Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Ανατροπή του Ραχόι για κυβέρνηση "α λα πορτογαλικά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανατροπή του Ραχόι για κυβέρνηση "α λα πορτογαλικά"

“Ανταγωνιζόμαστε μόνο το Λαϊκό Κόμμα. Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε τη Δεξιά για να κυβερνήσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη, (...) το νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα στοχεύει στο πρωθυπουργικό μέγαρο. (...) Είμαστε η Αριστερά της κυβέρνησης και θέλουμε να εκφράσουμε αυτούς που φώναζαν πριν από έξι χρόνια ότι 'αυτοί δεν μας εκπροσωπούν'. (...) Το νέο PSOE κέρδισε την αναγνώριση των μελών και των φίλων του που συμμετείχαν μαζικά στις εσωτερικές διεργασίες μας” τόνισε στο κλείσιμο του συνεδρίου του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Πέδρο Σάντσεθ καθιστώντας σαφές ότι οι Σοσιαλιστές στοχεύουν σε μια κυβερνητική αλλαγή με τον Σάντσεθ πρωθυπουργό και το σπάσιμο του “μονοπωλίου” από το Podemos της εκπροσώπησης του Κινήματος των Αγανακτισμένων 15Μ, “κοιτώντας τους φίλους μας από την Πορτογαλία”.

Το 39o Συνέδριο του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Μαδρίτη, ολοκλήρωσε τη... σοσιαλδημοκρατική στροφή του κόμματος και την απομάκρυνσή του από τις πλέον νεοφιλελεύθερες ιδέες. Με τη λήξη του συνεδρίου οι σύνεδροι άρχισαν να τραγουδούν τη Διεθνή, που μετατράπηκε στην πράξη τους τελευταίους μήνες στον νέο ύμνο του PSOE κλείνοντας μια περίοδο που ξεκίνησε το 1979 όταν ο τότε νεαρός γραμματέας του Φελίπε Γκονθάλεθ, με τις προτροπές του γερμανικού SPD, διέγραψε τον “μαρξισμό” από την πολιτική φιλοσοφία του κόμματος.

Οι σύνεδροι χάρισαν στον Πέδρο Σάντσεθ μια νίκη κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που κέρδισε στις εκλογές για τη θέση του γραμματέα, αφού τα ποσοστά του σε όλα τα όργανα ξεπέρασαν το 70%, σε σχέση με το σχεδόν 52% της εκλογής του στη θέση του γραμματέα. Ο Σάντσεθ ελέγχει πλέον το 70,5% της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, το αντίστοιχο Πολιτικό Γραφείο, ενώ κανένα σημαντικό στέλεχος που είχε υποστηρίξει τους άλλους δύο υποψηφίους για τη Γραμματεία του κόμματος δεν θα συμμετάσχει στο νέο όργανο, με εξαίρεση τον Πάτσι Λόπεθ.

Υπέρ ψήφισαν 674 σύνεδροι, από τους 956 που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ενώ υπήρξαν 281 λευκά και 11 άκυρα. Οι σύνεδροι ήταν 1.004. Υπέρ της λίστας του Σάντσεθ για την Κεντρική Επιτροπή ψήφισε το 70,5%, ή 674 από τους 956 συνέδρους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ενώ υπήρξαν 274 αποχές και 8 άκυρα. Στην Κεντρική Επιτροπή εκλέχθηκαν 132 μέλη, αλλά το όργανο θα συμπληρωθεί με περίπου άλλους 300 που θα εκλεγούν από τα 17 περιφερειακά συνέδρια. Υπέρ της πρότασης του Σάντσεθ για την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηθικής και Εγγυήσεων, την αντίστοιχη Επιτροπή Ελέγχου και Δεοντολογίας - Διαφάνειας, ψήφισε το 73,3% ή 703 σύνεδροι, 249 ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 5 άκυρα.

Η νέα 49μελής Εκτελεστική Επιτροπή, το αντίστοιχο Πολιτικό Γραφείο, προχωρά σε μια νέα πολιτική χαρτογράφηση των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών με την ανάδειξη νέων τομέων υπευθυνότητας, από την κοσμικότητα του κράτους έως την ιστορική μνήμη του αντιφασισμού, τη βία εναντίον των γυναικών ως ξεχωριστό τομέα από τη φεμινιστική πολιτική, τους υπεύθυνους για την ορεινή Ισπανία, τον αγροτικό τομέα ή τη δημόσια διοίκηση. Η Εκτελεστική Επιτροπή για την επόμενη τετραετία είναι η μεγαλύτερη σε μέλη στην ιστορία του PSOE, ενώ η εσωτερική 18μελής Γραμματεία της θα αποτελεί το σκληρό πυρήνα διαχείρισης του κόμματος από τον Σάντσεθ.

O Σάντσεθ μετά τον έλεγχο της Εκτελεστικής και της Κεντρικής Επιτροπής στοχεύει στον έλεγχο και των περιφερειακών συμβουλίων του κόμματος, που θα ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να οδηγήσουν σε βαθιές οργανωτικές αλλαγές με το τέλος των βαρόνων και των φέουδων μέσα στο κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL