Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ισλανδία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισλανδία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας

Η Ισλανδία θα πραγματοποιήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 28 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Γκούντνι Γιοχάνεσον, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας ενός σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο πατέρας του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον προκήρυξε τις εκλογές μετά την αποχώρηση ενός κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό που είχε σχηματισθεί λιγότερο από εννέα μήνες νωρίτερα.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είναι η πιο βραχύβια στην ιστορία της Ισλανδίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε από το σκάνδαλο των Panama Papers περί εξωχώριων φορολογικών παραδείσων.

Το νέο σκάνδαλο, που ρίχνει αυτή τη φορά την κυβέρνηση, σχετίζεται με έναν παιδεραστή και συγκεκριμένα με την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού έγραψε μια επιστολή συνιστώντας να «αποκατασταθεί η τιμή» ενός καταδικασθέντα για παιδεραστία.

Ένα παλιό ισλανδικό σύστημα, επιτρέπει στους καταδικασθέντες να επανακτήσουν κάποια πολιτικά δικαιώματα -όπως για παράδειγμα να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα- εάν εξασφαλίσουν τρεις συστατικές επιστολές από άτομα «καλού χαρακτήρα». Όπως αναφέρει το BBC, οι Ισλανδοί είχαν τρομοκρατηθεί από τη μυστική υποστήριξη προς τον Hjalti Sigurjón Hauksson, ο οποίος καταδικάστηκε το 2004 για τον σχεδόν καθημερινό βιασμό της θετής κόρης του, επί 12 χρόνια, από όταν το κοριτσάκι ήταν 5 ετών. Εξέτισε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας κατηγορήθηκε επίσης για απόπειρα συγκάλυψης, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος είχε γράψει την συστατική επιστολή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL