Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Γαλλία / Γαλλία: Τρομονόμος κατά διαδηλώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Τρομονόμος κατά διαδηλώσεων

Συμπλήρωσε ήδη 18 μήνες ζωής και το φθινόπωρο "θα μπορούσε να σβήσει τα πρώτα του δύο κεράκια", όπως εύστοχα επισημαίνει η εφημερίδα "Liberation". Πρόκειται για τo καθεστώς έκτακης ανάγκης, που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτίθεται να ανανεώσει για... έκτη συνεχή φορά, το οποίο όμως αποτελεί σήμερα βασικό εργαλείο για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως συμπεραίνει η Διεθνής Αμνηστία.

"Η χρήση του δεν ανταποκρίνεται στους λόγους για τους οποίους τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δηλαδή την αποτροπή επιθέσεων. Ανταποκρίνεται σε μια ευρύτερη έννοια διατήρησης της δημόσιας τάξης. Τα έκτακτα μέτρα χρησιμοποιούνται καταχρηστικά και χωρίς να συνδέονται με τους διακηρυγμένους στόχους" σημειώνει στη σχετική έκθεση ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας Μάρκο Περολίνι.

Για τη σύνταξη της έκθεσης, μέλη της οργάνωσης πραγματοποίησαν 82 συνεντεύξεις με διαδηλωτές, συνδικαλιστές, ακτιβιστές στους οποίους είχε απαγορευτεί η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους, ενώ στάλθηκαν και ειδικοί παρατηρητές στις κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης Ελ Κομρί που συγκλόνισαν προεκλογικά τη Γαλλία.

Η Διεθνής Αμνηστία συμπεραίνει ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε 639 περιπτώσεις για να απαγορεύσουν τη συμμετοχή συγκεκριμένων ακτιβιστών σε κινητοποιήσεις, ενώ προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαγορεύτηκαν σε άλλες 155 περιπτώσεις. Η πλειονότητα των σχετικών διαταγμάτων εκδόθηκε στη διάρκεια των πολύμηνων κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα, άμεση προτεραιότητα σήμερα του Προέδρου Μακρόν.

Η οργάνωση εκτιμά επίσης ότι υπήρξε "δυσανάλογη χρήση βίας" σε πολλές από αυτές τις διαδηλώσεις, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί από πλαστικές σφαίρες μέχρι βομβίδες κρότου - λάμψης, ένα όπλο που η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ως ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της "έλλειψης ακρίβειας".

Δύο στους τρεις ψηφοφόρους ζητούν την παραίτηση του Φεράν

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν αποτελεί, όμως, τον μοναδικό "πονοκέφαλο" για τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αφού τελευταία σφυγμομέτρηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης επιθυμεί την απομάκρυνση από το νέο κυβερνητικό σχήμα των δύο υπουργών που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και ευνοιοκρατίας, με βάση δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.

Έρευνα του Ινστιτούτου Harris που διενεργήθηκε εν όψει των βουλευτικών εκλογών αποκαλύπτει πως το 70% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν θα πρέπει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του, ενώ το 62% θεωρεί ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ Ντε Σαρνέ.

Ο Φεράν, στενός συνεργάτης του Μακρόν και υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του, αρνείται εδώ και μέρες τις κατηγορίες για εμπλοκή του σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2011, όταν ήταν γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού, ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας "Canard Enchaine", ο οργανισμός επιδίωξε να νοικιάσει μια κατοικία προκειμένου να τη μετατρέψει σε κέντρο περίθαλψης. Μεταξύ των τριών προσφορών που κατατέθηκαν, επελέγη εκείνη της κατασκευαστικής εταιρείας που ανήκε στη σύντροφο του Φεράν. Η "Canard Enchaine" είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι το δεξί χέρι του Μακρόν είχε προσλάβει τον γιο του ως κοινοβουλευτικό του συνεργάτη. Παρόμοια κατηγορία αντιμετωπίζει και η Ντε Σαρνέ για "εικονική πρόσληψη" συνεργάτη της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε πάντως ότι ο Φεράν "θα παραμείνει στην κυβέρνηση" και περιορίστηκε στην υπόσχεση ότι νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα θέτει "σαφείς κανόνες ηθικής" για τον πολιτικό κόσμο. "Λέω ναι έχοντας αντιληφθεί απόλυτα... την οργή των Γάλλων, δεδομένων των αλλεπάλληλων κατηγοριών που δίνουν την εντύπωση ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν είναι ποτέ τόσο ειλικρινείς όσο θα έπρεπε" τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ επέλεξε, από την πλευρά του, να ρίξει την ευθύνη στον Τύπο. Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε κατά την διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου "αλληλεγγύη" και "υπευθυνότητα", προσθέτοντας με νόημα ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν αναγκαστικά καλά για τη δημοκρατία "όταν ο Τύπος μετατρέπεται σε δικαστή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL