Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ισπανία: Δειλό "λαϊκό μέτωπο" Unidos Podemos - PSOE
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Δειλό "λαϊκό μέτωπο" Unidos Podemos - PSOE

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και μια μεγάλη και σε υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Unidos Podemos συναντήθηκαν χθες στη ισπανική Βουλή με τον Πέδρο Σάντσεθ, που συνοδεύονταν από ανάλογου επιπέδου αντιπροσωπεία των Σοσιαλιστών, για να δρομολογήσουν τις κοινές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβούν από τον Σεπτέμβριο με τελικό στόχο την απομάκρυνση της δεξιάς κυβέρνησης του Ραχόι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Σοσιαλιστών και του Unidos Podemos για τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης της Καστίλης - Λα Μάντζα, μια συνεργασία που τροφοδότησε σε εθνικό επίπεδο τον αέρα της αλλαγής στον κόσμο της Αριστεράς, ενώ παραμένουν οι διαφορές σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα στην Καταλωνία.

Ο Ιγκλέσιας και ο Σάντσεθ έχουν πλέον διαρκώς ανοιχτό ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας, που έχει διευρυνθεί και με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο κομμάτων. Η συνεργασία ανάμεσά τους θα περάσει στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους, που θα επιβλέπουν την κοινή ατζέντα και τις κοινές δράσεις στη Βουλή, ενώ θα δημιουργηθούν και κοινές θεματικές επιτροπές και ομάδες εργασίας.

Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέτουν αυτόνομα τις προτάσεις τους, αλλά, εάν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών και κοινών προτάσεων, αυτές θα εξετάζονται διεξοδικά. Πρόκειται για μια δέσμευση που αναμένεται να οδηγήσει σε ένα κύμα κοινών προτάσεων, δεδομένου ότι σε πολλά, και μάλιστα μεγάλα θέματα, οι θέσεις των δύο κομμάτων έχουν ελάχιστες διαφορές. Οι κοινές προτάσεις θα ψηφίζονται από τους 151 βουλευτές που διαθέτουν τα δύο κόμματα στη Βουλή.

"Σημείο επαφής"

Για τον Σάντσεθ, η συνάντηση αυτή αποτελεί “ένα σημείο επαφής” που θα ανοίξει “έναν χώρο διαλόγου όπου ο καθένας θα φέρνει τις προτάσεις του” και από εκεί και πέρα όλα τα θέματα θα περνούν στις κοινές θεματικές ομάδες εργασίας των δύο κομμάτων. Ο Σάντσεθ φαίνεται πως θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και με τους Πολίτες του Αλμπέρτ Ριβέρα, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τη “ανανέωση της δημοκρατίας”, αφού οι Πολίτες απέρριψαν την πρότασή του για “συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων της αλλαγής”.

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν τόνισε το Σάββατο στη “Γιορτή των Πρεκάριων” στη Μαδρίτη ότι “η συνάντηση θα είναι μια απλή συνάντηση για κοινοβουλευτική συνεργασία”, κάτι “πολύ αναγκαίο”, για να ψηφιστούν νόμοι στη Βουλή, αλλά δεν θα είναι κάτι περισσότερο, “χωρίς να προσδοκούμε σε τίποτα παραπάνω από τον συντονισμό δράσεων”.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αριστερών και προοδευτικών ισπανικών κομμάτων Σάντσεθ και Ιγκλέσιας αναγνώρισαν ότι χρειάζεται η ανάκτηση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης, για την οποία απαιτείται λίγος καιρός, και έθεσαν τις προτεραιότητές τους, που συμπίπτουν στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, την αύξηση των μισθών, την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και κυρίως την αντιμετώπιση του Λαϊκού Κόμματος.

Νέες πλειοψηφίες

Το Unidos Podemos και το PSOE εκτιμούν ότι στη Βουλή υπάρχουν τα περιθώρια για να διαμορφωθούν νέες πλειοψηφίες σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης, σε αντίθεση με τη Γερουσία, που ελέγχεται πλήρως από το Λαϊκό Κόμμα. Στην αντιπροσωπεία του Unidos Podemos συμμετείχαν επίσης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Ιρένε Μοντέρο, ο οργανωτικός γραμματέας Πάμπλο Ετσενίκε, ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, του En Comu Podem της Καταλωνίας Χάβι Ντονέντς, η Γιολάντα Ντίαθ της Παλίρροιας της Γαλικίας και άλλα τέσσερα υψηλόβαθμα θεσμικά στελέχη του κόμματος.

Όπως φαίνεται, το Unidos Podemos δεν επέμενε στην κατάθεση μιας νέας πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι πριν από το τέλος του έτους, δεδομένου ότι θα συναντούσε την άρνηση των Σοσιαλιστών. Τον Σάντσεθ συνόδευσαν άλλα οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη του PSOE και του PSC. Ο Σάντσεθ, από την πλευρά του, έθεσε στο Unidos Podemos το θέμα της “Διακήρυξης της Βαρκελώνης”, που την υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλωνίας (PSC), αναζητώντας έναν “τρίτο δρόμο” για την έξοδο από το εθνικιστικό πρόβλημα. Οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να κερδίσουν τη συναίνεση του Unidos Podemos στην πρότασή τους για ομοσπονδοποίηση του ισπανικού κράτους και την επιστροφή του δημοκρατικού Καταστατικού της Καταλωνίας, που είχε καταργήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το PSOE δεν αναγνωρίζει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου στην Καταλονία από την τοπική κυβέρνηση, θεωρώντας το παράνομο, ενώ το Podemos υποστηρίζει ότι αποτελεί “μια νόμιμη πολιτική κινητοποίηση” που δεν θα προσφέρει τη λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν καλεί τον κόσμο του να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, σε αντίθεση με το τοπικό Podem.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL