Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ιταλία: Ανώτατο δικαστήριο επιδίκασε τη διαχείριση του Κολοσσαίου στο κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Ανώτατο δικαστήριο επιδίκασε τη διαχείριση του Κολοσσαίου στο κράτος

Απόφαση υπέρ της κυβέρνησης εξέδωσε χθες το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ιταλίας αναφορικά με την δικαστική διαμάχη για τη διαχείριση του Κολοσσαίου, απορρίπτοντας τις ενστάσεις του δημάρχου της Ρώμης.

Η απόφαση αποτελεί την τελική εξέλιξη σε μια διαμάχη για τον έλεγχο του αρχαιολογικού χώρου, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διαχειριστεί το μνημείο ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης.

Το δημαρχείο της Ρώμης, στο οποίο κυριαρχεί η κίνηση Πέντε Αστέρων, κατέκρινε το σχέδιο εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η Ρώμη θα χάσει μερίδιο των 35 εκ. ευρώ από τους περίπου 6 εκ. επισκέπτες ετησίως.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι χαιρέτησε την απόφαση, η οποία ανατρέπει την απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου που είχε λάβει αποφανθεί υπέρ του Δήμου.

«Η απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους αποδίδει πραγματική δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός, «τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε με αναμόρφωση και καινοτομία».

Το κράτος σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο αρχαιολογικό πάρκο γύρω από το αμφιθέατρο, και όλο το σχέδιο αποτελεί μέρος ενός μεγάλου προγράμματος αναμόρφωσης που ξεκίνησε το 2014 ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις.

Η χθεσινή απόφαση είναι η δεύτερη σε δύο μήνες που ανατρέπει προηγούμενες σχετικές αποφάσεις του ίδιου περιφερειακού δικαστηρίου, το οποίο είχε επίσης θέσει σε διαθεσιμότητα 5 από 20 νέους διευθυντές μουσείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, στο νέο διαχειριστικό συμβούλιο του Κολοσσαίου θα συμμετάσχει και η γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα.

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, σημειώνει ότι οι εισπράξεις από εισητήρια στα 400 κρατικά μουσεία της Ιταλίας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 12%, μετά από σειρά ετών φερόμενης κακοδιαχείρησης και ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL