Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ιταλία / Ιταλία: Λέγκα και νεοφασίστες εναντίον του νόμου για την ιθαγένεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Λέγκα και νεοφασίστες εναντίον του νόμου για την ιθαγένεια

Με την υπουργό Υγείας Βαλέρια Φεντέλι στις πρώτες βοήθειες της Γερουσίας ολοκληρώθηκε ο τραμπουκισμός των γερουσιαστών της αντιδραστικής και ρατσιστικής Λέγκας του Βορρά εναντίον της πρότασης νόμου για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, το γνωστό ius soli - το “δίκαιο του εδάφους”, ενώ έξω από τη γερουσία η ιταλική αστυνομία αντιμετώπισε με αντλίες νερού στελέχη της εγκληματικής νεοφασιστικής συμμορίας Casa Pound που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο.

Οι ρατσιστές γερουσιαστές της "Λέγκας" κρατούσαν χαρτιά με συνθήματα, όπως “όχι στην εισβολή” και “όχι στο ius soli”, και έφθασαν να καταλάβουν ακόμη και τα έδρανα των μελών της κυβέρνησης προσπαθώντας να διακόψουν τη συνεδρίαση για να μην ψηφιστεί το σχέδιο νόμου που είχαν σαμποτάρει επί μήνες στην αρμόδια Επιτροπή. Με την ψήφισή του, περίπου 800 χιλιάδες ανήλικοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν την ιταλική ιθαγένεια στη χώρα όπου γεννήθηκαν και σπουδάζουν.

Η ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια ξεκίνησε το 2013, τον Οκτώβριο του 2015 ψηφίστηκε σε πρώτη φάση από τη Βουλή, ενώ χθες στη Γερουσία συνάντησε την αρνητική ψήφο της Λέγκας και την αποχή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, της Φόρτσα Ιταλία του Μπερλουσκόνι και του κόμματος του υπουργού Εξωτερικών Αλφάνο, με δεδομένο ότι η αποχή μετρά ως αρνητική ψήφος στη Γερουσία.

“Ερωτοτροπίες” Λέγκας - Πέντε Αστέρων;

Η “Ρεπούμπλικα”, η δεύτερη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα, αποκάλυψε ότι το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Καζαλέντζιο, συναντήθηκε προ δέκα περίπου ημερών με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Σαλβίνι. Το Κίνημα του Γκρίλο κατήγγειλε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Ρεπούμπλικα”, ενώ η Λέγκα παρ’ όλο που το διέψευσε, δεν απέκλεισε ότι “στο μέλλον οι δύο μπορεί να συναντηθούν”.

Το μεγαλύτερο τμήμα των στελεχών και των οπαδών του Κινήματος του Γκρίλο βλέπει θετικά τη συνεργασία με τη Λέγκα, που σε εκλογικό επίπεδο πιθανώς θα μπορούσε να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ο διευθυντής της “Ρεπούμπλικα” Καλαμπρέζι επιβεβαίωσε τη συνάντηση και προειδοποίησε ότι “σε μια κανονική χώρα οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να κρύβονται πίσω από ψεύτικες διαψεύσεις”.

Σήμερα, απεργία στις μεταφορές

“Δυστυχώς, θα έχουμε μια ‘μαύρη Παρασκευή’ για τις μεταφορές. Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε, αλλά υπάρχουν δυσκολίες” τόνισε ο Ιταλός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο προετοιμάζοντας τους πολίτες για τη σημερινή απεργία σε όλα τα μεταφορικά δίκτυα της χώρας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και σε όλα τα μεταφορικά μέσα, τις αστικές συγκοινωνίες, τα τρένα και τα αεροπλάνα, με την Alitalia να έχει ήδη ακυρώσει 170 πτήσεις της.

Την απεργία διοργανώνουν τα αυτόνομα συνδικάτα Cub-Sgb,Usi-Ait και Cobas Lavoro Privato με στόχο “την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης του τομέα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL