Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Άνω - κάτω πάλι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνω - κάτω πάλι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις

"Έκτροπα" και "φασαρίες" πάλι στο "γήπεδο" των γερμανοτουρκικών σχέσεων, με το Βερολίνο να αντιδρά οργισμένα στην τελευταία στοχοποίηση Γερμανού πολίτη από την Άγκυρα, του ακτιβιστή της Διεθνούς Αμνηστίας Πέτερ Στόιτνερ, που συνελήφθη στις αρχές του μήνα στην Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλα δεκα μέλη της οργάνωσης και παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της "συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση".

Η γερμανική κυβέρνηση δεν κάθισε αυτή τη φορά με σταυρωμένα χέρια -όπως στην περίπτωση της φυλάκισης του τουρκικής καταγωγής Γερμανού ανταποκριτή της "Die Welt" στην Άγκυρα Ντενίζ Γιουτσέλ- και προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας. Πρόκειται ίσως για την πιο σοβαρή ενέργεια που αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στην τουρκική τουριστική βιομηχανία, δεδομένου ότι η χώρα παραμένει ένα δημοφιλής προορισμός καλοκαιρινών διακοπών για τους Γερμανούς.

Σε ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας, και ως να επρόκειτο για... αιχμάλωτο πολέμου, ο Ταγίπ Ερντογάν "πρότεινε" στη γερμανική κυβέρνηση να ανταλλάξει τον Γερμανό δημοσιογράφο με δύο Τούρκους πρώην στρατηγούς του, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Γερμανία μετά το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα. Σύμφωνα με την "Bild", που επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε την "πρόταση" αυτή πριν μερικές εβδομάδες, όμως το Βερολίνο την απέρριψε. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε "άγνοια" για το γεγονός. Ο Γιουτσέλ συνελήφθη τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της "διασποράς προπαγάνδας" υπέρ του PKK.

Αλλαγή πορείας

Αναγγέλλοντας την αλλαγή πορείας στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ο Γκάμπριελ ανέφερε πως η Γερμανία "θα μιλήσει" με τους εταίρους της για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον "να εγγυηθεί" γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία, ότι δεν προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης, ενώ με επίσημη ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιεί τους Γερμανούς ταξιδιώτες για τους κινδύνους που διατρέχουν επισκεπτόμενοι την Τουρκία.

«Θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Άγκυρα να οδηγηθούν σε μια νέα κατεύθυνση... Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον μέχρι σήμερα τρόπο. Πρέπει να γίνουμε πιο σαφείς απ' ό,τι ήμαστε μέχρι τώρα, ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να καταλάβουν ότι τέτοιες πολιτικές συνεπάγονται και συνέπειες» είπε σε αυστηρό τόνο ο Γκάμπριελ, διευκρινίζοντας πως τα νέα μέτρα συμφωνήθηκαν από κοινού με την καγκελάριο Μέρκελ. Επιβεβαιώνοντας το παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έγραψε στο Twitter: "Μέρκελ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα".

Η γερμανική εμπορική ένωση BGA προειδοποίησε πως οι εξαγωγές προς την Τουρκία θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τα μέτρα αυτά, ενώ, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK) ανέφερε πως είναι πλέον δύσκολο να φανταστεί γερμανικές εταιρείες να επενδύουν στην Τουρκία λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. "Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Τουρκία με το πολιτικό κλίμα που υπάρχει σήμερα εκεί" ήρθε να συμπληρώσει η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις.

Το "ξύπνημα" της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, και δη η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, θα πρέπει να "πόνεσε" αρκετά την Άγκυρα αν κρίνει κανείς από την αντίδραση υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων της, που έσπευσαν να μιλήσουν για «μεγάλη πολιτική ανευθυνότητα» εκ μέρους του Βερολίνου, ενώ, ακόμη πιο φουριόζος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι προσφέρει "καταφύγιο σε τρομοκράτες". «Ως μια χώρα που προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες του PKK και της οργάνωσης FETO, οι δηλώσεις από τη Γερμανία δείχνουν απλά δύο μέτρα και δύο σταθμά και είναι απαράδεκτες» έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το να στέλνεις ένα μήνυμα στους Γερμανούς πολίτες που λέει ότι το ταξίδι στην Τουρκία δεν είναι ασφαλές είναι μεγάλη πολιτική ανευθυνότητα» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. «Να προσπαθείς με μικροπολιτικούς υπολογισμούς να βλάψεις τις οικονομικές σχέσεις, να προσπαθείς να εγείρεις αμφιβολίες στους Γερμανούς επενδυτές, αυτό είναι απαράδεκτο» πρόσθεσε. Ο Καλίν δήλωσε πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Βερολίνο, υπενθυμίζοντας τη σημασία των διμερών οικονομικών σχέσεων. «Η Γερμανία είναι για εμάς ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος» είπε ο προεδρικός εκπρόσωπος.

Προχθές, η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" έγραψε ότι οι τουρκικές αρχές επέδωσαν πριν από μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο έναν κατάλογο με 68 γερμανικές εταιρείες, μεταξύ αυτών η Daimler και η BASF, τις οποίες κατηγορούν ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Ωστόσο, χθες η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή την πληροφορία. "Καλωσορίζουμε τους Γερμανούς επενδυτές" ήταν το μόνο που είχε να πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για την οικονομία Μεχμέτ Σιμσέκ.

Μέτωπο και με τον Τραμπ

Άνω-κάτω, όμως, έχει κάνει η Άγκυρα τις σχέσεις της και με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά τη χθεσινή "γκάφα" (;) του ημιεπίσημου κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu να... "αποκαλύψει" τις θέσεις των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία. Εξοργισμένοι οι Αμερικανοί άφησαν σαφέστατα να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζουν την πράξη ως "σκόπιμη ενέργεια". «Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πηγές που συνέβαλαν στο θέμα αυτό, θα ανησυχήσουμε πολύ αν αξιωματούχοι μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ έθεσαν σκοπίμως σε κίνδυνο τις δυνάμεις μας δημοσιοποιώντας ευαίσθητες πληροφορίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πέιχον. Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε την Τρίτη μια έκθεση στην οποία κατονομάζονταν η τοποθεσία 10 θέσεων του αμερικανικού στρατού στη βόρεια Συρία, σε κάποιες περιπτώσεις δίνοντας λεπτομέρειες για τον αριθμό των Αμερικανών και των Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται εκεί.

Μπροστά στον σάλο που δημιουργήθηκε, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν "διαβεβαίωσε" πως η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε κανένα ρόλο στη δημοσίευση των πληροφοριών. «Το πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu μετέδωσε αυτές τις πληροφορίες βασιζόμενο στο δικό του δίκτυο πηγών» είπε ο Καλίν, χωρίς φυσικά να κατονομάσει ποιο είναι το δίκτυο αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL