Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Η Ιταλία σε διπλές... κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιταλία σε διπλές... κάλπες

Δέκα εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα στον πρώτο γύρο των μερικών δημοτικών εκλογών σε 1.014 δήμους, μεταξύ των οποίων στις τέσσερις πρωτεύουσες περιφερειών του Παλέρμο, της Γένοβα, του Καταντζάρο και της πολύπαθης από τους σεισμούς Λ’ Άκουιλα, ενώ στη Βουλή διαδραματίζονται οι τελευταίες πράξεις ενός ψυχοδράματος που θα καταλήξει στην ψήφιση του εκλογικού νόμου και την προσφυγή της χώρας σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις γερμανικές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα θα πρέπει να υπογράψει τη διάλυση της Βουλής μεταξύ 14 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, πιθανώς στις 29 Ιουλίου, για να επιτρέψει στη χώρα τη διοργάνωση της παραδοσιακά δίμηνης προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο Πρόντι και ο Πιζαπία στοχεύουν στη νεκρανάσταση της κεντροαριστερής Ελιάς.

Στους δήμους μέχρι 15 χιλιάδες κατοίκους οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν μόνο τον υποψήφιο δήμαρχο ή το ψηφοδέλτιο που τον υποστηρίζει, με τον σταυρό να μετράται υπέρ του συνδυασμού. Η εκλογή του δημάρχου ολοκληρώνεται σε έναν γύρο και την απόκτηση της σχετικής πλειοψηφίας.

Στους δήμους άνω των 15.000 κατοίκων ο πολίτης μπορεί να επιλέξει τον υποψήφιο δήμαρχο και ένα από τα ψηφοδέλτια που τον υποστηρίζουν, γιατί μπορεί να είναι περισσότερα από ένα, ενώ παράλληλα έχει την εναλλακτική επιλογή να επιλέξει έναν υποψήφιο δήμαρχο ψηφίζοντας τους δημοτικούς συμβούλους αντίπαλων ψηφοδελτίων. Εκλέγεται δήμαρχος όποιος κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1), διαφορετικά μετά από δύο εβδομάδες, στις 25 Ιουνίου, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο υποψηφίους δημάρχους που είχαν πάρει τις περισσότερες ψήφους.

Τελευταίο τεστ πριν από τις βουλευτικές

Οι σημερινές μερικές δημοτικές εκλογές σε μια σειρά μεγάλων περιφερειακών πόλεων, μεταξύ των οποίων της Πάδοβα, της Πάρμα, της Πιατσέντζα, του Λέτσε, της Βερόνα, της Μόντζα, του Κόμο, της Αλεσάντρια και του Άστι, θα δείξουν τις διαθέσεις των πολιτών μετά το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 2016 που οδήγησε στην παραίτηση του Ματέο Ρέντζι από την πρωθυπουργία.

Τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και οι αντίπαλοί του κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών τους γιατί αναμένεται ότι η αποχή θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ η σχετική αδιαφορία των πολιτών δεν θα επιφυλάξει μεγάλες εκπλήξεις.

Η παταγώδης αποτυχία της δημάρχου του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α) του Γκρίλο στη Ρώμη και η αδυναμία της δημάρχου του Τορίνο, που ανήκει στο Κ5Α, να προβλέψει και να ελέγξει καταστάσεις, όπως τον τραυματισμό στο κέντρο της πόλης εκατοντάδων ατόμων την ημέρα του τελικού μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, φαίνεται ότι λειτουργεί αρνητικά για ένα νέο μεγάλο κύμα δημοτικών αρχών που θα περάσουν στα χέρια του Κ5Α.

Ο στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να κρατηθεί στις μεγάλες πόλεις, με το πολιτικό κλίμα να επηρεάζεται κυρίως από τα αποτελέσματα του Παλέρμο και της Γένοβα, που ελέγχονται από προοδευτικούς δημάρχους.

Ο απεγκλωβισμός της Αριστεράς

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των κινημάτων και των συλλογικοτήτων των πολιτών απεγκλωβίζονται διαρκώς από το Δημοκρατικό Κόμμα, που μπορούσε να εγγυηθεί σε πολλούς δήμους αντιδημαρχίες στην Αριστερά και σε πολλά κινηματικά ψηφοδέλτια που συμμετείχαν στις λίστες των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς, η σημερινή Ιταλική Αριστερά (πρώην Αριστερά Οικολογία Ελευθερία) και σε πολύ μικρότερο βαθμό η Κομμουνιστική Επανίδρυση διασφάλιζαν κάποια αντιδημαρχία, κυρίως στον πολιτιστικό τομέα, αλλά δεν είχαν κανένα λόγο στη χάραξη της δημοτικής πολιτικής και κυρίως αντιστροφής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των δημάρχων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τζουλιάνο Πιζαπία, που, από κινηματικός δικηγόρος, ο άνθρωπος που συνόδευσε τον Οτσαλάν έως το Ναϊρόμπι και επιφανής εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στη Βουλή, ως δήμαρχος του Μιλάνο δεν αναφέρθηκε ποτέ στον Κούρδο ηγέτη και αποδέχθηκε μεταξύ άλλων τη λεηλασία της πόλης από τα μεγάλα κατασκευαστικά και οικονομικά συμφέροντα υιοθετώντας τις καταστροφικές για το περιβάλλον και την οικονομία της πόλης επιλογές της Διεθνούς Έκθεσης ΕΧΡΟ. Αντίθετα ο δήμαρχος του Παλέρμο, Ορλάντο, παραχώρησε την ιδιότητα του δημότη της πόλης στον Οτσαλάν και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

Ο Πιζαπία, αφού στήριξε τον Δεκέμβριο το Ρέντζι στο δημοψήφισμα για την καταστρατήγηση του δημοκρατικού και προοδευτικού συντάγματος της χώρας, εμφανίζεται σήμερα ως αυτόκλητος ηγέτης της Αριστεράς... στ' αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και ζητά την κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές για να διαπραγματευτεί με τον Ρέντζι μετά τις εκλογές τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, η Κομμουνιστική Επανίδρυση, πολλοί διανοούμενοι της Αριστεράς και συλλογικότητες αντέδρασαν στην «αυτοπρόταση» του Πιζαπία, στον οποίο προσάπτουν μεταξύ άλλων την παράδοση της δημαρχίας του Μιλάνο στον Σάλα, έναν από τους μάνατζερ του Ρέντσι.

Στους περισσότερους δήμους οι δυνάμεις της κινηματικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν σχηματίσει δικά τους ψηφοδέλτια, απορρίπτοντας την ηγεμονία του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ πολλά από αυτά συμμετέχουν ή ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο δίκτυο των ψηφοδελτίων της Αριστεράς και των κινημάτων στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση που δημιουργήθηκε πέρσι με την επωνυμία «Le Citta in Comune», που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Οι πόλεις από κοινού, οι πόλεις ως δήμοι - κοινότητες».

Το δίκτυο αυτό των κινηματικών και αριστερών δημοτικών ψηφοδελτίων ξεκινά σήμερα από την Μπολόνια το καραβάνι «Οι πλατείες της αλλαγής» παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον τις δημοτικές αρχές του Podemos και των ισπανικών σχημάτων.

Ο φόβος των εκλογών στο... χρηματιστήριο

Το χρηματιστήριο του Μιλάνο «γιόρτασε» με άνοδο την Πέμπτη την πιθανή αναβολή των πρόωρων εκλογών εξαιτίας της αδυναμίας των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της Ιταλίας να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο που συμφώνησαν, γατί σε μια δευτερεύουσα μυστική ψηφοφορία εκδηλώθηκαν όλες οι παγοθένειες και ο κατακερματισμός του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε ότι το κόμμα του Γκρίλο εκμεταλλεύτηκε μια μυστική ψηφοφορία για την εκλογή των βουλευτών της γερμανόφωνης μειοψηφίας του Τρεντίνο Άλτο Άντιτζε, που στηρίζει όμως το Δημοκρατικό Κόμμα, για να αποτρέψει την ψήφιση του εκλογικού νόμου που είχε ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κ5Α, της Φόρτσα Ιτάλια και της αντιδραστικής και ρατσιστικής Λέγκας του Βορρά.

«Σήμερα θάφτηκε ο εκλογικός νόμος, είναι ένα πολύ ωραίο πράγμα» τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση για τον δήμο του Άστι ο Γκρίλο, ενώ ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Ντι Μάιο κατήγγειλε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι η θητεία της Βουλής ολοκληρώθηκε ζητώντας την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο Ρέντζι έδωσε διορία έως τις 7 Ιουλίου για την ψήφιση του εκλογικού νόμου με το όριο του 5%, ο Μπερλουσκόνι έδειξε διατεθειμένος να προχωρήσει την ψήφιση του εκλογικού νόμου που συμφωνήθηκε, ενώ ο ρατσιστής Σαλβίνι ζήτησε την προσφυγή στις κάλπες με διάταγμα που θα διασφαλίζει τον ίδιο εκλογικό νόμο για τη Βουλή και τη Γερουσία.

Ναπολιτάνο και Πρόντι: Η γερουσία στην εξουσία

Ο Ναπολιτάνο, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και «αυτοκαταστροφικός» μέντορας του Ρέντσι, στράφηκε εν νέου κατά των πρόωρων εκλογών εκτιμώντας ότι «πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας» και ότι «σε όλες τις δημοκρατίες ψηφίζουν με τη φυσική λήξη της θητείας της Βουλής», παραβλέποντας το γεγονός ότι η Ιταλία έχει τον τέταρτο πρωθυπουργό που δεν τον έχει ψηφίσει ο... κυρίαρχος λαός.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός Πρόντι επέστρεψε δριμύτερος για να επαναπροτείνει την Κεντροαριστερά και να απειλήσει τον Ρέντζι ότι, εάν συμμαχήσει μετεκλογικά με τον Μπερλουσκόνι, «θα πάρω τη σκηνή μου από το Δημοκρατικό Κόμμα για να πάω αλλού».

Πολέμιος της αποχώρησης του Μπερσάνι από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Πρόντι φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει το όνομα και το σύμβολο της Ελιάς στον Πιζαπία, που, -όπως είπε χαρακτηριστικά- "στο Μιλάνο ένωσε την αστική τάξη με ένα κόμμα της Αριστεράς όπως είναι καθήκον για ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, όπως έκανε και η Ελιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL