Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Οι Εβραίοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανησυχούν από την είσοδο του ακροδεξιού AfD στο κοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Εβραίοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανησυχούν από την είσοδο του ακροδεξιού AfD στο κοινοβούλιο

Εβραϊκές οργανώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους σήμερα μετά ο ιστορικό αποτέλεσμα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το AfD συγκεντρώνει το 13,5% των ψήφων και καταφέρνει να εισέλθει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. Η ακροδεξιά δεν εκπροσωπείται στη Μπούντεσταγκ από τη δεκαετία του 1950.

«Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στη Μπούντεσταγκ θα διασφαλίσουν ώστε το AfD να μην εκπροσωπείται στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.

«Κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμπεριέχουν ανησυχητικά ποσοστά μισαλλοδοξίας που δεν έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες και που φυσικά ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους Εβραίους», επισημαίνει.

Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τη «μεγαλύτερη πρόκληση» μετά το 1949, σημειώνει το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων της Γερμανίας.

«Δυστυχώς, οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα», δήλωσε ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Συμβουλίου.

«Ένα κόμμα που ανέχεται στις τάξεις του ιδέες της άκρας δεξιάς και περιφρονεί τις μειονότητες στη χώρα μας εκπροσωπείται όχι μόνο σε σχεδόν όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια, αλλά και στη Μπούντεστακ», κατήγγειλε.

Για τη Γερμανία αυτή είναι «η μεγαλύτερη δημοκρατική πρόκληση μετά το 1949», συνεχίζει ο Σούστερ. «Αναμένω από τις δημοκρατικές μας δυνάμεις να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο του AfD και να ξεσκεπάσουν τις κενές και λαϊκιστικές υποσχέσεις του», κατέληξε.

Παράλληλα συνεχάρη τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, «μια πραγματική φίλη του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού» για τη νέα της νίκη.

Στο μεταξύ ο Ρόναλντ Λάουντερ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου με έδρα τη Νέα Υόρκη σημείωσε: «Είναι φρικτό που το AfD, ένα αισχρό κίνημα αρνητών που θυμάται το χειρότερο παρελθόν της Γερμανίας και θα έπρεπε να έχει τεθεί εκτός νόμου, έχει τώρα να προωθήσει την χυδαία του πλατφόρμα μέσω του κοινοβουλίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL