Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Αύξηση των ροών στον "ισπανικό διάδρομο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύξηση των ροών στον "ισπανικό διάδρομο"

Δεκάδες μετανάστες από την Αφρική αποβιβάστηκαν ξαφνικά χθες το μεσημέρι στην τουριστική Παραλία των Γερμανών στο Κάθιθ, σε μια εξέλιξη που αιφνιδίασε μεν τις ισπανικές αρχές, αλλά φάνηκε να επιβεβεβαιώνει την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για μια αλλαγή κατεύθυνσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, όχι πλέον μέσω της ανατολικής αλλά μέσω της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου.

Μένει να αποδειχθεί, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αν πρόκειται για μια προσωρινή αλλαγή των δρομολογίων από τους διακινητές ή αν σχετίζεται με ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή και με τα μέτρα που σχεδιάζονται ως ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

Η Γκουάρδια Θιβίλ δικαιολόγησε την απρόοπτη “εισβολή” θεωρώντας ότι σε αυτή την παραλία δεν είχαν εμφανιστεί ξανά μετανάστες και ως εκ τούτου υπήρχε μόνο... ένας αστυνομικός. Η πολιτική και στρατιωτική αστυνομία της Ισπανίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους ξένους και εγχώριους τουρίστες ότι “δεν είναι σύνηθες φαινόμενο” η παρουσία μεταναστών στις παραλίες της περιοχής και ζήτησε από την κυβέρνηση περισσότερα μέσα για να αντιμετωπίσει το “φαινόμενο”.

Εκτός από τους σαράντα που έφτασαν με το πλοιάριο στο Κάθιθ, άλλοι δώδεκα μετανάστες εισήλθαν με τζετ-σκι στα χωρικά ύδατα της Θέουτα στο Μαρόκο, ενω ένας απ' αυτούς πνίγηκε πριν φθάσει στην παραλία. Την τελευταία εβδομάδα η Γκουάρδια Θιβίλ της Θέουτα έχει εμπλακεί σε οδομαχίες με εκατοντάδες νεαρούς μετανάστες που πέρασαν τον φράκτη από σημεία όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος και θερμικές κάμερες, με αποτέλεσμα να έχουν δρομολογηθεί εκατοντάδες επαναπροωθήσεις προς το Μαρόκο.

Καθολική Εκκλησία

Για πρώτη φορά όμως και η Καθολική Εκκλησία της Ισπανίας άρχισε να εκφράζει δημοσίως τις δικές της απαιτήσεις από τη “φιλική” κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι, πιθανώς κάτω από τις πιέσεις του Βατικανού και του Πάπα Φραγκίσκου, που ζήτησε από τον κάθε εκκλησιαστικό οργανισμό να φιλοξενήσει από μια οικογένεια μεταναστών.

Ο καρδινάλιος της Μαδρίτης Οσόρο δρομολόγησε διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο με την κυβέρνηση του Ραχόι για να κάνει πράξη την πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου, σε συνεργασία με τον κοινωνικό κολοσσό της Καθολικής Εκκλησίας Κάριτας και την Κοινότητα του Σαν Ετζίντιο. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει την ισπανική Καθολική Εκκλησία να φιλοξενήσει πάνω από 100 χιλιάδες μετανάστες στις περίπου 22.000 εκκλησίες, μοναστήρια και εκκλησιαστικές κοινότητες που λειτουργούν στη χώρα.

“Είναι καιρός να δράσουμε και να μην μείνουμε μόνο στις ωραίες ιδέες” τόνισε ο καρδινάλιος της Μαδρίτης, καθιστώντας σαφές ότι περιμένει από την κυβέρνηση του Ραχόι να ανοίξει “ανθρωπιστικούς διαδρόμους”. “Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις” συμπλήρωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας ότι στις 4 Απριλίου είχε συναντηθεί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ζητώντας το άνοιγμα “ανθρωπιστικών διαδρόμων”.

Η Διαρκής Επιτροπή της Επισκοπικής Διάσκεψης της ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας, που θα συνεδριάσει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, θα ζητήσει και επισήμως από την κυβέρνηση του Ραχόι να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που έχει δώσει τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις Βρυξέλλες για την υποδοχή χιλιάδων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στον Λίβανο, την Αιθιοπία ή το Μαρόκο.

Η ισπανική Καθολική Εκκλησία θα αναλάβει την υποδοχή, διαβίωση, εκπαιδευτική και εργασιακή μέριμνα για τους μετανάστες στα πρότυπα ανάλογων δράσεών της στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Η κυβέρνηση του Ραχόι διατηρεί αρνητική συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνικά δραστήρια Κάριτας, γιατί εκτιμά ότι οι καταγγελίες της για τη φτώχεια, την ένδεια, την κρίση και τους μετανάστες, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την εκτίναξη των ανισοτήτων ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και τη στοχοποίηση των μεταναστών ως πιθανών τρομοκρατών μαρτυρούν ότι έχει αλωθεί από το... Podemos!

Οι εκτιμήσεις του ΔΟΜ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προειδοποίησε ότι ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ισπανία διά θαλάσσης, με λέμβους ή ακόμη και με τζετ-σκι, μπορεί να ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, 8.183 μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στην Ισπανία μέχρι τις 6 Αυγούστου, δηλαδή υπερτριπλάσιοι των περίπου 2.500 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι.

Την ίδια ημερομηνία 11.713 μετανάστες είχαν φθάσει δια θαλάσσης στην Ελλάδα. Από τις αρχές του έτους στο στενό του Γιβραλτάρ έχασαν τη ζωή τους 120 μετανάστες, έναντι 128 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους το 2016, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο διεθνή οργανισμό.

Η τεράστια πλειονότητα των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη από την Ισπανία προέρχεται από από τη Δυτική και την Υποσαχάρια Αφρική και ένα μέρος αυτής της ροής περνά από το Μαρόκο μάλλον, παρά από τη Λιβύη, που μαστίζεται από διεφθαρμένες και βίαιες πολιτοφυλακές.

Η μεγάλη άφιξη μεταναστών στην Ισπανία το τελευταίο διάστημα οφείλεται στο γεγονός της βελτίωσης των κλιματολογικών συνθηκών και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κίνηση μεταναστών από τον διάδρομο της Λιβύης, εκτιμά το ισπανικό Βασιλικό Ίδρυμα Ελ Κάνο τονίζοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους μόνο στις ακτές της Μάλαγα στην Ανδαλουσία έφθασε ο ίδιος αριθμός μεταναστών που είχε αποβιβαστεί το 2016.

Εν ψυχρώ δολοφονία

Ο ΔΟΜ ανέφερε επίσης ότι διακινητής πέταξε στη θάλασσα ανοικτά της Υεμένης περίπου 120 Σομαλούς και Αιθίοπες έφηβους, ηλικίας 16 ετών κατά μέσον όρο, με αποτέλεσμα περίπου 50 από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.

“Οι επιζήσαντες είπαν σε συναδέλφους μας στην ακτή ότι ο διακινητής τούς έσπρωξε για να πέσουν στη θάλασσα” όταν είδε στον ορίζοντα σκάφος που έμοιαζε με αυτά των αρχών, τόνισε ο Λοράν Ντε Μπεκ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Υεμένη. Μέλη της οργάνωσης ανακάλυψαν τους πρόχειρους τάφους 29 μεταναστών στην ακτή της επαρχίας Σάμπουα της Υεμένης, στον Κόλπο του Άντεν, ενώ άλλοι 22 αγνοούνται μετά το συμβάν, σύμφωνα με τους επιζώντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL