Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ρεάλ και «Μπάρτσα»: Ρονάλντο και Μέσι τριπλαδόροι της... φοροδιαφυγής, στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Βαρκελώνης

Ο Ρονάλντο ξέχασε να δηλώσει 15 εκατ., ο Μέσι με τον πατέρα του καταδικάστηκαν για φοροδιαφυγή, ενώ ο πρώην πρόεδρος της «Μπάρτσα» Ροσέγ φυλακίστηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Ρονάλντο ξέχασε να δηλώσει 15 εκατ., ο Μέσι με τον πατέρα του καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για μια από τα ίδια, ενώ ο πρώην πρόεδρος της «Μπάρτσα» Ροσέγ πέρασε της φυλακής τα σίδερα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η μεγάλη βιομηχανία του θεάματος, η μόνη ίσως βιομηχανία που κρατιέται στα πόδιά της στην Ισπανία και όχι μόνο, έχει και τις παράπλευρες απώλειές της, όπως φάνηκε από την επάρκεια των ισπανικών αρχών να ανακαλύψουν τους φορολογικούς παραδείσους του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Λιονέλ (Λέο) Μέσι και του πρώην προέδρου της «Μπάρτσα» Σάνδρο Ροσέγ.

Ο Ρονάλντο ξέχασε να δηλώσει… 15 εκατ.

Η ισπανική εφορία εκτιμά ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ Μαδρίτης όχι μόνο «ξέχασε» να δηλώσει 15 εκατ. ευρώ από την χρήση της εικόνας του για το 2011 και το 2013, αλλά και ότι μετά την παραδοχή της φοροδιαφυγής το 2015 προσπάθησε να αποκρύψει τμήμα των εσόδων του και να… φοροδιαφύγει εκ νέου!

Το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Εισαγγελίας της Μαδρίτης εκτιμά ότι ο ποδοσφαιριστής από το 2011 έως και το 2014 απέφυγε να δηλώσει εισοδήματα 15 εκατ. από την χρήση της εικόνας του και τη μη καταβολή φόρου για διαμένοντες στο… εξωτερικό για το 2011.

Οι δικαστικοί της εισαγγελίας οικονομικών εγκλημάτων έχουν αποδείξεις για την φοροδιαφυγή του Ρονάλντο και έως τις 30 Ιουνίου του 2017 θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ποινικές ευθύνες, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να παραγραφούν τα αδικήματα του 2011.

Ο Ρονάλντο είχε «παρκάρει» τα εισοδήματά του στις Παρθένες Νήσους, αλλά μετά την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής προχώρησε στον επαναπατρισμό τους στην Ισπανία και στην καταβολή του αναλογούντος φόρου τον Ιούνιο του 2015, αλλά οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι τα 5,6 εκατ. που πλήρωσε τότε ήταν… πολύ λίγα, γιατί ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ θα έπρεπε να έχει καταβάλλει και άλλα… 15 εκατ.!

Οι εισαγγελείς κα οι τεχνικοί του υπουργείου Οικονομικών είναι διχασμένοι για την ποινική ή όχι δίωξη του Ρονάλντο γιατί αντί να κάνει ξεχωριστές συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη της φοροδιαφυγής έκανε μια συνολική δήλωση το 2014 για να πληρώσει προφανώς… λιγότερα. Οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Ρολάντο θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί σε 1 έτος φυλάκισης για οικονομικά εγκλήματα το 2011 και άλλες φυλακίσεις και ποινές για επιβεβαρημένα φορολογικά εγκλήματα το 2012 και το 2013, γιατί η φοροδιαφυγή του ξεπερνούσε το όριο της καταβολής φόρων αξίας έως 600.000 ευρώ το έτος. Οι ποινές φθάνουν από 2 έως 6 έτη φυλάκισης ετησίως για τον κάθε χρόνο φοροδιαφυγής, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει το δημόσιο συνήγορο να ζητήσει μια ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών για τον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων με την χρήση των ευεργετικών προβλέψεων του Ποινικού Κώδικά η ποινή αυτή θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό ή στο εν τέταρτο για κάθε φορολογικό έγκλημα εάν ο Ρονάλντο αναγνωρίσει ότι το έχει διαπράξει και καταβάλει τον αντίστοιχο φόρο, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Εάν η ποινή μειωθεί στο εν τέταρτο ο Ρονάλντο μπορεί να καταδικαστεί σε 15μηνη φυλάκιση και από τη στιγμή που δεν έχει προηγούμενες καταδίκες και λευκό ποινικό μητρώο να αποφύγει να οδηγηθεί στη.. φυλακή.

Τριπλαδόρος της φοροδιαφυγής ο Μέσι

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε 21μηνη φυλάκιση το Μέσι και 15μηνη φυλάκιση τον πατέρα του για φοροδιαφυγή, με μειωμένες ποινές γιατί στο τέλος ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα κατέβαλε τους φόρους στο υπουργείο Οικονομικών. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο απλώς επιβεβαίωσε την καταδίκη του δικαστηρίου της Βαρκελώνης που καταδίκασε το Μέσι σε φυλάκιση 21 μηνών για τρία φορολογικά εγκλήματα, γιατί στις φορολογικές δηλώσεις του 2007, του 2008 και του 2009 είχε «ξεχάσει» να δηλώσει εισοδήματα και φόρους 4,1 εκατ. από τα έσοδα για την… εικόνα του!

Ο ποδοσφαιριστής για να αποφύγει μεγαλύτερη ποινή κατέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών 4,1 εκατ. με αποτέλεσμα το Ανώτατο Δικαστήριο να μειώσει την ποινή του πατέρα του Χόρχε Οράθιο Μέσι από 21 σε 15 μήνες, ενώ ο ποδοσφαιριστής της ομάδας της Βαρκελώνης καταδικάστηκε σε πρόστιμο 2 εκατ. και ο πατέρας του σε πρόστιμο 1 εκατ.

Με την αναγνώριση της φοροδιαφυγής και την καταβολή των φόρων οι ποινές του Μέσι και του πατέρα του ήταν μικρότερες των 2 ετών με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας θα επιστρέψει στο δικαστήριο της Βαρκελώνης και θα πρέπει να επικυρωθεί , με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες παρανομίες από την πλευρά των δύο καταδικασθέντων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του υπογραμμίζει ότι ο ποδοσφαιριστής της ομάδας της Βαρκελώνης ήξερε πολύ καλά ότι δήλωνε πλαστά εισοδήματα και ότι φοροδιαφεύγει: «Δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια περίπτωση ακούσιου λάθους στην γνώση του νόμου, αλλά σε μια νοήμονα προσπάθεια που ήθελε να ακυρώσει τις δυσκολίες [ της καταβολής του φόρου] διαμέσου της δήθεν άγνοιας για να καταφέρει το στόχο να αποφύγει [τη φορολόγηση]». Για το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ο Μέσι γνώριζε «αναμφισβήτητα» την υποχρέωσή του να δηλώσει τα εισοδήματα και να καταβάλλει τους φόρους και ότι «δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιος που είχε τόσο μεγάλα εισοδήματα αγνοούσε ότι θα έπρεπε να φορολογηθεί για αυτά». Ακόμη χειρότερα το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτοντας την έφεση του Μέσι υποστήριξε ότι έφτιαξε και μια εταιρεία «που δεν ήταν καθαρή και διάφανη» για την εκμετάλλευση της εικόνα του, δομή που αποτελεί «από τους πλέον τυπικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι φοροφυγάδες στους φορολογικούς παραδείσους», για «να δυσκολευτεί η [παρακολούθηση] πορεία του χρήματος σε τρίτες χώρες». 

Ο Μέσι κατηγορήθηκε το 2013 και κατέβαλε συνολικά στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών 5 εκατ. για να εξασφαλίσει χαμηλότερες ποινές για τον ίδιο και τον πατέρα του.

Στης φυλακής τα... σίδερα ο πρώην πρόεδρος της «Μπάρτσα»

Ο πρώην πρόεδρος της «Μπάρτσα» Σάνδρο Ροσέγ, η σύζυγός του και τρεις «αχυράνθρωποι» του οδηγήθηκαν στη φυλακή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Ο Ροσέγ, σύμφωνα με τη Γκουάρδια Θιβίλ και την αστυνομία, είχε πάρει μίζες για τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Βραζιλίας και είχε οδηγήσει τα χρήματα στην… Ανδόρα. Οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι ο Ροσέγ έδρασε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας Ρικάρντο Τεϊχέιρα, δημιουργώντας εγκληματική οργάνωση για να οδηγήσουν τις παράνομες μίζες σε τράπεζες φορολογικών παραδείσων μεταξύ των οποίων και του Κατάρ.

Εξάλλου ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της Μπαρτσελόνα FC Barcelona, ο ποδοσφαιριστής Νεϊμέρα Ντα Σίλβα και οι γονείς του διώκονται για απάτη και διαφθορά από την εξαγορά του βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, γιατί απέκρυψαν εγγύηση 3,4 εκατ. ευρώ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια