Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Το Λονδίνο, «εργατούπολη» της Νότιας Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Λονδίνο, «εργατούπολη» της Νότιας Ευρώπης

Το Λονδίνο αποτελεί σήμερα τη μεγαλούπολη των οικονομικών μεταναστών του ευρωπαϊκού Νότου, μια Νέα Υόρκη του 21ου αιώνα, που κρατά πλέον σε ομηρία τις ζωές και το μέλλον τους. Η εκτίναξη της ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο οδήγησε στη μεγαλύτερη φυγή κυρίως νέων μεταναστών με πτυχία και δεξιότητες, μετατρέποντας τη Βρετανία σε έναν από τους πλέον προσφιλείς προορισμούς πριν από το Brexit, ενώ σήμερα αρκετοί αναζητούν διέξοδο προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την Αυστρία ή ακόμη και τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Στη μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου ζουν επισήμως καταγραμμένοι 330.000 Ιταλοί, ενώ για τις προξενικές αρχές της Ρώμης ξεπερνούν τις 500.000, μετατρέποντας τη βρετανική πρωτεύουσα σε μια νέα.... Little Italy, ενώ ορισμένοι υπολογίζουν ότι οι Ιταλοί που βρίσκονται στη Βρετανία μπορεί να πλησιάζουν ακόμη και το εκατομμύριο.

Μόνο στα ισπανικά προξενεία του Λονδίνου και του Εδιμβούργου έχουν γραφτεί 131.000 άτομα, αλλά υπολογίζεται ότι οι Ισπανοί που διαμένουν στις δύο αυτές περιοχές είναι οι διπλάσιοι. Εκτιμάται πως οι Ισπανοί που διαμένουν στη Βρετανία ξεπερνούν τις 500.000. Η κυβέρνηση του Ραχόι έφτιαξε μια Task Force Brexit, ενισχύοντας τα προξενεία της με ακόμα 15 υπαλλήλους που δίνουν πληροφορίες σε Ισπανούς πολίτες για το Brexit. Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί προχώρησαν και σε μορφές αυτοοργάνωσης, δημιουργώντας την πλατφόρμα Surviving Brexit, που έχει 3.000 μέλη και προσφέρει πληροφορίες για τις συνέπειες του Brexit.

Πολλοί Ισπανοί και κυρίως νέοι έχουν έντονη πολιτικοποίηση και... ταξική συνείδηση, θεωρούν τους εαυτούς τους οικονομικούς... εξόριστους και δεν χάνουν ευκαιρία για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης του Ραχόι. Το Podemos, δίνοντας τη μάχη για την επανίδρυση της Ευρώπης, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για το δημοψήφισμα κοινές εκδηλώσεις με το Εργατικό Κόμμα, ζητώντας από τους Ισπανούς με διπλή υπηκοότητα να ψηφίσουν κατά του Brexit.

Οι Πορτογάλοι στο Λονδίνο ξεπερνούν τις 500.000, σύμφωνα με την πρεσβεία της Πορτογαλίας, είναι περισσότεροι από αυτούς που μένουν στον Δήμο του Πόρτο και πλησιάζουν σε αριθμό εκείνους που μένουν στον Δήμο της Λισσαβώνας. Οι Πορτογάλοι φαίνεται να είναι αυτοί που μιλούν με μεγαλύτερη ευκολία για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στη Βρετανία και τις διακρίσεις για την αναζήτηση εργασίας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Ιδιαίτερα αισθητές είναι αυτές οι καταγγελίες γιατί πολλές προέρχονται από μετανάστες δεύτερης γενιάς, δηλαδή παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί, μεγάλωσαν και εργάζονται στη Βρετανία.

Οι Έλληνες και οι Κύπριοι στη μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου είναι περίπου 300.000, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές και πρέπει να πλησιάζουν τις 500.000 σε όλη τη Βρετανία.

Συμπεριλαμβανομένης της Μάλτας, οι πολίτες από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στη Βρετανία πρέπει να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL