Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ζ.Κ. Γιούνκερ: Πιο ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη το 2025
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Πιο ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη το 2025

«Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερο ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της Ένωσης.

Μάλιστα, ανακοίνωσε νέα πολιτική για την επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις «σκανδαλώδεις συνθήκες» για τους μετανάστες που επικρατούν στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης, αναφορικά με τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση.

Ακόμα σημείωσε ότι η Ένωση πρέπει να αγκαλιάσει το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών - μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, «ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup».

Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ίδιος, ανακοίνωσε και τη θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη».

«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής...ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», ανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Κομισόν δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, έως το 2019. Ακόμα, τόνισε ότι σχεδιάζεται να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ.

Ακόμα, πρότεινε τη σύσταση «κοινής αρχής» που θα ελέγχει την εφαρμογή σε όλη την ΕΕ των ρυθμίσεων που αφορούν την απασχόληση αποσπασμένων εργαζομένων.

«Σε μία Ενωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Οσοι κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο, πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό», δήλωσε υπερασπιζόμενος τις προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αποσπασμένους εργαζόμενους.

Σχετικά με το Brexit ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της.

Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής για το μέλλον της ΕΕ, μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου.

Ακόμη, ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία θα απελευθερώσει του φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Απευθύνω έκκληση προς τους Τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL