Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική για ανάσχεση προσφυγικών ροών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική για ανάσχεση προσφυγικών ροών

Χείρα βοηθείας με ευρώ για επενδύσεις στη Αφρική τείνει η Ε.Ε. ώστε να ανασχεθεί το κύμμα μεταναστών και προσφύγων και να κλείσει η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα συζητά την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου, όπως προκύπτει από το συνέδριο υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Το κλείσιμο της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου περνά όμως μέσα από την ταραχώδη ακόμα Λιβύη, με τις δύο κυβερνήσεις -μία στον Βορρά και μία στον Νότο- και με την Ε.Ε. να αποφασίζει ότι θα διαλέξει να στηρίξει την κυβέρνηση του Βορρά, όπως είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Μάλιστα στο χθεσινό συνέδριο ο Λίβυος πρόεδρος της κυβέρνησης “εθνικής ενότητας” (κυβέρνηση του Βορρά) Αλ Σαράζ πήρε τον λόγο κατα το άνοιγμα των διαδικασιών μετά τον Αντ. Ταγιάνι, τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ και τη Φ. Μογκερίνι, ευχαριστώντας την Ε.Ε. για την υποστήριξη της κυβέρνησής του. Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα την Ιταλία και τη Γερμανία για τη βοήθεια όσον αφορά την καταπολέμηση των διακινητών, αλλά και για τη βοήθεια σε επίπεδο ανάπτυξης και μέτρων ασφαλείας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Επιπλέον ο Λίβυος επικεφαλής της κυβέρνησης ανέφερε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να υπάρχουν τα κέντρα μεταναστών και προσφύγων στη χώρα του, ζητώντας όμως παράλληλα βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και άρση του εμπάργκο στις λιβυκές ακτές, αίτημα το οποίο κατέθεσαν, όπως τόνισε προ δύο εβδομάδων στον ΟΗΕ. Το "παρών" στο συνέδριο έδωσαν αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι από όλη την Αφρική.

«Πολιτικό ζήτημα»

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε άλλη μια φορά την ανάγκη για χειροπιαστές λύσεις σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά για πολιτικό ζήτημα καίριας σημασίας, που οφείλουν να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Το τωρινό σύστημα κατανομής των προσφύγων έχει αποτύχει, επισήμανε κάνοντας λόγο για 3,5 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου τα τελευταία πέντε χρόνια και χαρακτηρίζοντας “βαθιά αδικία” το ότι η Ιταλία και η Ελλάδα βαρύνονται υπέρμετρα.

Για την έναρξη διαδικασιών επί παραβάσει από την Κομισιόν για τα κράτη - μέλη που δεν εφαρμόζουν την απόφαση για τη μετεγκατάσταση, ο Α. Ταγιάνι επανέλαβε ότι σκοπός δεν είναι να τιμωρήσουν κάποιο κράτος, αλλά να θυμίσουν ότι τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται, δεδομένου ότι υπάρχει δούναι και λαβείν.

Αναφερόμενος στην Αφρική είπε ότι ο αρμόδιος επίτροπος επενδύσεων ετοιμάζει ένα πακέτο 40 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν αποφάσισε να διπλασιάσει τις επενδύσεις στη Λιβύη, “περάσαμε στα 400 εκατομμύρια, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα” και σημείωσε ότι μπορεί να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι “δεν πρόκειται για μια νέα αποικιοκρατία, αλλά για μια αδελφική σχέση”.

«Εναρμόνιση ασύλου»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή μέχρι τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και την έναρξη των διαδικασιών επί παραβάσει, επισημαίνοντας ότι “δεν είναι κάτι που τον ευχαριστεί”. Μίλησε για την ανάγκη εναρμόνισης του ασύλου, για να αποφεύγεται η επιλογή τόπου ασύλου. Σχετικά με την Αφρική υπενθύμισε το ξεκίνημα νέας εταιρικής σχέσης με χώρες της Αφρικής από πέρσι, ενώ έκανε λόγο για συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για επιστροφές πάνω από 4.000 μεταναστών που είχαν “ μπλοκαριστεί” στη Λιβύη και για την υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών επανεισδοχής με Μαρόκο, Τυνησία, Νιγηρία και Ιορδανία. Είπε επίσης ότι θα διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017 για δράσεις που αφορούν τη μετανάστευση στη Β. Αφρική.

Στο ίδιο πλαίσιο -εταιρικές σχέσεις με κράτη της Αφρικής, επενδύσεις και επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο- κινήθηκε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας όμως και για συνεργασία με τον ΔΟΜ ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, με τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης, συμπληρώνοντας ότι μόνο διεθνείς οργανισμοί μπορούν να εγγυηθούν καλύτερες συνθήκες.

«Τα σύνορα φυλάσσονται»

Στην ανάγκη εναρμόνισης των κανόνων ασύλου, ώστε να εγγυώνται ισότιμη μεταχείριση, και σε ένα πιο δίκαιο Δουβλίνο αναφέρθηκε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί η συνθήκη του Σένγκεν, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ε.Ε. φυλάσσονται καλύτερα από ποτέ, μιλώντας για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή - συνοριοφυλακή. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη μετανάστες με προσόντα.

«Βοήθεια στις χώρες υποδοχής»

Στην ίδια συζήτηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισήμανε ότι η διαχείριση εξαρτάται από την προσφυγική ροή, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι μια “χρήσιμη συμφωνία με γκρίζες ζώνες” που μπορούν να διορθωθούν. Χαρακτήρισε “υποκρισία” το να γίνεται λόγος για ανθρώπινα δικαιώματα μόνο μόλις πατήσουν οι πρόσφυγες το πόδι τους στην Ευρώπη. “Τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Σουδάν, εκεί πρέπει να τα δούμε, πριν οι άνθρωποι μπουν στη βάρκα” τόνισε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από το προσφυγικό κύμα δεδομένων των πολέμων των τελευταίων 20 ετών, στους οποίους συμμετέχουν και κράτη - μέλη της Ε.Ε.

“Το δεύτερο Δουβλίνο θα καταπέσει, όπως και το πρώτο, αν δεν συνοδευτεί η βοήθεια, που θα πηγαίνει στις χώρες υποδοχής με μοιρασμένη κατανομή των προσφυγων στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.” υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ασφαλών οδών μετανάστευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL