Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Ισπανία: Ο Μουρίνιο κατηγορείται για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Ο Μουρίνιο κατηγορείται για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

O Μουρίνιο κατηγορείται πλέον και επισήμως για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ. ευρώ από τις ισπανικές αρχές.

Το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας της Μαδρίτης κατέθεσε μήνυση στο δικαστήριο του Ποθουέλο Ντε Αλαρκόν, κοντά στην ισπανική πρωτεύουσα, εναντίον του πρώην προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης Ζοζέ Μουρίνιο, κατηγορώντας τον για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ. από τα δικαιώματα για την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας του.

Οι ισπανικές αρχές κατηγορούν τον Μουρίνιο για δύο αδικήματα, την απόκρυψη εισοδημάτων από τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 και του 2012, όταν ήταν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το συνολικό ποσό αφορά 3,3 εκατ. ευρώ, 1,61 εκατ. για το 2011 και 1,69 εκατ. για το 2012.

Ο Μουρίνιο, όπως και άλλοι κατηγορούμενοι για φοροδιαφυγή άσσοι του ισπανικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου, είχε παραχωρήσει τα εμπορικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση της εικόνα τουσε εταιρεία με έδρα έναν φορολογικό παράδεισο και συγκεκριμένα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την εταιρεία Kooper Services. Αργότερα υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την ιρλανδική Multisports & Image Management Limited και τέσσερα αργότερα με την ιρλανδική Polaris Sports Limited, που είχε συμπτωματικά με την προηγούμενη την ίδια... διεύθυνση.

“Όλες αυτές οι εταιρικές μορφές είχαν χρησιμοποιηθεί από τον μηνυθέντα με στόχο να καταστήσει φυσικά αδιαφανή τα εισοδήματα που προέρχονταν από τα δικαιώματα της εικόνας του”, σημειώνουν οι ισπανικές αρχές.

'Οταν το 2010 ο Μουρίνιο ανέλαβε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης μετέφερε και την φορολογική του έδρα στην Ισπανία. “Με σκοπό να αποκτήσει ένα παράνομο κέρδος” ο Μουρίνιο κατέθεσε δύο φορολογικές δηλώσεις χωρίς να δηλώνει τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση της εικόνας του, συμπληρώνουν οι ισπανικές αρχές.

Ο Μουρίνιο το 2015 αποδέχθηκε τμήμα της φοροδιαφυγής και αποδέχθηκε την καταβολή 1,14 εκατ. ευρώ, αλλά οι φορολογικές αρχές της Ισπανίας ανακάλυψαν ότι η Kooper είχε άλλη εταιρεία που συνεργαζόταν, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία, όπου ο Μουρίνιο είχε κρύψει τμήμα των παράνομων εισοδημάτων του και μάλιστα με τα ονόματα της συζύγου και των παιδιών του.

Χόρχε Μέντες: Ο πατριάρχης της φοροδιαφυγής

Πίσω όμως από τις περιπέτειες του Μουρίνιο και του Κριστιάνο Ρανάλτο, που κατηγορείται και αυτός για φοροδιαφυγή 14,7 εκατ., κρύβεται ο Πορτογάλος ατζέντης ποδοσφαιριστών Χόρχε Μέντες, που όπως φαίνεται αποτέλεσε τον μέντορα για άλλους φοροφυγάδες, όπως τον Ρανταμέλ Φαλκάο που κατηγορείται για φοροδιαφυγή 5,3 εκατ. σε εταιρεία στην Κολομβία και τις Παρθένες Νήσους, και του Φάμπιο Κοεντράο. Ο Μέντες, που ήταν αποτυχημένος ποδοσφαιριστής, δημιούργησε την Gestifute για τη διαχείριση της εικόνας παραγόντων του ποδοσφαίρου με διασυνδέσεις σε φορολογικούς παραδείσους και όπως φάνηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τις... εισαγγελικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL