Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
39ο Συνέδριο PSOE: Ντεμπούτο μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

39ο Συνέδριο PSOE: Ντεμπούτο μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας;

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ ολοκληρώνει σήμερα στη Μαδρίτη το 39ο Συνέδριό του, που πολλοί ελπίζουν ότι θα οδηγήσει στους επόμενους μήνες σε μια ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής του, με την πλήρη απομάκρυνση από τον εναγκαλισμό του με τη Δεξιά του Ραχόι και τους Πολίτες και την αναζήτηση μιας εναλλακτικής πρότασης σε συνεργασία με το Unidos Podemos και τα άλλα προοδευτικά, δημοκρατικά και αριστερά κόμματα. Το δημοψήφισμα στην Καταλονία και η άρνηση των σοσιαλιστών να συζητήσουν με τα αριστερά εθνικιστικά κόμματα παραμένει ως γόρδιος δεσμός στις σχέσεις του PSOE με την υπόλοιπη δημοκρατική Ισπανία και τους λαούς της, παρά το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία του PSOE θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανοίγματα έχοντας τον πλήρη έλεγχο του κόμματος και μια πρωτοφανή νομιμοποίηση από τη νίκη του Σάντσεθ στις προκριματικές εκλογές.

Ο Σάντσεθ, σε πλήρη απομόνωση μετά το “πραξικόπημα” της απομάκρυνσής του από την ηγεσία και την παραίτησή του από τη Βουλή, κέρδισε τη βάση, και συνεπώς την ηγεσία του κόμματος, αντιπαλεύοντας τα μεγάλα και κατεστημένα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών και επιχειρηματικών ομίλων, με επικεφαλής τον κολοσσό της El Pais Prisa, όλους τους πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργούς και σχεδόν όλους τους πρώην και νυν αξιωματούχους του κόμματος στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και τους τοπικούς βαρόνους.

Τήξη πάγων ανάμεσα σε Unidos Podemos και PSOE

Η τήξη των πάγων ανάμεσα στους σοσιαλιστές και το Unidos Podemos δεν έγινε απόλυτα εμφανής μόνο στη Βουλή, αλλά και ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κομμάτων, με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Πέδρο Σάντσεθ να ανταλλάσσουν μηνύματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής του Unidos Podemos εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι. Ο Σάντσεθ τόνισε ότι θα αναζητήσει το ταχύτερο δυνατό μια νέα πλειοψηφία μεταξύ Σοσιαλιστών, Πολιτών και Unidos Podemos, ζητώντας από τα δύο άλλα κόμματα να μη θέτουν αμοιβαία βέτο, αλλά ο Ιγκλέσιας του έστειλε αμέσως ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με τους Πολίτες.

Ασφαλώς, όλοι περιμένουν το τέλος του 39ου Συνεδρίου του κόμματος για να δουν τις επόμενες κινήσεις του Σάντσεθ. “Θα μπορούσε να γίνει μια συνάντηση [Ιγκλέσιας και Σάντσεθ] και μετά το τέλος της μετάβασης του Σοσιαλιστικού Κόμματος να προτιμήσουν εμάς από το Λαϊκό Κόμμα και το δεκανίκι του” τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο.

Ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του PSOE Άβαλος απέκλεισε την κατάθεση μιας πρότασης μορφής εναντίον της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος “στο βραχυπρόθεσμο διάστημα”, απαντώντας στον Ιγκλέσιας που εκτιμά ότι θα μπορούσε να κατατεθεί μια νέα μομφή κατά του Ραχόι πριν από τα Χριστούγεννα. “Υπάρχουν οι αριθμοί για να πέσει η κυβέρνηση του Ραχόι” τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε σε συνέντευξή του, ισχυριζόμενος ότι το Unidos Podemos και οι σοσιαλιστές μπορούν να αποκτήσουν την πλειοψηφία, ενώ ο Άβαλος υπογράμμισε ότι ο Σάντσεθ “θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος το σαββατοκύριακο και η πρόταση μομφής δεν αποτελεί το κατάλληλο πιο εργαλείο εάν δεν δουλέψεις για τη συναίνεση”.

Το νέο PSOE του Σάντσεθ θα προσπαθήσει να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία ανάμεσα στις συμπληγάδες των λαϊκιστών Πολιτών και του Unidos Podemos εκτιμώντας ότι η διαφοροποίησή του θα βοηθήσει και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του. “Αλλιώς θα είμαστε ένα στείρο κόμμα” προειδοποίησε ο Άβαλος.

Η νέα Γραμματεία

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος θα έχει 17 μέλη, εκ των οποίων 7 γυναίκες, με την Ανδριάνα Λάστρα ως δεύτερη γραμματέα και τον Χοσέ Λουίς Άβαλος ως γραμματέα Οργάνωσης και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, δύο στελέχη που ακολουθούν ήδη μια ανοιχτή πολιτική απέναντι στο Unidos Podemos. Στη νέα Γραμματεία θα συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων και πρώην υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Πάτσι Λόπεθ, όπως και ο πρώην διευθυντής του Change.org Φρανθίσκο Πόλο.

Η Γραμματεία συμπληρώνεται επίσης με φανατικούς εχθρούς των βαρόνων του κόμματος και της “πραξικοπηματία” Ντίαθ. Ο Σάντζεθ θα έχει δίπλα του τρεις δυναμικές γυναίκες που διετέλεσαν υπουργοί στις κυβερνήσεις του Θαπατέρο, αναθέτοντας την προεδρία τού κόμματος στην Κριστίνα Ναρμπόνα, που στάθηκε από την αρχή της κρίσης δίπλα στην Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμύτατη κριτική στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Το 39ο Συνέδριο

Το 39ο Συνέδριο έχει ως σύνθημα “Είμαστε η Αριστερά”. Στο κλείσιμό του προβλέπεται η παρουσία 8.000 ατόμων, ενώ οι αντιπρόσωποι, οι προσκεκλημένοι από την Ισπανία και το εξωτερικό και τα επιφανή στελέχη του κόμματος που θα συμμετάσχουν θα ξεπερνούν συνολικά τις 3.000 άτομα. Οι αντιπρόσωποι θα είναι 1.035 και θα προέρχονται από τις οργανώσεις του κόμματος στην Ισπανία, την Ευρώπη και την Αμερική, 225 θα προέρχονται από την Ανδαλουσία της Ντίαθ, 95 από τη Χώρα της Βαλένθια, που οι σοσιαλιστές ελέγχουν με την Αριστερά την τοπική κυβέρνηση, 80 από τη Μαδρίτη, 77 από την Καταλωνία και 15 από την τάση Σοσιαλιστική Αριστερά. Το PSOE έχει προσκαλέσει 1.100 προσωπικότητες και θα υπάρξουν και 518 παρατηρητές. Το συνέδριο θα καλυφθεί από τουλάχιστον 100 μέσα ενημέρωσης και πάνω από 350 δημοσιογράφους. Από τις 15.846 τροπολογίες στο προσυνδριακό κείμενο θα συζητηθούν ομαδοποιημένες σε τρεις επιτροπές 6.743, ενώ το κλείσιμο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σε χώρο που να μπορεί να υποδεχθεί 8.000 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL