεμονία σε αντιπαράθεση με την πραγματική εξουσία της ισπανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανάλυση του Γκράμσι (την οποία παρουσιάζει ο Ιγκλέσιας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook σε αντιπαράθεση με τον Γερμανό φιλόσοφο Καρλ Σμιτ και μάλιστα με εικονογράφηση από τον “Πόλεμο του στέμματος” και τη ρήση... “η εξουσία είναι δύναμη”).

Τουσκ προς Πουτζντεμόν: Αδύνατος ο διάλογος με ανακήρυξη ανεξαρτησίας

“Μην ανακοινώσεις μια απόφαση που θα καταστήσει αδύνατο τον διάλογο” είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, καλώντας τον Πουτζντεμόν “να κοιτάμε πάντα αυτό που μας ενώνει. Ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα”. Ο Τουσκ υπογράμμισε επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε. ότι “πριν από αρκετές ημέρες ζήτησα από τον πρωθυπουργό Ραχόι να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα χωρίς τη χρήση βίας, να αναζητήσει τον διάλογο, γιατί η δύναμη των επιχειρημάτων είναι καλύτερη από το επιχείρημα της δύναμης. Σήμερα ζητάω από εσάς (σ.σ.: τον Πουτζντεμόν) να σεβαστείτε, παρά τις προθέσεις σας, τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσετε μια απόφαση που θα καταστήσει αδύνατο τον διάλογο”.

Ανησυχίες ΔΝΤ

“Είναι σίγουρα ανησυχητικό και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα” τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την καταλανική και την ισπανική οικονομία.

Οι Σοσιαλιστές και με τον... αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ισπανική Βουλή Ρόμπλες κάλεσε τον Πουτζντεμόν “να μην ωθήσει τα πράγματα στα άκρα” με μια μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και “να υπερισχύσει η κοινή αίσθηση και λογική”. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζει ότι η αντίδραση στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα πρέπει να είναι “αναλογική... με μια θεσμική συνταγματική απάντηση” και σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με την πολιτική του Ραχόι και των Πολιτών. Σε εκδήλωση στη Βαρκελώνη το βράδυ της Δευτέρας ο Σάντσεθ ζήτησε από τον Πουτζντεμόν να μην προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη και να προχωρήσει σε εκλογές στην Καταλωνία.

ΣΕΒ Καταλωνίας: Κίνδυνος ρευστότητας από ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Ο σύλλογος των καταλανικών εταιρειών και βιομηχανιών Foment Del Treball προειδοποίησε για “τον κίνδυνο οικονομικής ρευστότητας εάν η Καταλωνία κάνει ένα βήμα προς μια αβέβαιη πορεία” με τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ζητώντας από τους πολιτικούς “υπευθυνότητα” και “διάλογο”. Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του συλλόγου των εργοδοτών, με τον προκλητικό τίτλο “Η Foment λέει φθάνει πια”, προειδοποιεί για “τη σοβαρή κοινωνική και οικονομική κατάσταση που βιώνει η Καταλωνία” εξαιτίας του “πολιτικού περιβάλλοντος”, ζητώντας παράλληλα την “επιστροφή στη νομιμότητα”, σύμφωνα με το σύνταγμα και το Καταστατικό της Αυτονομίας της Καταλωνίας.

Ο πρόεδρος του Ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του κολοσσού αφρώδους οίνου Freixenet Μπονέτ προειδοποίησε ότι συνεχίζεται η φυγή των εταιρειών από την Καταλωνία και ότι ο ίδιος θα προτείνει τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας του εάν ο Πουτζντεμόν προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη, που εκτιμά ότι θα αποτελέσει “καταστροφή για την Καταλωνία και την Ισπανία και εν μέρει την Ευρώπη”.

Η ασφαλιστική Catalana Occidentale μετά από 150 χρόνια και παρουσία σε 50 χώρες σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της από την Καταλωνία στη Μαδρίτη. Τον δρόμο της “εξορίας” ακολουθούν η μεγάλη ζυθοποιία San Miguel, η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Colonial (μετά από προειδοποίηση της Moody's για πτώση των τιμών των ακινήτων στην Καταλωνία) και ο κολοσσός τροφίμων Idilia Foods.

Η Volkswagen θα μεταφέρει τις έδρες των θυγατρικών διανομής και αντιπροσωπειών της από τα περίχωρα της Βαρκελώνης στο κέντρο της Μαδρίτης, ενώ τίθενται και αρκετά ερωτηματικά για τη Seat.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL