Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Καταλωνία: Καθοριστική για το δημοψήφισμα η υποστήριξη από τους δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία: Καθοριστική για το δημοψήφισμα η υποστήριξη από τους δήμους

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου έληξε η διορία που είχαν οι δήμαρχοι 948 δήμων στην Καταλωνία να δηλώσουν εάν προσχωρούν στη διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου. Τέσσερις μέρες μετά το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς 260 δήμοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη, ούτε καταφατικά, ούτε αρνητικά.

Συνεπώς, το 29% του πληθυσμού της Καταλωνίας δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην εκλογική περιφέρειά του. Το πληθυσμιακό αυτό ποσοστό αυξάνεται ακόμη περισσότερο, και φθάνει στο 50% του συνολικού πληθυσμού, καθότι μία από τις αναποφάσιστες δημαρχίες είναι και η Βαρκελώνη, που αντιπροσωπεύει το 21% του πληθυσμού της Καταλωνίας.

Μολονότι, η δήμαρχος της πόλης, η λαοφιλής Άντα Κολάου, έχει δηλώσει orbi et urbi πως «θα προσφέρει παντοιοτρόπως διευκολύνσεις ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί με τη μέγιστη δημοκρατικότητα», ακόμη δεν έχει δεσμευθεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων έχει ταχθεί πάντως στο πλευρό του ‘ναι’. Στις 10 Σεπτεμβρίου 677 δημαρχίες είχαν επιβεβαιώσει τη στήριξή τους στο δημοψήφισμα. Αλλά ενώ οι δήμοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το 71% των αιρετών αρχών της χώρας, σε εκλογικό επίπεδο εκπροσωπούν μόλις το 34% των ψηφοφόρων.

Το υπόλοιπο 15% διαμένει σε δέκα δήμους που έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξουν το δημοψήφισμα. Πρόκειται για δήμους που ελέγχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSC, και περιλαμβάνουν πέντε από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της Καταλωνίας: το Οσπιταλέτ ντε Λιομπρεγκάτ, η Τεράσα, η Λιέιδα, η Ταραγόνα, το Ματαρό και η Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL