Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ο Μακρόν λύνει τα χέρια των εργοδοτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μακρόν λύνει τα χέρια των εργοδοτών

Πλαφόν στις αποζημιώσεις απολυμένων, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, περιορισμοί των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συγχώνευση συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεις χωρίς τα συνδικάτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πολυαναμενόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν. Μεταρρύθμιση που εξόργισε τα εργατικά συνδικάτα και σκόρπισε ικανοποίηση στους εργοδότες.

"Για πρώτη φορά, μια μεταρρύθμιση του Κώδικα Εργασίας δίνει την προτεραιότητα στις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό παρουσιάζοντας τα μέτρα. Για ανάκτηση των "χαμένων χρόνων" έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Η Πενικό περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως "αλλαγή των εργατικών κανόνων σε κλίμακα άνευ προηγουμένου", κλίμακα που ο Φιλίπ χαρακτήρισε απαραίτητη προκειμένου να καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία. "Η αλήθεια είναι πως για τα αφεντικά, ιδιαίτερα μικρών εταιρειών, και για τους ξένους επενδυτές, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θεωρείται τροχοπέδη για τις προσλήψεις και τις επενδύσεις" παραδέχτηκε.

Τα πέντε Προεδρικά Διατάγματα ενισχύουν τη δυνατότητα των εταιρειών να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις "συνθήκες της αγοράς" βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία. Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, σε εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν στο εξής να διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην εργοδοσία και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων ο οποίος δεν θα είναι απαραίτητο να ανήκει σε κάποιο εργατικό σωματείο. Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία σε 25%.

"Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν" σχολίασε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του αριστερού CGT, καλώντας τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει το συνδικάτο στις 12 Σεπτεμβρίου. "Αυτό που μας παρουσίαζαν σαν επανάσταση είναι η συνέχεια αυτού που γινόταν προηγουμένως" πρόσθεσε.

Τη "βαθιά του απογοήτευση" εξέφρασε και ο ηγέτης του μετριοπαθέστερου CFDT Λοράν Μπερζέ. "Χάθηκε η ευκαιρία να κάνουμε τον κοινωνικό διάλογο κεντρικό στοιχείο της διακυβέρνησης των επιχειρήσεων" σημείωσε χαρακτηριστικά. Το συνδικάτο του, πάντως, δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις που προανήγγειλε το CGT. H "Ανυπότακτη Γαλλία" του Ζαν Λικ Μελανσόν έχει ήδη προαναγγείλει τις δικές της κινητοποιήσεις για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν οι αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων. Ο πρόεδρος του γαλλικού ΣΕΒ Πιέρ Γκατάζ επικρότησε τη μεταρρύθμιση κάνοντας λόγο για "σημαντικό και ενδιαφέρον βήμα" προς την "ευθυγράμμιση του Εργασιακού Κώδικα με την πραγματικότητα των επιχειρήσεων".

Τόνισε ότι ο Medef είναι έτοιμος να "παίξει το παιχνίδι" αλλά θα παραμείνει σε επιφυλακή για τυχόν τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (CPME) Φρανσουά Ασλέν, ο οποίος χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του Εργασιακού Κώδικα "ιδιαίτερα πραγματιστική".

Συνέντευξη - ποταμός του Μακρόν στo "Le Point"

Την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του Εργασιακού Κώδικα υπεραμύνθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη του στο περιοδικό "Le Point". Στις 20 σελίδες του κειμένου, ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της ανεργίας και προαναγγέλει και άλλες μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως να αποδειχτούν αντιδημοφιλείς.

Αναγνωρίζει την "ανυπομονησία των πολιτών", όμως τονίζει ότι καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες και θέλει να κριθεί μακροπρόθεσμα, ενώ υπόσχεται μια βαθιά ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και της Ε.Ε. Ο Γάλλος Πρόεδρος αποκαλύπτει μάλιστα τις φιλοδοξίες του να μετατρέψει και πάλι τη χώρα του σε "μεγάλη δύναμη" διεθνώς, με την παράλληλη εφαρμογή ευρέων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια, τα κοινωνικά επιδόματα, την αγορά εργασίας και την παιδεία.

Φιλοδοξίες που, όπως επισημαίνει, έχουν στόχο η Γαλλία "να ξαναγίνει μια περήφανη χώρα" και "να ξεπεράσει το αίσθημα της ήττας". "Πιστεύω στην ανοικοδόμηση ενός πολιτικού ηρωισμού, μια πραγματική φιλοδοξία για να πετύχουμε ακόμη και αυτά που χαρακτηρίζονται αδύνατα" σημειώνει παρουσιάζοντας την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του ως ήττα "αυτού που χαρακτηρίζεται αδύνατο".

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή, ο Μακρόν επισημαίνει ότι επιθυμεί την επανίδρυση μιας Ευρώπης "που προστατεύει", τόσο στον εμπορικό όσο και στον αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορεί να συγκρίνεται σε δύναμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα και θα γίνει "ηγέτης του ελεύθερου κόσμου".

Τις ίδιες φιλοδοξίες αποκάλυψε και την Τρίτη στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Γάλλου Προέδρου στους πρεσβευτές της χώρας, ομιλία που παραδοσιακά προσδιορίζει τους βασικούς άξονες της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής. "Διανύουμε περίοδο έντονης αμφισβήτησης των διπλωματικών βεβαιοτήτων και σύγχυσης" τόνισε σημειώνοντας ότι "η μετά το 1989 τάξη, που βασίστηκε σε μια μορφή αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης και την υπερδύναμη ενός κράτους, σήμερα θρυμματίζεται".

Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ ή τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μακρόν υποστήριξε στη συνέχεια ότι η Ευρώπη αποτελεί το δημοκρατικό αντίβαρο στην κατάρρευση αυτή και εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στη γηραιά ήπειρο. "Ξεχάσαμε ότι τα τελευταία 70 χρόνια ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο αποτελούν παρέκκλιση από τη συλλογική ιστορία μας... Όμως η απειλή βρίσκεται στο κατώφλι μας και ο πόλεμος στην ήπειρό μας" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL