Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ιταλία / Ιταλία: Η Λαμπεντούζα αλλάζει δήμαρχο και πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Η Λαμπεντούζα αλλάζει δήμαρχο και πολιτική

Οι μερικές εκλογές της Κυριακής σε 1.004 δήμους, με τη συμμετοχή πάνω από 9 εκατομμυρίων πολιτών, “φωτογράφισαν” τρεις μεγάλες Ιταλίες, την Ιταλία της... αποχής, με τη συμμετοχή να καταρρέει στο 60% από το 66%, και τη διατήρηση των δύο μεγάλων στρατοπέδων, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, που χάρη στον εκλογικό νόμο θα πάρουν το σύνολο των δήμων με την ολοκλήρωση του δευτέρου γύρου στις 25 Ιουνίου.

Αυτή τη φορά το Κόμμα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δεν κατάφερε να σαρώσει τους δήμους, τόσο εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται για τον εκλογικό νόμο όσο και για την αποτυχημένη πορεία των δύο μεγάλων δήμων που διαχειρίζεται, της Ρώμης και του Τορίνο, ενώ οι δυνάμεις της εναλλακτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς έδειξαν την ανεπάρκειά τους να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος, αφού σε αρκετούς δήμους συνεργάστηκαν με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντζι, κυρίως από την πλευρά της Ιταλικής Αριστεράς και δευτερευόντως από την Κομμουνιστική Επανίδρυση.

“Μαύρη μέρα” για τη Λαμπεντούζα

Το ηρωικό νησί της Λαμπεντούζα φαίνεται ότι αλλάζει σελίδα μετά την εκλογή του νέου δημάρχου του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλβατόρε Μαρτέλο, που οδήγησε τη “συντρόφισσά” του και απερχόμενη δήμαρχο Τζιούζι Νικολίνι στην τρίτη θέση, έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο: το νησί δεν πρέπει να ασχολείται όπως πρώτα με τους πρόσφυγες, αλλά με τους κατοίκους του.

Ο Μαρτέλο, που είχε χρηματίσει δήμαρχος επί δύο θητείες και είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και ηγέτης των ψαράδων του νησιού, είχε “καταγγείλει” τη Νικολίνι ότι ασχολείται πολύ με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ότι βγάζει φωτογραφίες με τον Πάπα, τον Ομπάμα και τον Ρέντζι και όχι με τους κατοίκους του νησιού. Ο Μαρτέλο εκιτμά πως η Νικολίνι “κλέβει μετάλλια”, όπως το Βραβείο της UNESCO για την Ειρήνη και ότι η Λαμπεντούζα δεν θα πρέπει να δέχεται πια πρόσφυγες, που θα πρέπει να αποβιβάζονται σε άλλα... λιμάνια.

Η ρουλέτα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Μ. Ρέντζι προχώρησε σε μια νέα αλλαγή στρατηγικής, εκτιμώντας πως η θητεία της Βουλής μπορεί να παραταθεί έως τη... λήξη της το 2018, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να περάσει με τον Μπερλουσκόνι, τον Γκρίλο και τον ρατσιστή Σαλβνίνι τον νέο μεικτό εκλογικό νόμο με στοιχεία πλειοψηφικού και ορίου στο 5%.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί αναδίπλωση του Ρέντζι μετά τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο κατά των πρόωρων εκλογών και την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ματαρέλα για κανονική λήξη της θητείας της Βουλής.

Ο Ρέντζι προσπαθεί να προσεταιριστεί τον Πιζαπία και να δημιουργήσει ένα σχήμα με άξονα το Δημοκρατικό Κόμμα, που θα φθάσει στο 40% για να αποτελέσει τον πυρήνα της επόμενης κυβέρνησης, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης με το νέο κόμμα των Ντ' Αλέμα και Μπερσάνι, που φοβούνται την περιθωριοποίησή τους.

Δύο διανοούμενοι της Αριστεράς, ο Μοντανάρι και η Φαλκόνε, πήραν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν στις 18 Ιουνίου ανοιχτή συγκέντρωση στη Ρώμη με στόχο τη δημιουργία μιας ενωτικής εναλλακτικής Αριστεράς στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ, του Unidos Podemos, αλλά και του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, ενώ το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL έχει συγκαλέσει διαδήλωση και συγκέντρωση στην ιστορική πλατεία του Αγίου Ιωάννη στη Ρώμη για το Σάββατο 17 Ιουνίου εναντίον των ελαστικοποιημένων μορφών εργασίας και κυρίως της αντικατάστασης των voucher με νέες μορφές πρεκαριάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL