Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Σταθερά στο 14% η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ CDU και SPD στη Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθερά στο 14% η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ CDU και SPD στη Γερμανία

Παγιώνεται το προβάδισμα του CDU της Άνγκελα Μέρκελ έναντι του SPD στις 14 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa, η οποία έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Stern.

Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, στην πρόθεση ψήφου οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 37%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες μένουν σταθεροί στο 23%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η το Die Linke με 10%, έπεται το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 9% και ακολουθούν Πράσινοι και Φιλελεύθεροι με 8%.

Επίσης οι δημοσκόποι αναμένουν αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου. Ενώ στις τελευταίες εκλογές του 2013 η συμμετοχή έφθασε το 71,5%, φέτος κάνουν λόγο ακόμα και για 80%.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ δήλωσε στο Reuters ότι «σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται συχνά, οι πολίτες δεν θεωρούν βαρετό τον προεκλογικό αγώνα και ενδιαφέρονται για τα κοινά».

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, ποιο κόμμα θα καρπωθεί το υψηλότερο ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη και αν η αύξηση της συμμετοχής είναι καθοριστική για την έκβαση των εκλογών.

Αυτό διότι τόσο στο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) όσο και στα αντίπαλά του κόμματα παρατηρείται, ιδίως το τελευταίο διάστημα, συσπείρωση υποστηρικτών.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του Insa η πόλωση που προωθεί το AfD έχει οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους στην πεποίθηση ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες, άρα έχει νόημα να ψηφίσουν: «Παρατηρούμε δύο φαινόμενα κινητοποίησης: Πρώτον, το AfD καταθέτει μια νέα πρόταση και δεύτερον προσελκύει αναποφάσιστους στην κάλπη. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η συναισθηματική απόρριψη της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου, η οποία συσπειρώνει τους αντιπάλους της Ά.Μέκρελ.

» Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγράφουμε μια κινητοποίηση εκείνων που μάχονται την AfD και όσα πρεσβεύει» τονίζει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL