Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Μάχη για την Alitalia και τις συγκοινωνίες στη Ρώμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη για την Alitalia και τις συγκοινωνίες στη Ρώμη

Η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της Alitalia αρχίζει με το τέλος του καλοκαιριού, με τον ιρλανδικό κολοσσό οικονομικών πτήσεων Ryanair να μην κρύβει πια τη διάθεσή του να πάρει τα καλύτερα κομμάτια μιας ακρωτηριασμένης εταιρείας, που χάνει 35 ευρώ για κάθε επιβάτη σε μια χώρα που την τελευταία πενταετία καταγράφει ρεκόρ αφίξεων χάρις στην τουριστική κίνηση.

Η ιταλική κυβέρνηση αναζητά αγοραστή για ολόκληρη την Alitalia έχοντας προσπαθήσει να μειώσει το κόστος της εταιρείας και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της μέχρι την ημέρα της πώλησης μετά την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου πώλησης από τους εργαζόμενους. Ο επικεφαλής της Ryanair Ο'Λίρι θέλει να πάρει όμως μόνο 90 αεροσκάφη με τα πληρώματά τους, να διασφαλίσει μια σειρά σημαντικών και κερδοφόρων δρομολογίων της εταιρείας, κυρίως των διατλαντικών πτήσεων προς τις ΗΠΑ, και να διατηρήσει το εταιρικό της σήμα, γιατί, εάν εξαγοράσει το σύνολο της ιταλικής εταιρείας, θα ελέγχει το 60% της εγχώριας αγοράς της Ιταλίας με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών.

Η Ryanair θα πρέπει να καταθέσει την προσφορά της έως τις 2 Οκτωβρίου, ενώ προ ημερών αποσύρθηκε οριστικά από την εξαγορά της γερμανικής Air Berlin, που μάλλον θα περάσει στον έλεγχο της επίσης γερμανικής Condor, που ελέγχεται από τον ταξιδιωτικό κολοσσό Thomas Cook.

Πήραν παράταση οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Ρώμη

Τη στιγμή που η κυβέρνηση Τζεντιλόνι προσπαθεί να ξεφορτωθεί την Alitalia, προχωρώντας στο τέλος σε μια μάλλον σκληρή ιδιωτικοποίηση, η δήμαρχος της Ρώμης Ράτζι προσπάθησε να σώσει χθες την τελευταία στιγμή από την πτώχευση -και προφανώς την ιδιωτικοποίηση -την ATAC, τη μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών. Οι προμηθευτές καυσίμων της ATAC απαιτούσαν να κατατεθούν τα βιβλία της εταιρείας στο δικαστήριο πτωχεύσεων, μιας και τα χρέη της φθάνουν σε 1,38 δισ. ευρώ.

Η δήμαρχος της Ρώμης κέρδισε χρόνο για έξι μήνες το πολύ ώστε να αποτρέψει τη ρευστοποίηση της εταιρείας από τους 1.200 πιστωτές της παρουσιάζοντας ένα σχέδιο εξυγίανσης.

“Η ATAC πρέπει να παραμείνει δημόσια. Η ATAC πρέπει να παραμείνει σε όλους εμάς. Επιτέλους, αρχίζει μια νέα ζωή για την ATAC. Αρχίζει μια περίοδος ολοκληρωτικής ανανέωσης της εταιρείας μεταφορών της Ρώμης με έναν ξεκάθαρο στόχο: να βελτιώσουμε τις γραμμές, να ανανεώσουμε τα λεωφορεία, τα τρένα του μετρό, να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής, να δώσουμε στους πολίτες τις υπηρεσίες που τους αξίζουν” τόνισε η δήμαρχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Ράτζι.

Η αισιοδοξία της Ράτζι θα συγκρουστεί πιθανώς με τα οικονομικά προβλήματα της ATAC, η οποία μπορεί να βρεθεί σε έξι μήνες στην κατάσταση της Alitalia, δηλαδή να προσπαθεί κάποιος να την κατακερματίσει για να πάρει τις γραμμές του μετρό ή των λεωφορείων.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL