Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
“Προδότης” του Catalexit o Πουιχδεμόντ: “Ναι” στη “Δημοκρατία της Καταλωνίας”, αλλά... προσεχώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

“Προδότης” του Catalexit o Πουιχδεμόντ: “Ναι” στη “Δημοκρατία της Καταλωνίας”, αλλά... προσεχώς

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι κάλπες είπαν “ναι” στην ανεξαρτησία”, τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Πουιχδεμόντ από το βήμα της βουλής της Καταλωνίας κηρύσσοντας την ίδρυση της “Δημοκρατίας της Καταλωνίας” διαμέσου... διαπραγματεύσεων. Ένα βραδυφλεγές Catalexit που αναμένεται να πυροδοτήσει τις άμεσες αντιδράσεις της ισπανικής κυβέρνησης, που διαμέσου της γερουσίας μπορεί να καταργήσει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Καταλωνίας κήρυξε εμμέσως την ανεξαρτησία, γεγονός που "δεν είναι αποδεκτό", παρά την αναβολή της εφαρμογής της, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πουιχδεμόντ δεν κήρυξε την ανεξαρτησία, εάν ο Ραχόι εφαρμόσει το άρθρο 155 θα διαπράξει ένα ιστορικό λάθος”, τόνισε ο ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας. “Δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία και άφησε άνοικτή την πόρτα για τον διάλογο”, τόνισε ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν. Ο πρόεδρος της καταλανικής Αριστεράς Catalunya Si Que Es Pot Ραβέλ ευχαρίστησε από το βήμα της τοπικής βουλής τον Πουιχδεμόντ γιατί “το θάρρος του διαλόγου”

Οι βουλευτές του ακροαριστερού συμμάχου του Πουιχδεμόντ δεν χειροκρότησαν την ομιλία του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης, ενώ η νεολαία της Arran κατηγόρησε τον Πουιχδεμόντ για... προδότη.

Σύμφωνα με την El Pais η κυβέρνηση του Ραχόι ερμηνεύει ως αποσχιστική την ομιλία. Πηγές του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπογράμμισαν ότι θα συνεδριάσει την Τετάρτη το μεσημέρι για να ακυρώσει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τον Πουιχδεμόντ, γιατί παρά την αναστολή της ανακήρυξε τη νέα “Δημοκρατία της Καταλωνίας”. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι αναμένουν αύριο την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και την προσφυγή του εναντίον της ανεξαρτησίας.

Ο Πουιχδεμόντ πριν προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας συναντήθηκε στη βουλή με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή και την πλειοψηφία του. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση για να γίνουν οι τελευταίες διορθώσεις στο κείμενο της ομιλίας του και κάποιες διαπραγματεύσεις με τον... καθολικό κλήρο, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ορισμένοι οπαδοί της ανεξαρτησίας “ψιθύριζαν” ότι θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Πηγές από το CUP υπογράμμισαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στις αντιδράσεις του.

Η τοπική βουλή της Καταλωνίας είχε πλημμυρίσει για πρώτη φορά με πάνω από 1.000 δημοσιογράφους, εκ των οποίων 360 ξένοι που εκπροσωπούσαν 126 μέσα ενημέρωσης. Δημοσίευμα του Bloomberg προειδοποίησε ότι η εθνική αστυνομία έχει προετοιμαστεί για να συλλάβει τον πρόεδρο της Καταλωνίας Πουιχδεμόντ εάν προχωρούσε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησία.

Στη γειτονική Αψίδα του Θριάμβου οι οπαδοί της ανεξαρτησίας είχαν ξεκινήσει ήδη τη γιορτή τους περιμένοντας από τις δύο γιγαντοοθόνες που είχαν στήσει η ANC και η Omnium για να παρακολουθήσουν “ειρηνικά και μαζικά” τη συνεδρίαση της τοπικής βουλής και την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας. Λίγα μέτρα πιο πέρα είχαν σταματήσει τριάντα περίπου τρακτέρ. Μετά την ομιλία του Πουιχδεμόντ άρχισαν οι αποδοκιμασίες, ενώ αρκετοί έφυγαν απογοητευμένοι και με το κεφάλι κάτω.

Από την άλλη πλευρά του τοπικού κοινοβουλίου καμιά τριανταριά άτομα που ήταν υπέρ της ενότητας της Ισπανίας είχαν σηκώσει πλακάτ με το σύνθημα: “Δεν θέλουμε τοίχους ούτε από τον Τραμπ ούτε από τον Πουιχδεμόντ”.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι ζήτησε να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης τη Τετάρτη στις 17.00 ώρα Ελλάδος για να ενημερώσει τη βουλή για το θέμα της Καταλωνίας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Ερνάνδο τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει και “πολλά άλλα μέτρα” έναντι της μονομερούς προκήρυξης της ανεξαρτησίας από την Καταλωνία πέρα από την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος που προβλέπει την αναστολή των αυτοδιοικητικών θεσμών της Καταλωνίας.

Αμέσως με την ομιλία του ο Πουιχδεμόντ δέχθηκε τις επιθέσεις των “Πολιτών”, με την εκπρόσωπό τους Αριμάδας να προειδοποιεί τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης ότι “εμεινες μόνος σου... γιατί έκανες λάθος αιώνα και τόπο”.

Ο ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας PSC Ιθέτα έφθασε στο σημείο να διακωμωδήσει την ομιλία του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι “δεν μπορεί να αναστείλει την ανεξαρτησία που δεν κήρυξε”.

Ιγκλέσιας για Καταλωνία: “Πόλεμος του Στέμματος” ανάμεσα σε... Γκράμσι και Σμιτ

Αυτά που θα πει ο κύριος Πουιχδεμόντ δεν μπορούν να έχουν πολλά αποτελέσματα και το ξέρει όλος ο κόσμος. Για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ωριμότητα και την κοινή λογική. Αυτό δεν είναι μια επιλογή ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, αλλά να στοιχηματίσεις για τις αποχρώσεις... Δεν είναι νόμιμη η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας”, τόνισε ο ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Unidos Podemos για ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις.

Για τον Ιγκλέσιας ο Πουιχδεμόντ καταναλώνεται σε έναν πόλεμο θέσεων για την ηγεμονία σε αντιπαράθεση με την πραγματική εξουσία της ισπανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανάλυση του Γκράμσι, όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σε αντιπαράθεση με τον Γερμανό φιλόσοφο Καρλ Σμιτ και μάλιστα με εικονογράφηση από τον “Πόλεμο του Στέμματος” και τη ρήση... “η εξουσία είναι δύναμη”.

Τουσκ προς Πουιχδεμόντ: Αδύνατος ο διάλογος από ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Μην ανακοινώσεις μια απόφαση που θα καταστήσει αδύνατο το διάλογο”, προειδοποίησε από το Twitter τον πρόεδρο της Καταλωνίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, καλώντας τον Πουιχδεμόντ “να κοιτάμε πάντα αυτό που μας ενώνει. Ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα”.

O Τουσκ υπογράμμισε επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Κατάσταση της Ένωσης στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ ότι “πριν από αρκετές ημέρες ζήτησα από τον πρωθυπουργό Ραχόι να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα χωρίς την χρήση βίας, να αναζητήσει το διάλογο, γιατί η δύναμη των επιχειρημάτων είναι καλύτερη από το επιχείρημα της δύναμης. Σήμερα ζητάω από εσάς [τον Πουιχδεμόντ] να σεβαστείτε παρά τις προθέσεις σας τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσετε μια απόφαση που θα καταστήσει αδύνατο τον διάλογο”.

Ανησυχίες ΔΝΤ

Είναι σίγουρα ανησυχητικό και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα”, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ απαντώντας σε Πορτογαλίδα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την καταλανική και την ισπανική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL