Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Καταλωνία: Ξεκινά η απαγορευμένη προεκλογική εκστρατεία υπέρ του «ναι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία: Ξεκινά η απαγορευμένη προεκλογική εκστρατεία υπέρ του «ναι»

Την επίσημη έναρξη της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση της Καταλωνία με μία μεγάλη συγκέντρωση, ετοιμάζουν οι Καταλανοί, την ώρα που αυξάνεται η πίεση σε όλα τα μέτωπα για την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων θα αρχίσει στην Ταραγκόνε, πόλη 130.000 ανθρώπων όπου η μάχη υπερ του «ναι» ή του «όχι» είναι αμφίρροπη.

Πρόκειται για ένα ανεπίσημο ξεκίνημα προεκλογικής εκστρατείας, διότι οι δικαστικές απειλές πληθαίνουν.

Στη Μαδρίτη, διοικητικός δικαστής απαγόρευσε, κατόπιν προσφυγής του Λαϊκού Κόμματος, την πραγματοποίηση σε δημόσιο χώρο εκδήλωσης για το δημοψήφισμα, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί και για τη σημερινή συγκέντρωση.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δεν διευκρίνισε εάν προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες για τη παρεμπόδιση της σημερινής συγκέντρωσης και επέμεινε να απαντά ότι «απαγορεύεται η συνεργασία ή η συμμετοχή» στο δημοψήφισμα και σε «οποιαδήποτε προπαρασκευαστική ενέργεια».

Οι Καταλανοί αυτονομιστές, που έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο από το 2015, έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να πείσουν τους Καταλανούς να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της 1ης Οκτωβρίου.

Εάν επικρατήσουν, διαβεβαιώνουν ότι θα κηρύξουν αμέσως την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, περιοχής που αντιστοιχεί στο 16% του πληθυσμού της Ισπανίας και στο 20% του ΑΕΠ της.

Τα κόμματα που είναι αντίθετα με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος καλούν τους υποστηρικτές να μην συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, ακόμη και αν αυτό μηχανιστικά δίνει τη νίκη στο «ναι».

«Είναι μία παρωδία. Θέλουν να οργανώσουν μία παρωδία δημοψηφίσματος για να δικαιολογήσουν την κήρυξη της ανεξαρτησίας», εξηγεί ο Σαλβαδόρ Ιγια, στέλεχος του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι φθάνει αύριο στη Βαρκελώνη καλώντας επίσης τους Καταλανούς σε ανυπακοή απέναντι σε όποιον τους καλεί να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, «διότι πρόκειται για απολύτως παράνομες ενέργειες».

Από την 6η Σεπτεμβρίου, οπότε προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, η ισπανική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλα τα μέτωπα για να το εμποδίσουν.

Η Μαδρίτη απειλεί τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές με δικαστικές διώξεις.

Από τους 948 Καταλανούς δημάρχους οι 712 θέλουν να συμμετάσχουν στην οργάνωση της ψηφοφορίας.

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ δημοσίευσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter δύο νέες διευθύνσεις ενημέρωσης για το δημοψήφισμα και χαρακτήρισε «αποτρόπαιες» τις απειλές δικαστικών διώξεων.

Όμως μεγάλες τοπικές εφημερίδες, όπως η Vanguardia και η Ara, προτίμησαν να μην δημοσιευόσουν ανακοινώσεις που έχουν σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL