Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Οffshore και χρυσός έφαγαν τον Ισπανό... αντιδιαφθορέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οffshore και χρυσός έφαγαν τον Ισπανό... αντιδιαφθορέα

Η παραίτηση του επικεφαλής εισαγγελέα εναντίον της διαφθοράς, που βρέθηκε με offshore σε φορολογικό παράδεισο, και οι 146 πλάκες χρυσού που είχε "παρκάρει" στην Ελβετία στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος της Μαδρίτης, δεν εμπόδισαν τον Μαριάνο Ραχόι να προσφέρει 9,53 δισ. για να περάσει τον προϋπολογισμό με την ψήφο των «Πολιτών» και τριών μικρών δεξιών εθνικιστικών κομμάτων, μετά τη... φυγή του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο επικεφαλής δικαστικός κατά της διαφθοράς Μανουέλ Μόιξ παραιτήθηκε για... προσωπικούς λόγους μετά τις αποκαλύψεις ότι είχε offshore σε φορολογικό παράδεισο με τον αδελφό του. «Πρέπει να μην έχει την αίσθηση της ντροπής για να δικαιολογήσει την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους όταν βουλιάζει στη διαφθορά» τόνισε ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς και του Unidos Podemos αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Μόιξ. Την ίδια στιγμή ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος της Μαδρίτης βρέθηκε μεταξύ άλλων με 146 πλάκες χρυσού σε ελβετική τράπεζα, αξίας 2 εκατ., που για τις δικαστικές αρχές προέρχονται από... μίζες.

"Τροπολογίες" δισ.

Τα καθημερινά σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος δεν απασχολούν όμως τον Μαριάνο Ραχόι που «προσέφερε» 9,53 δισ. για να διασφαλίσει την ψήφο των Πολιτών και τριών άλλων μικρότερων εθνικιστικών κομμάτων για να περάσει τον προϋπολογισμό από τη Βουλή και να εξασφαλίσει, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του, την κυβερνητική σταθερότητα έως το 2019. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν 176 βουλευτές και κατά 172 από τους 348 που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Η ψήφος του δεξιού εθνικιστικού κόμματος της Χώρας των Βάσκων PNV «κόστισε» στον Ραχόι τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό αξίας 4,4 δισ., των Πολιτών αξίας 3,8 δισ., του κεντρώου εθνικιστικού κόμματος των Καναρίων Νήσων 1,13 δισ. και του ενός βουλευτή του κεντροαριστερού Νέες Κανάριες 204 εκατ. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε 45 τροπολογίες της «συμπολίτευσης» και απέρριψε τις 6.000 τροπολογίες της αντιπολίτευσης.

Αποκάλυψη από την Ντίαθ

Οι σοσιαλιστές ψήφισαν κατά του προϋπολογισμού, μαζί με το Unidos Podemos και τα υπόλοιπα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα και τους δεξιούς εθνικιστές της Καταλωνίας. Η «πραξικοπηματίας» σοσιαλίστρια Σουζάνα Ντίαθ παραδέχθηκε ότι «κάθε μέρα που έρχονταν στην επιφάνεια αποκαλύψεις για το σκάνδαλο «Επιχείρηση Πούνικα» (της παράνομης χρηματοδότησης του Λαϊκού Κόμματος) και του σκανδάλου «Επιχείρησης Λέθο» (της διαφθοράς στην εταιρεία ύδρευσης της Μαδρίτης) «έχανα χίλιους ψήφους. Αλλά θα έκανα το ίδιο»!

Ναι μεν, αλλά από Σάντσεθ

Ο γραμματέας Κοινωνίας Πολιτών και Λαϊκού Κινήματος του Podemos Ράφα Μαγιοράλ, αμέσως μετά την παραίτηση του Μόιξ, ζήτησε από τα δημοκρατικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των σοσιαλιστών, να δράσουν «χωρίς μισόλογα» και να στηρίξουν στις 13 Ιουνίου την πρόταση μομφής και τη «δημοκρατική ανάγκη» για να διώξουν τον Ραχόι από την κυβέρνηση. «Αισθάνομαι πολύ κοντά στους ψηφοφόρους του Podemos και συμμερίζομαι την ουσία της πρότασης μορφής» κατά της κυβέρνησης Ραχόι, τόνισε ο Σάντσεθ, επιμένοντας ότι δεν θα την ψηφίσει «γιατί δεν έχουμε τα νούμερα».

Η αντιπολίτευση απαιτεί επίσης «τις παραιτήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά και του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας Χοσέ Μανουέλ Μάθα και όλης της μαφίας που έχει διαβρώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη μαφία του Λαϊκού Κόμματος», όπως τόνισε η βουλευτής Μαριάν Μπεϊτιαλαρανγκλόιτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL