Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ιγκλέσιας, Ερεχόν, Κολάου, ΚΚ Ισπανίας και συνδικάτα: Όχι στο “ψευτοδημοψήφισμα” και το Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιγκλέσιας, Ερεχόν, Κολάου, ΚΚ Ισπανίας και συνδικάτα: Όχι στο “ψευτοδημοψήφισμα” και το Ραχόι

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ιγκλέσιας, Ερεχόν, Κολάου, ΚΚ Ισπανίας και συνδικάτα τάσσονται κατά του δεξιού “ψευτοδημοψήφισματος” για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και του αυταρχισμού της δεξιάς ισπανικής κυβέρνησης του Ραχόι που αρνείται το διάλογο. “Πολιτική λύση”, ζήτησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του ενωτικού Catalunya en Comú

Η καταλανική δεξιά “παίζει” με τη Δημοκρατία

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Καρλές Πουιχδεμόντ, με την παρουσία του προέδρου της τοπικής βουλής, μελών της τοπικής κυβέρνησης και βουλευτών του δεξιού κόμματός του και του αριστερού εθνικιστικού καταλανικού κόμματος CUP, ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα μετά την έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου της Καταλονίας, που διήρκεσε μόλις μισή ώρα την Παρασκευή το πρωί, ότι θα συγκαλέσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.

Το ερώτημα προς τους πολίτες της Καταλονίας φαίνεται αρκετά απλό: “Θέλεις η Καταλονία να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;”. Η χρήση και μόνο της λέξης “Δημοκρατία” στην Καταλονία δημιουργεί ρίγη συγκινήσεως.

Το ισπανικό κράτος και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα, όπως δεν αναγνωρίζουν τις καταστατικές αρχές της Αυτονομίας της Καταλονίας, και συνεπώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης “το νόμιμο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που έχει ένα χιλιετές έθνος”. Για τον αντιπρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Χουνκέρας η ισπανική κυβέρνηση “παραβιάζει τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα”, “κατασκευάζει πλαστές αποδείξεις” εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων και έχει μια αντιδημοκρατική και ακατάλληλη λειτουργία.

Η αλήθεια είναι ότι η δεξιά ισπανική κυβέρνηση, που αποτελεί τον απόγονο του πιο αχαλίνωτου ισπανικού εθνικισμού, του φασισμού και της μοναρχίας, απορρίπτει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Καταλονία και τις κυβερνήσεις της, προοδευτικές ή δεξιές, για το μέλλον της Καταλονίας τροφοδοτώντας στην πράξη τον πιο ακραίο καταλανικό εθνικισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της καταλανικής Catalunya en Comú

Ο συντονιστής του νέου ενωτικού κόμματος της καταλανικής Αριστεράς Catalunya en Comú Χαβιέρ Ντομένετς και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος 'Ερνεστ Ουρτάσουν συναντήθηκαν προ ημερών στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για να συζητήσουν την κατάσταση στην Καταλονία μπροστά στην αναμενόμενη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης της Καταλονίας να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Παρόλο που ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί η ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου τα στελέχη της καταλανικής Αριστεράς έθεσαν στον Δ. Παπαδημούλη το θέμα της δημοκρατικής νομιμότητας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι και το κόμμα τους θα συζητήσει τη στάση του στις αρχές Ιουλίου, καταθέτοντας τις ανησυχίες τους για τις νομικές συνέπειες ενός μονόπλευρου δημοψηφίσματος, το θέμα της διεθνούς αναγνώρισής του, την εκπροσώπηση της κοινωνίας της Καταλονίας, την προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης και όχι μόνο και τις αντιδράσεις της τοπικής αστυνομίας Mossos d’Esquadra, που ελέγχεται από τη δεξιά εθνικιστική τοπική κυβέρνηση.

Ο Χ. Ντομένετς υπογράμμισε στον Δ. Παπαδημούλη ότι η Αριστερά θα μπορούσε να ερμηνεύσει το μονόπλευρο δημοψήφισμα ως μια κινητοποίηση των πολιτών και ως μια διαμαρτυρία, αλλά και ότι μόνο τα μέλη του κόμματος μπορούν να αποφασίσουν για τη στάση που θα ακολουθήσει, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι το “πλήρες κλείσιμο” της κυβέρνησης του Ραχόι δεν βοηθά στην αναζήτηση λύσης για το δικαίωμα της Καταλονίας και της υπόλοιπης Ισπανίας να αποφασίσουν το μέλλον τους και πως βασική προϋπόθεση για την αναζήτηση μιας δημοκρατικής λύσης είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης του Ραχόι από την εξουσία.

Δ. Παπαδημούλης: Πολιτική λύση

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, που έχει συνυπογράψει το μανιφέστο της “Εθνικής Συμφωνίας για το Δημοψήφισμα” κάλεσε σε διάλογο την κυβέρνηση της Καταλονίας και το ισπανικό κράτος για την αναζήτηση μιας “πολιτικής λύσης” που θα επιτρέψει στον λαό της Καταλονίας να εκφράσει το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος. Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η πλειοψηφία του λαού της Καταλονίας θέλει το δημοψήφισμα, αλλά χρειάζονται διαπραγματεύσεις με “μια ανοικτή λογική και νοοτροπία” για την επιλογή εφικτών λύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να εκδηλώσει το ζωηρό προσωπικό του ενδιαφέρον και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυναμική του ενωτικού εγχειρήματος Catalunya en Comú.

Ιγκλέσιας: Οι κάλπες δεν είναι παράνομες, το μονόπλευρο δημοψήφισμα είναι απαράδεκτο

Ο ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας, μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE υπογράμμισε ότι “οι πολιτικές κινητοποιήσεις και το να βάζεις κάλπες στη δημοκρατία δεν είναι παράνομο” και ότι αποτελεί “βαρβαρότητα... να καταδιώκεις ή να ποινικοποιείς” έναν πολιτικό γιατί συγκαλεί μια ψηφοφορία για να αποφασίσουν οι Καταλανοί πολίτες το μέλλον τους.

Στη συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί όλη την Κυριακή το πρωί ο Ιγκλέσιας ζητά μια “πραγματική” ψηφοφορία και όχι μια πολιτική κινητοποίηση υπέρ ενός δημοψηφίσματος ή την ανεξαρτησία που δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις που θα επιτρέπουν την αναγνώριση του αποτελέσματος.

Εμείς πιστεύουμε στο δικαίωμα της λήψης των αποφάσεων, εμείς θέλουμε οι Καταλανοί και οι Καταλανές να αποφασίσουν και για αυτό χρειάζεται ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις και αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο... Προϋποθέσεις που δεν καλύπτονται από την ψηφοφορία που συγκάλεσε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας”, συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι οπαδός της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αλλά μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα επιτρέψει την αναγνώριση της Καταλονίας ως έθνους “που θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ίδιο κράτος”.

Είμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά όχι υπέρ μιας μονόπλευρης ψηφοφορίας, όπως θέλει ο Πουιχδεμόντ, γιατί δεν εγγυάται την άσκηση του δικαιώματος της απόφασης”, συμπλήρωσε ο ηγέτης του Unidos Podemos.

O Ιγκλέσιας είχε ήδη χαρακτηρίσει “απαράδεκτο” το δημοψήφισμα τρεις ημέρες πριν την ανακοίνωσή του από τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, ζητώντας “μια σοβαρή” απόφαση για ένα “νόμιμο και συμφωνημένο δημοψήφισμα στην Καταλονία”. “Αυτό δεν είναι ένα νόμιμο δημοψήφισμα, δεν επαληθεύεται, δεν θα εξυπηρετήσει την ανάγκη της άσκησης του δικαιώματος της απόφασης. Μπορεί να αποτελεί μια νόμιμη εκδήλωση που δεν θα πρέπει να ποινικοποιηθεί, αλλά δεν είναι ένα νόμιμο δημοψήφισμα... είναι μια επιθυμία”, συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας από το μικρόφωνο της ισπανικής ραδιοφωνίας RNE. “Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη. Μπορεί να αποτέλεσε μια νόμιμη έκφραση μιας πολιτικής πρότασης... ένα δημοψήφισμα πρέπει να έχει συμφωνηθεί, να είναι εφικτό, να μπορεί να επαληθευτεί και να έχει νομικές συνέπειες”, κατέληξε ο Ιγκλέσιας.

Κολάου: Όχι στο ψευτοδημοψηφίσμα της δεξιάς, μόνο με εγγυήσεις

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης και ηγέτης του δημοτικού BComu 'Αντα Κολάου  κράτησε τις αποστάσεις της από τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι “στήριξα πάντα το δημοψήφισμα με εγγυήσεις ως μια πραγματική και δημοκρατική λύση” για την Καταλονία και ότι “θα συνεχίσω να εργάζομαι για αυτό”. Η Κολάου, που συμμετέχει και στο ενωτικό εγχείρημα της Καταλονίας “Catalunya en Comu”, δεν είχε συμμετάσχει στο “Εθνικό Σχέδιο για το Δημοψήφισμα” που υποθετικά συμμετέχουν 4.000 πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, 400 χιλιάδες πολίτες και η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας την Τρίτη 6 Ιουνίου γιατί εκτίμησε ότι αποτελέσουμε προσπάθεια καπελώματος του δημοψηφίσματος από τη δεξιά τοπική κυβέρνηση.

Το ενωτικό ψηφοδέλτιο της καταλανικής αριστεράς στην τοπική βουλή Catalunya Si que Es Pot, στον οποίο συμμετέχει το Podemos, η Πρωτοβουλία για την Καταλονία - Πράσινοι ICV και η Ενωμένη εναλλακτική Αριστερά EuiA, κατήγγειλε ότι η πρόταση της τοπικής κυβέρνησης αποτελεί “μια πολιτική σκηνοθεσία χωρίς πρακτικό περιεχόμενο”.

Ερεχόν: Λάθος το μονόπλευρο δημοψήφισμα

Ο βουλευτής του Unidos Podemos Ινίχο Ερεχόν τόνισε ότι “η μονόπλευρη κίνηση της κυβέρνησης της Καταλονίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως δημοψήφισμα γιατί δεν έχει τη διεθνή αναγνώριση” και κάλεσε την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας και την εθνική κυβέρνηση της Μαδρίτης “να αποφύγουν μια νέα μετωπική σύγκρουση τρένων”. Για τον Ερεχόν το δημοψήφισμα “μπορεί να είναι νόμιμο” και “δεν πρέπει να καταδικαστεί”, αλλά “δεν μπορεί να είναι λειτουργικό”, γιατί “την επομένη δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα”.

Το Podem της Καταλονίας: Θα αποφασίσουν τα μέλη μας

Το Podem της Καταλονίας ξεκίνησε ήδη τη διοργάνωση 70 τοπικών συνελεύσεων για να συζητήσει και να αποφασίσει τη στάση του στο δημοψήφισμα με τρεις κυρίαρχες επιλογές, τη συμμετοχή σε ένα δημοψήφισμα που θα έχει συμφωνηθεί με το ισπανικό κράτος, τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα χωρίς δέσμευση για ψήφο και την απόρριψη της συμμετοχής στο... μονομερές δημοψήφισμα.

Για την ηγεσία του Podem της Καταλονίας “το Podemos υπερασπίστηκε πάντα το δημοψήφισμα, Η Καταλονία πρέπει να μπορέσει να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα ανεξάρτητα από αυτά που λέει το ισπανικό κράτος.... αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια μονόπλευρη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας”.


ΚΚ της Ισπανίας: Ο Ραχόι υπεύθυνος για το αδιέξοδο

Με ανακοίνωσή του το ΚΚ της Ισπανίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ενωμένη Αριστερά, κατήγγειλε ότι ο Ραχόι ευθύνεται για το αδιέξοδο που καταγράφεται στην Καταλονία γιατί η ισπανική δεξιά έχει απορρίψει οποιοδήποτε διάλογο με τις αρχές της Καταλονίας.

Τα συνδικάτα: Εργατικές Επιτροπές και UGT εναντίον καταλανικής δεξιάς

Τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα, οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η φιλοσοσιαλιστική UGT, υπογράμμισαν την ανάγκη να προστατεύσουν τους εργαζομένους που απασχολούνται από την κυβέρνηση της Καταλονίας, θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να έχει συμφωνηθεί προηγούμενα με την εθνική κυβέρνηση. Την ίδια θέση υποστηρίζει ο σύλλογος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Καταλονίας Pimec, η ισχυρή συνομοσπονδία των συνοικιακών συμβουλίων Confacv, η οργάνωση που συμμετέχουν οι περισσότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις της Καταλονίας Lafede.cat.

Το αριστερό CUP

Το μικρό αριστερό τοπικό κόμμα της Καταλονίας CUP, που στηρίζει τη δεξιά κυβέρνηση και το δημοψήφισμα, ζήτησε από τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις της Καταλονίας, δηλαδή από το Podemos και το νέο ενωτικό κόμμα με επικεφαλής την Κολάου, “να αφήσουν κάθε τακτικισμό, υπολογισμούς και πλαστές ουδετερότητες” και να στηρίζουν το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το CUP θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία υπέρ του “Ναι” στις 22 Ιουνίου.

Καταλανοί σοσιαλιστές: “Καμία στήριξη στο μονόπλευρο δημοψήφισμα”

Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας PSC Μιγκέλ Ιθέτα προειδοποίησε ότι κανένα εκλεγμένο στέλεχος του κόμματός του δεν θα στηρίξει το μονόπλευρο δημοψήφισμα και ζήτησε από τα μέλη του κόμματος που συμμετέχουν στους θεσμούς να μην παραβιάσουν το νόμο, γιατί θα αποτελεί μια μεγάλη ανευθυνότητα.

Οι δηλώσεις του Ιθέτα πραγματοποιήθηκαν στη συγκέντρωση των αντιπροσώπων του PSC που θα συμμετέχουν στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη. Ο Ιθέτα κατήγγειλε ότι οι 72 βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου που στήριξαν το δημοψήφισμα δεν εκπροσωπούν το λαό της Καταλονίας.

Δεξιά της Μαδρίτης για Unidos Podemos: Παιδεραστές και έμποροι ναρκωτικών 

Ο εκπρόσωπος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος στην τοπική βουλή της Μαδρίτης Ενρίκε Οσόριο αποκάλεσε το Podemos “κόμμα παιδεραστών” και “εμπόρων ναρκωτικών” κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής του Podemos εναντίον της τοπικής δεξιάς κυβέρνησης της διεφθαρμένης προέδρου του Λαϊκού Κόμματος Κριστίνα Θοφουέντες. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Οσόριο η κοινοβουλευτική ομάδα της δεξιάς εγκατέλειψε το τοπικό κοινοβούλιο γιατί το Λαϊκό Κόμμα κατηγορήθηκε “από τους λαϊκιστές της αριστεράς ότι κλέβει”.

Η πρόταση μομφής του Unidos Podemos

Η πολιτική ατζέντα περνά από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη, όπου την Τρίτη θα συζητηθεί στη βουλή η πρόταση μομφής του Unidos Podemos εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι και στην οποία φαίνεται ότι θα συγκλίνουν και άλλες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Την τελευταία στιγμή υπήρξε και νέο άνοιγμα των σοσιαλιστών προς τις θέσεις του Unidos Podemos και την ανάγκη ενός κοινού αγώνα για την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης και την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής προοδευτικής και δημοκρατικής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με τον αυταρχισμό που τον διακατέχει ο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της βουλής που θα συζητηθεί η πρόταση μορφής εναντίον της κυβέρνησής του, για να αποφύγει τις καταγγελίες του Ιγκλέσιας για τα διαδοχικά σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος, των υπουργών και κυβερνητών του και υψηλόβαθμων στελεχών τους σε όλη την χώρα με ρυθμούς ενός μεγάλου σκανδάλου το... μήνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL