Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Συμφωνία στρατηγικής εξόδου από την κρίση: Τι αποφασίστηκε για χρέος, ανάπτυξη και πλεονάσματα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία στρατηγικής εξόδου από την κρίση: Τι αποφασίστηκε για χρέος, ανάπτυξη και πλεονάσματα (Video)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με επίτευξη συμφωνίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το reprofiling  του χρέους και την ρήτρα ανάπτυξης. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η συμφωνία επιτρέπει καταρχήν την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ.ευρώ ενώ οι αποφάσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως προς το ζήτημα του χρέους ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων έως και 15 έτη, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του.

Την ίδια ώρα τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 θα πρέπει να διαμορφωθούν έως 2%  κατά πολύ μικρότερα από το 3,5% που ζητούσαν οι ακραίοι κύκλοι.

https://www.youtube.com/embed/P2N84ZuQhzU

Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική με την δημιουργία Τράπεζα Ανάπτυξης γαι την Ελλάδα που θα επιτρέπει την προώθηση των επενδύσεων αλλά και των κοινοτικών κονδυλίων. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς "εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα". Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.

Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Τέλος ο Γ.Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι με την δέσμη μέτρων του Eurogroup  είναι πολύ πιθανό να βγει η Ελλάδα στις αγορές μέσα στην χρονιά ή μέχρι τις αρχές του 2018.

Π. Μοσκοβισί: Σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα

https://www.youtube.com/embed/8awBzcg8Fck

Λαγκάρντ: Σημαντικό βήμα για να βαδίσει η Ελλάδα προς τη σταθερότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL