Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Πορτογάλος στο τιμόνι του Eurogroup;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πορτογάλος στο τιμόνι του Eurogroup;

«Πάντα προτιμούμε τους φίλους από τους άγνωστους» απάντησε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στηρίζοντας την πιθανή υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Λισσαβώνας Μάριο Σεντένο για να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup.

«Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια κοινή οπτική στην Ιβηρική για το συμφέρον και το μέλλον της Ευρωζώνης» συμπλήρωσε ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα, στηρίζοντας την πιθανή υποψηφιότητα του Σεντένο στο τέλος της 29ης συνόδου διμερούς συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Ρεάλ της Πορτογαλίας και αποφάσισε διασυνοριακές συνεργίες στην ενέργεια, στις υποδομές και στο περιβάλλον.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν «ώθηση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο οικοδεσπότης Κόστα δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το τέλος των διαδικασιών ελέγχου για υπερβολικό έλλειμμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας παράλληλα λίγη... υπομονή για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τους γνωστούς οίκους.

Το πορτογαλικό οικονομικό... θαύμα

Το τέλος της επιτροπείας της χώρας επέτρεψε στον Κόστα να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη πολιτική, στηριζόμενος και στην κυβερνητική σταθερότητα που του προσφέρει το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό Κ.Κ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 4,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, το ΑΕΠ της χώρας έφθασε στο 2,8% το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών αναμένει περαιτέρω άνοδο στο 3% το δεύτερο τρίμηνο, για να φτάσει στο 2% σε ετήσια βάση, πάνω από το 1,8% των προηγούμενων προβλέψεων.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έφτασε τον Μάιο στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας, από την έναρξη δηλαδή των μετρήσεων τον Νοέμβριο του 1997, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας ΙΝΕ, γεγονός που οφείλεται στις προσδοκίες μείωσης της ανεργίας, βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος σημείωσε άνοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο, με τους δείκτες της εμπιστοσύνης να κινούνται προς τα πάνω στις κατασκευές, στα δημόσια έργα και στις υπηρεσίες, ενώ παραμένουν σταθεροί στον τομέα της μεταποίησης. Σταθερή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2009 παρέμεινε και η ανεργία, στο 9,8%. Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα θα μειώσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση σε άλλα 268 ιδιωτικά σχολεία, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εξοικονομήσει 21,5 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι δεξιές κυβερνήσεις είχαν υπογράψει συμφωνίες με ιδιωτικά και κυρίως καθολικά σχολεία να υποδέχονται μαθητές με κρατική στήριξη.

Διαδηλώσεις στις 3 Ιουνίου

Παρά τη βελτίωση των δεικτών, παραμένουν οι κοινωνικές εντάσεις, όπως φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή των δημόσιων υπαλλήλων στην απεργία που έγινε στις 26 Μαΐου, με συμμετοχή που έφτασε στο 90% σύμφωνα με τα συνδικάτα. «Οι εργαζόμενοι έστειλαν ένα μήνυμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να περάσει από τα λόγια στις πράξεις» τόνισε ο Αμένιο Κάρλος, ο γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CGTP και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, που στηρίζει την κυβέρνηση του Κόστα στη Βουλή. «Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών πρέπει να συνοδευτεί με απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα του κόσμου» συμπλήρωσε ο Κάρλος, ανακοινώνοντας ότι η CGTP θα πραγματοποιήσει στις 3 Ιουνίου δύο μεγάλες διαδηλώσεις στη Λισσαβώνα και στο Πόρτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL