Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Μπλόκα και hotspots στην Αφρική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπλόκα και hotspots στην Αφρική

Να αντιμετωπίσουν στην "πηγή" τους τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Αφρική, οραματίζονται οι ηγέτες τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι για να προωθήσουν ένα σχέδιο που θα μπλοκάρει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αποφασισμένους να τα ρισκάρουν όλα, ακόμα και τη ζωή τους, προκειμένου να πατήσουν το πόδι τους στην Ευρώπη.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό όπου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και τους ηγέτες τριών αφρικανικών χωρών από όπου περνά κυρίως το ανθρώπινο ποτάμι που φτάνει στις ακτές της Μεσογείου. Από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο 14.000 άνθρωποι.

Από αφρικανικής πλευράς στις συνομιλίες του Παρισιού μετείχαν ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο και του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου και ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ Αλ Σάρατζ. Η κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς τα ευρωπαϊκά παράλια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φιλοδοξούν να κλείσουν τη "στρόφιγγα" παρέχοντας "κίνητρα" στο Τσαντ και στον Νίγηρα ώστε να βάλουν φρένο στα καραβάνια από την υπόλοιπη Αφρική και να σταματησουν τη δράση των διακινητών στα λιβυκά παράλια.

Το Παρίσι θεωρεί αναγκαίο να στηριχθούν οι χώρες της Αφρικής με τρεις τρόπους: να βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων τους με τη Λιβύη, να ενταθεί η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και να εξετάζονται επιτόπου οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, πριν ξεκινήσουν οι μετανάστες τον διάπλου της Μεσογείου, δηλαδή να δημιουργηθούν hotspots στις τρεις χώρες. Από τον περασμένο Ιούλιο ο Πρόεδρος Μακρόν είχε ανακοινώσει ότι η Γαλλία σκοπεύει να κινηθεί ακόμα και μόνη της αν χρειαστεί, για να ιδρύσει κέντρα καταγραφής των μεταναστών στη Λιβύη, τον Νίγηρα και το Τσαντ. Από την πλευρά του ο Λίβυος πρωθυπουργός ζητάει να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα του από τον ΟΗΕ το 2011, ώστε να εξοπλίσει τους λιμενικούς και τους συνοριοφύλακες, παρότι η κυβέρνησή του ελέγχει μόνο ένα τμήμα της χώρας.

Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι σε ποια χέρια θα μπορούσαν να καταλήξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας, καθώς τη Λιβύη λυμαίνονται κάθε λογής πολέμαρχοι ενώ και οι τρεις αφρικανικές χώρες κάθε άλλο παρά φημίζονται για τη διαφάνεια και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως το ότι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος του Παρισιού, το Βερολίνο ανακοίνωσε τη σύναψη μιας παρόμοιας διμερούς συμφωνίας με την Αίγυπτο. "Βάσει αυτής της συμφωνίας προβλέπονται διάφορα μέτρα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν καλύτερο κλίμα και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πρόσφυγες στην Αίγυπτο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, ο οποίος έκανε λόγο για τη σύσταση ενός κέντρου για "την απασχόληση, τη μετανάστευση και την επανένταξη" σε αιγυπτιακό έδαφος.

Το βέβαιο είναι ότι ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Μέρκελ βιάζεται να δείξει έργο στο μεταναστευτικό πρόβλημα για να περιορίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL