Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Επιστολή Παντοάν στην Κομισιόν: / "Θέλουμε "εκπτώσεις" στη λιτότητα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή Παντοάν στην Κομισιόν: / "Θέλουμε "εκπτώσεις" στη λιτότητα"

«Έκπτωση» περικοπών 9 δισ. για το 2018 ζήτησε με επιστολή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν, μια μέρα μετά την ψήφιση στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 2017, που αναμένεται να περάσει με πιθανές δυσκολίες και από τη Γερουσία, ενώ ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντζι φαίνεται ότι επιταχύνει τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, αντιγράφοντας από τη Γερμανία όχι μόνο την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και τον μεγάλο συνασπισμό Δεξιάς και σοσιαλδημοκρατών.

Ο Παντοάν ζήτησε από την Κομισιόν τη μείωση της σχέσης δημοσίου ελλείμματος και ΑΕΠ κατά 0,3%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει μείωση κατά 0,8% και υποχώρηση του ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να σχολιάσει αρνητικά το αίτημα του Παντοάν υποστηρίζοντας ότι «με την Ιταλία υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος» για την υιοθέτηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και πως «σίγουρα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες». Ο Παντοάν δέχεται πιέσεις για περικοπές τουλάχιστον 6 δισ. για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ το 2018.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena με τη στήριξη του Δημοσίου, χωρίς να γίνεται αναφορά για τα τουλάχιστον 8,8 δισ. που θα χρειαστεί η τράπεζα, τις απολύσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσει και τη διευθέτηση «κόκκινων δανείων» 26 δισ., επώδυνες επιλογές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα 20 δισ. που έχει διαθέσει η Ιταλία για τη σωτηρία όλου του τραπεζικού συστήματός της. Η έκδοση νέου χρέους για τη διάσωση των τραπεζών φαίνεται ότι αποτελεί τη μόνη λύση.

Ανάπτυξη 1,2% για το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010, με άνοδο μάλιστα της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,5%, «είδε» η στατιστική υπηρεσία Istat, ενισχύοντας την αισιοδοξία του Ρέντζι ότι θα κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, χωρίς πιθανώς να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στοίχημα Ρέντζι

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού την Τετάρτη το βράδυ από τη Βουλή ο Ρέντζι στοιχηματίζει στην άμεση ψήφιση του «γερμανικού» εκλογικού νόμου με όριο το 5% και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών «το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ή την άνοιξη».«Ονειρευόμουν ένα άλλο εκλογικό σύστημα, με το οποίο όποιος έρχεται πρώτος κυβερνάει... Μας έλεγαν: ο Ρέντζι θέλει να κυβερνά μόνος του, θέλει μια αυταρχική στροφή... Οι ίδιοι σχολιογράφοι που προειδοποιούσαν για την αυταρχική στροφή τώρα προειδοποιούν για τους μεγάλους συνασπισμούς. Έιι, παιδιά, ησυχάστε», τόνισε ο Ρέντζι καθιστώντας σαφές ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ο μεγάλος συνασπισμός Δημοκρατικού Κόμματος και Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, όπως φάνηκε και από τις φιλοφρονήσεις του προς τους Μέρκελ και Σουλτς, που ενδεχομένως θα συνεργαστούν την επομένη των εκλογών.

Από το μικρό κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Αλφάνο δεν έλειψαν οι καταγγελίες ότι «ο Ρέντζι μας ζητά από το Φεβρουάριο να ρίξουμε την κυβέρνηση Τζεντιλόνι με αντάλλαγμα να γράψουμε και εμείς τον εκλογικό νόμο». Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν βλέπει την ώρα και την στιγμή για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, για να έχει η χώρα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία κυβέρνηση εκλεγμένη από τους πολίτες, μετά από τέσσερις τεχνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον Ρέντζι, ο Μπερλουσκόνι «ήθελε το όριο στο 6% για να διαγράψει τα μικροκόμματα» από τον πολιτικό χάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL