Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Σχέδιο για τη φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο για τη φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου

Τα πρώτα βήματα για την καλύτερη φορολόγηση των παγκόσμιων διαδικτυακών κολοσσών, όπως είναι το Facebook, η Amazon, η Google και το AirBnb παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εν λόγω εταιρίες μπορεί να δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., παρέχοντας ωστόσο ψηφιακές υπηρεσίες, συχνά κατηγορούνται για φοροαποφυγή, καθώς δεν καλύπτονται από το παραδοσιακό σύστημα φορολόγησης. Στις μέχρι στιγμής προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου σε διαδικτυακές αγορές εταιρειών που έχουν τη φορολογική τους έδρα εκτός Ε.Ε. ή φόρου στα έσοδα που προέρχονται από ψηφιακές υπηρεσίες ή διαφήμιση.

«Οι προτάσεις της Επιτροπής βασίζονται στην αρχή ότι οι εταιρείες πρέπει να φορολογούνται εκεί που λαμβάνει χώρα η οικονομική τους δραστηριότητα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε την ατζέντα της Επιτροπής για τη «δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας».

Όπως εξήγησε, τα παραδοσιακά καταστήματα φορολογούνται στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και το ίδιο πρέπει να γίνει για τα καταστήματα που έχουν ψηφιακή παρουσία στην Ε.Ε. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Επιτροπής, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των ψηφιακών επιχειρήσεων στην Ε.Ε. είναι μόνο 9%, ενώ ο αντίστοιχος των παραδοσιακών επιχειρήσεων ξεπερνά το 20%. Την ίδια στιγμή, μεταξύ του 2008 και του 2016, τα έσοδα των κορυφαίων πέντε καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 32% κατά μέσον όρο ετησίως, ενώ τα έσοδα σε ολόκληρο τον τομέα λιανικής της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά μέσον όρο μόλις 1% ετησίως.

Ο Β. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα μονομερή μέτρα από τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος απειλούν να δημιουργήσουν νέα εμπόδια και κενά στην ενιαία αγορά. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε πρόσφατα μέτρα που έχουν λάβει οι διάφορες κυβερνήσεις της Ε.Ε. προκειμένου να φορολογήσουν εταιρείες όπως είναι το Uber ή το AirBnB.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η προώθηση μιας θεμελιώδους μεταρρύθμισης των διεθνών φορολογικών κανόνων, η οποία θα εξασφάλιζε σε παγκόσμιο επίπεδο μια καλύτερη σχέση μεταξύ της αξίας και της φορολόγησης. Ως εκ τούτου, στόχος της Επιτροπής είναι παρά τις διαφορές που παρουσιάζουν οι οικονομίες της Ε.Ε. μεταξύ τους, τα κράτη - μέλη να συγκλίνουν σε μια «ισχυρή και φιλόδοξη» κοινή θέση, προκειμένου να μπορέσει να ασκήσει επιρροή στην έκθεση του ΟΟΣΑ προς τους G20 για το θέμα αυτό την ερχόμενη άνοιξη.

Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την Ψηφιακή Οικονομία στο Ταλίν στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τα κράτη - μέλη να καθορίσουν αυτή τη θέση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξουν σαφή και φιλόδοξα συμπεράσματα του συμβουλίου σε αυτό το ζήτημα έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις από την Επιτροπή την άνοιξη του 2018.

Την πρωτοβουλία της Επιτροπής χαιρέτισε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ υπογραμμίζοντας τη σημασία «της γρήγορης δημιουργίας ενός πλαισίου για ολόκληρη την Ε.Ε., το οποίο πρέπει να είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και δίκαιο για τη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων». Επιπλέον, επισήμανε πως «η βέλτιστη και μακροπρόθεσμη αντίδραση της Ε.Ε. πρέπει να είναι η αλλαγή του διεθνούς πλαισίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL