Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
"Πορτογαλικό μοντέλο" στην Ισπανία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πορτογαλικό μοντέλο" στην Ισπανία;

Το «πορτογαλικό μοντέλο», την ηγεμονία των Σοσιαλιστών με τη στήριξη της Αριστεράς, φιλοδοξεί να αναβιώσει και στην Ισπανία ο «νέος» γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, στηρίζοντας την πολιτική του «για την ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας» σε τρεις αρκετά ανατρεπτικούς για το μετριοπαθές κόμμα του άξονες, τον πολυεθνικό χαρακτήρα των λαών της Ισπανίας, τη συνεργασία με το Unidos Podemos για την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης και την αναβάθμιση του ρόλου των μελών και ακτιβιστών για τη δημιουργία ενός νέου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Σάντσεθ ξεκίνησε τον σταδιακό έλεγχο του κόμματος στοχεύοντας στην πλειοψηφία των αντιπροσώπων του 39ου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου και τον έλεγχο της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα ελέγχεται από τον ίδιο και που ταυτόχρονα θα σέβεται την ισοτιμία των φύλων, τις διαφορετικές γενιές των Σοσιαλιστών και τον πλουραλισμό. Η μετωπική αντιπολίτευση στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι φαίνεται ότι αποτελεί πλέον τον κοινό παρονομαστή του κόμματος, με τον Σάντσεθ να παραδέχεται ανοιχτά πλέον ότι μόνο η συνεργασία με την Αριστερά και τις άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις μπορεί να χαράξει τον δρόμο της αλλαγής.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν αναλαμβάνει το ρίσκο ανοιγμάτων στην Καταλωνία εν όψει του «παράνομου» για τους σοσιαλιστές δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της που έχει αναγγείλει για το φθινόπωρο η τοπική κυβέρνηση, φτάνοντας μάλιστα να μιλήσει με τον «διάβολο». Ο Σάντσεθ τηλεφώνησε τη Δευτέρα στον Ραχόι, που οκτώ ημέρες μετά την εκλογή του δεν του είχε τηλεφωνήσει ούτε για τα τυπικά συγχαρητήρια, για να του δηλώσει ότι το PSOE είναι εναντίον του δημοψηφίσματος στην Καταλωνία και ότι θα υπερασπιστεί το σύνταγμα στο πλευρό της κυβέρνησης!

Ο Σάντσεθ θα πρέπει επίσης να υπερασπιστεί την αυτονομία του Σοσιαλιστικού Κόμματος απέναντι στο «θράσος» του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που πιέζει διαρκώς το PSOE με τις διαδοχικές πρωτοβουλίες που παίρνει. Αυτή τη φορά ο Σάντσεθ θα πρέπει να αποφασίσει εάν η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα ψηφίσει «κατά» της πρότασης μορφής του Unidos Podemos εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι ή θα απέχει. Οι λίγοι βουλευτές που είναι πιστοί στον Σάντσεθ υποστηρίζουν την αποχή, για να στείλουν ένα διπλό μήνυμα στους Ραχόι και Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι το «όχι» στη μομφή θα εκληφθεί ως έμμεση ανοχή στην κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL