Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Πρόταση μορφής Unidos Podemos: “'Όχι” στη διαφθορά του Ραχόι, πρώτο “Ναι” σοσιαλιστών για συνεργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση μορφής Unidos Podemos: “'Όχι” στη διαφθορά του Ραχόι, πρώτο “Ναι” σοσιαλιστών για συνεργασία

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Unidos Podemos και σοσιαλιστές ήρθαν για πρώτη φορά πάρα πολύ κοντά κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής της Αριστεράς εναντίον της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, που αναγκάστηκε να παρουσιαστεί στη βουλή για να μη προσφέρει το τηλεοπτικό “μονοπώλιο” στον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο ηγέτης του Unidos Podemos κάνοντας μια αυτοκριτική ζήτησε από τους σοσιαλιστές να κάνουν το ίδιο και να εργαστούν από κοινού για την αλλαγή. “Σηκώνουμε το γάντι,” απάντησε ο νέος εκπρόσωπος των σοσιαλιστών Άβαλος, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι στο 39ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να διαφαίνεται ακόμη περισσότερο η αριστερή στροφή των σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο παρουσίασε την τρίτη πρόταση μορφής στην ιστορία της μεταφρανκικής Ισπανίας παρουσιάζοντας τη λίστα με τα 60 σκάνδαλα και τους διεφθαρμένους πολιτικούς του Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο επικεφαλής του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας άσκησε κριτική στη κυβέρνηση παρουσιάζοντας το εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμά του. Η συζήτηση για την πρόταση μορφής θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Αυτοκριτική λαθών από Unidos Podemos

Ο Ιγκλέσιας προχώρησε σε μια αυτοκριτική για την πολιτική που ακολούθησε εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ ζητώντας τη συνεργασία του για την αλλαγή στην Ισπανία. “Στο παρελθόν δεν ήταν δυνατόν να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε και αναλαμβάνω τα λάθη μου, ελπίζω και να αναλάβουν και αυτοί τα δικά τους”, τόνισε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι “οι σημερινές περιστάσεις μας υποχρεώνουν να συνεννοηθούμε και να συνεχίσουμε να αναζητούμε το διάλογο”.

Ας ελπίσουμε ότι θα συμφωνήσουμε να διώξουμε την κυβέρνηση Ραχόι το γρηγορότερο δυνατόν”, τόνισε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι η βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE “έδωσε ένα δημοκρατικό μάθημα στο κατεστημένο αυτής της χώρας”. “Κύριοι του PSOE, αυτή η μομφή θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να δώσει λόγο για τη διαφθορά”, συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, υπογραμμίζοντας ότι “είναι στα χέρια σας ότι χρειαζόμαστε για να διώξουμε το Λαϊκό Κόμμα”, συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας.

Δημοκρατία και ομοσπονδιοποίηση Ισπανίας

Ο Ιγκλέσιας αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης της Καταλονίας να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τόνισε ότι είναι αναγκαίες νέες μορφές δημοκρατίας, ομοσπονδιακής και συνομοσπονδιακής, ενώ προειδοποίησε τους σοσιαλιστές της Καταλονίας PSC να είναι προσεκτικοί γιατί η δεξιά δεν μπορεί να προτείνει κάτι θετικό για την Ισπανία ή την Καταλονία. Για τον Ιγκλέσιας το δημοψήφισμα στην Καταλονία μπορεί να τροφοδοτήσει τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων τόσο στη Χώρα των Βάσκων και τους άλλους λαούς της Ισπανίας, γεγονός που καθιστά σαφές ότι αφορά ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H μειοψηφία πάντως του Podemos “Αντικαπιταλιστές” ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν το δημοψήφισμα στην Καταλονία που προτείνει η δεξιά τοπική κυβέρνηση, σπάζοντας την γραμμή του Podemos πριν ακόμη και από την απόφαση του Podem της Καταλονίας.

Δεξιών σκανδάλων... συνέχεια

Ο πρώην ισχυρός ανήρ της δεξιάς τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Γκρανάδος βγήκε χθες μετά από δύο χρόνια από την φυλακή καταθέτοντας εγγύηση 400.000 ευρώ χάρις στην υποθήκευση δύο κατοικιών, της μητέρας και του κουνιάδου του, αφού οι δύο κατοικίες εκτιμήθηκαν από τις ισπανικές αρχές άνω των 800.000 ευρώ, δεδομένου ότι η ισπανικός νόμος προβλέπει ότι εάν η εγγύηση δεν κατατεθεί σε ρευστό τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να είναι αξίας διπλάσιας από το ύψος της.

Εάν ο Γκρανάδος βγήκε από την φυλακή κάποιος άλλος δεξιός πολιτικός ετοιμάζεται να παραμείνει για αρκετά ακόμη χρόνια, αφού ο εισαγγελέας της Μαδρίτης ζήτησε 5ετή φυλάκιση για τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ και πρώην υπουργό Οικονομικών Ράτο για ψευδείς ανακοινώσεις προς τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της εισόδου στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης του πρώην δημόσιου τραπεζικού κολοσσού Bankia.

11 μέτρα κατά της διαφθοράς

Ο επικεφαλής του Podemos παρουσίασε 11 μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς με στόχο την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Για τον Ιγκλέσιας οι προτάσεις του Unidos Podemos “δεν έχουν διαφορετική ιδεολογία από αυτή της πλειοψηφίας των Ισπανών".

Οι 11 προτάσεις του Unidos Podemos προβλέπουν:

  • Ένα νόμο για τις συμβάσεις του δημοσίου τομέα που να στηρίζεται σε μια ενιαία πλατφόρμα πληροφοριών.

  • Τη διευκόλυνση του έργου των ρυθμιστικών αρχών, όπως της Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού

  • Ένα νέο νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που να συμπεριλάβει τα ιδρύματα και να απαγορεύει τις ανώνυμες δωρεές.

  • Τη λειτουργική και οργανωτική υπαγωγή στις δικαστικές αρχές της δικαστικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Ιγκλέσιας, οι αστυνομικοί που ερευνούν περιπτώσεις διαφθοράς θα πρέπει να εξαρτώνται μόνο από το δικαστή ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας για να αποτραπεί η απομάκρυνση ενός αστυνομικού από την πολιτική εξουσία.

  • Κατάργηση του αποκαλούμενου «νόμου Μπερλουσκόνι ή προστασίας των διεφθαρμένων». Ο Ιγκλέσιας ζήτησε τη μεταρρύθμιση του άρθρου 324 του νόμου ποινικής δικονομίας που συντομεύει το χρόνο της δικαστικές έρευνα σε έξι μήνες, μετά την οποία θα πρέπει η υπόθεση να χαρακτηριστεί ως πολύπλοκη ή αρχειοθετημένη,

  • Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και της Γενικής Εισαγγελίας του κράτους. Το Podemos πρότεινε τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος κινητικότητας στην καριέρα των δικαστικών για την ενισχυθεί η μεγαλύτερη ανεξαρτησία τους και να τεθεί τέλος στις πιέσεις που έχουν παρατηρηθεί στα τελευταία κρούσματα διαφθοράς.-

  • Ένα νόμο που να απαγορεύει τις “περιστρεφόμενες πόρτες” και που αποτρέπει στους δημόσιους υπαλλήλους να μπορούν να προσληφθούν σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών. Σήμερα, οι πολιτικοί ηγέτες έχουν για μια διετία το ασυμβίβαστο να καλύψουν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και δη σε τομείς που είχαν απασχοληθεί.

  • Το τέλος του τραπεζικού απόρρητου, .με στόχο την επέκταση των ερευνών στους φορολογικού παραδείσου, δεδομένου ότι στην Ισπανία δεν υπάρχει το τραπεζικό απόρρητο.

  • Τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα με σκληρότερες ποινές για τους εγκληματίες και τη μείωση του ποσού από το οποίο οι παραβάσεις θα θεωρούνται έγκλημα

  • Την εισαγωγή του παράνομου πλουτισμού. Σημαίνει να αντιστραφεί η απόδειξη για την αύξηση της περιουσίας, που θα πρέπει να δικαιολογείται από την έρευνα και όχι το αντίστροφο.

  • Μονάδα για την ανάκτηση του χρήματος από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα από το Γραφείο Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων του Εγκλήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα όργανο που λειτουργεί ήδη για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των συστημάτων διαφθοράς και την επανένταξή τους κράτους

Από την παρέμβαση του Πάμπλο Ιγκλέσιας στη βουλή:

Ο πλούτος και ο πλουραλισμός της Ισπανίας

Θέλουμε να σας πούμε ότι η Ισπανία είναι καλύτερη από αυτή τη βουλή. Ότι οι Ισπανοί είναι καλύτεροι από τους πολιτικούς τους.

Η Ισπανία είναι μια μάρκα, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που έχει αυτούς που φοράνε βραχιόλια και λουράκια με την εθνική σημαία στον καρπό των χεριών τους και έχουν τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία;

Δεν είναι αυτή η Ισπανία κυρίες και κύριοι...

Η Ισπανία είναι οι εργαζόμενοι που ξημερώνονται και ζορίζονται για να ζήσουν τις οικογένειές τους, η Ισπανία είναι η καθαρίστρια ενός ξενοδοχείου, που την πονάει η πλάτη της και παίρνει ένα φιλοδώρημα για το κάθε δωμάτιο που καθαρίζει, ένας ταξιτζής που δουλεύει παρά πολλές ώρες την ημέρα για να τα βάλλει με το Uber.

Η Ισπανία είναι μια νέα κοπέλα με πτυχίο, που μιλάει ξένες γλώσσες, έχει μεταπτυχιακά και διδακτορικό και αναγκάστηκε να πάει στις ΗΠΑ ή τη Γερμανία γιατί η χώρα της δεν της δίνει καμία ευκαιρία. Η Ισπανία δεν είναι σαν εσάς, είναι ένας επιχειρηματίας που πληρώνει τους προμηθευτές, ενώ αυτοί που τους δώσατε προνόμια εκμεταλλεύονται όλα τα παράθυρα.

Η χώρα μας είναι μια κοπελίτσα που σερβίρει μπύρες, ένας νεαρός που ψάχνει δουλειά όλο το χρόνο για να κάνει το γκαρσόνι το καλοκαίρι. Η Ισπανία είναι ο αγροτικός γιατρός, που ταξιδεύει από το ένα χωριό στο άλλο με διαρκώς χειρότερους δρόμους και λιγότερα μέσα.

Η Ισπανία δεν είναι σαν εσάς. Η Ισπανία είναι μια κοπέλα σε ένα call center που παίρνει 700 ευρώ το μήνα, μια συνταξιούχος γυναίκα που σφίγγει του λουρί της για να βοηθήσει τους συγγενείς της και φταίει γιατί θα πρέπει να πληρώνει τα φάρμακά της. Η χώρας είναι ένας πυροσβέστης που εργάζεται σαν πρεκάριος, μια γιατρός που βλέπει τους ασθενείς της στριμωγμένους στους διαδρόμους, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δεν μπορεί να αρρωστήσει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τις συνεισφορές.

Η Ισπανία δεν είναι σαν εσάς, είναι σαν τον χωροφύλακα που δεν έχει δικαίωμα να συνδικαλίζεται, μια αστυνομικός χωρίς αλεξίσφαιρο γιλέκο εξαιτίας των περικοπών σας. H Ισπανία είναι το παιδί της μεταφορικής που γεννήθηκε στον Ισημερινό, μια καθαρίστρια που γεννήθηκε στη Ρουμανία, ένας οικοδόμος που γεννήθηκε στο Μαρόκο. Η Ισπανία είναι η κόρη ενός από αυτούς τους τρεις που κατάφερε να σπουδάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο χάρις στις υποτροφίες που μόλις κόβετε.

Η Ισπανία κυρίες και κύριοι είναι μια κτηνοτρόφος που αγνοεί την κυβέρνηση, ένας ακτήμονας αγρότης που πρέπει να ζει από ελεημοσύνη, ένας ψαράς που τον προδώσατε στην Ευρώπη, μια εικοσάχρονη που ψάχνει δουλειά και η φίλη της που ξέρει ότι δεν θα τη βρει.

Η Ισπανία είναι ο καθηγητής που δίνει μαθήματα σε προκάτ....

Η Ισπανία όμως είναι η περήφανη χώρα που γέμισε τις πλατείες πριν από έξι περίπου χρόνια. Η Ισπανία είναι αυτή που έχει τις καλύτερες γενιές που θέλουν να είναι πρωταγωνιστές, μια ανεκτική κοινωνία που κατάφερε να αντιπαλέψει τον σκοταδισμό και πρέπει να το ξέρετε κύριε Ραχόι που θέλατε να μας πείτε ποιοι μπορούν να παντρεύονται και ποιοι όχι. Η Ισπανία είναι αυτές που οι περήφανες κοπέλες που σαν Σπαρτιάτισσες υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους στην Coca Cola, είναι οι μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να πληρώνουν μίζες στους πολιτικούς, είναι οι εργαζόμενοι που θέτουν σε λειτουργία τις δημόσιες υπηρεσίες, οι εισαγγελείς που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και αντιστέκονται στις πιέσεις. Η Ισπανία είναι οι γενναίες και γενναίοι δικαστές που βάζουν το δίκαιο μπροστά από οποιαδήποτε πολιτική πίεση.

Η χώρα μας είναι η Κεντρική Διοίκηση Ερευνών της Γκουάρντια Θιβίλ που ερευνά για διεφθαρμένους, παρόλο που εσάς δεν σας αρέσει. Η Ισπανία είναι οι τεχνικοί και οι ελεγχτές του υπουργείου Οικονομικών που ψάχνουν τους απατεώνες και τους φοροφυγάδες, οι οργανώσεις των γειτόνων που αγωνίζονται εναντίον των εξώσεων και των κατασχέσεων, είναι η Λευκή Παλίρροια που υπερασπίζεται τη δημόσια Υγεία, η Πράσινη Παλίρροια που υπερασπίζεται την Παιδεία, είναι οι πολίτες που φτιάχνουν ένα συνδικάτο ενοικιαστών. Η Ισπανία κυρίες και κύριοι μιλά ασφαλώς ισπανικά, αλλά μιλάει και καταλανικά, βασκικά, τη γλώσσα της Γαλικίας και των Αστουριών και συγκινείται συναισθηματικά με διαφορετικές σημαίες και σύμβολα που εκφράζουν τον εθνικό μας πλουραλισμό, που εσείς δεν καταλαβαίνετε...  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL