Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Ο οδοστρωτήρας Τραμπ στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οδοστρωτήρας Τραμπ στις Βρυξέλλες

Οι εικόνες από την πρώτη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην “κολασμένη τρύπα” των Βρυξελλών, όπου εδρεύουν η “γερμανοκρατούμενη” Ευρωπαϊκή Ένωση και το -πρώην- “απαρχαιωμένο” ΝΑΤΟ, δεν εξέπληξαν κανένα. Η προκλητική γλώσσα του σώματος του Αμερικανού Προέδρου, η κατά μέτωπον επίθεσή του στους εταίρους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας -“χρωστάτε στην άμυνα πολλά κι αυτό είναι άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους”-, η ατάκα του ότι “η Γερμανία είναι κακή, πολύ κακή” ήταν όλα αναμενόμενα.

Τουλάχιστον για όσους θυμούνται ακόμα τα όσα έλεγε ο Τραμπ προεκλογικά, παρά τις αναδιπλώσεις που έχει κάνει έκτοτε. Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε. έστρωσαν εν συνόλω το κόκκινο χαλί στον Τραμπ, αντί να αφήσουν τους δύο προέδρους, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν και τον Ντόναλντ Τουσκ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να χειριστούν τυπικά την επίσκεψη. Ούτως ή άλλως θα έπρεπε να τον υποδεχτούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, κι αυτό θα ήταν αρκετό για να νιώσουν πιεσμένοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Οι εικόνες από την... τελετή αυτή τους έκανε να μοιάζουν σαν μαθητούδια μπροστά σ’ έναν λοχία με στθλ μπουλντόζας.

Εν πάση περιπτώσει στις Βρυξέλλες προσπάθησαν να βρουν και κάτι καλό να πουν για την επίσκεψη Τραμπ στα κεντρικά της Ε.Ε. -και το βρήκαν. Ο Τραμπ, είπαν, ήρθε νωρίτερα από πολλούς προκατόχους του να γνωρίσει την ηγεσία της Ε.Ε. Παρηγοριά στον άρρωστο...

Η γερμανική αγωνία...

Δύσκολα μπορεί πάντως να παρηγορηθεί η Γερμανία, που βρέθηκε και στο επίκεντρο της θυμωμένης παρέμβασης Τραμπ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που επέκρινε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην κουβέντα του με τους Γιούνκερ και Τουσκ ήταν τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα του Βερολίνου, ενώ αμέσως... διέρρευσε η δήλωσή του “the Germans are bad, very bad” (οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί), μια δήλωση την οποία εμμέσως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν προσπαθώντας να την αμβλύνει.

“Δεν είπε ότι οι Γερμανοί φέρονται άσχημα. Είπε ότι έχουμε πρόβλημα”, τα “στρογγύλεψε” από την Ταορμίνα πριν ξεκινήσει την Παρασκευή η σύνοδος κορυφής των επτά σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης (G7). Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, ο Τραμπ όλη την ώρα άστραφτε και βρόνταγε ενάντια στα γερμανικά πλεονάσματα.

Αυτό που ανησυχεί το Βερολίνο είναι η διαφορετική ερμηνεία των “δίκαιων κανόνων του παιχνιδιού” στο παγκόσμιο εμπόριο. Μπακάλικα, για το Βερολίνο “άδικος” ο διαφαινόμενος αμερικανικός προστατευτισμός, ενώ για τον Τραμπ “άδικα” είναι τα γερμανικά υπερβολικά πλεονάσματα. Κι επειδή δεν είναι μόνο ο Τραμπ που... ενοχλείται από τα γερμανικά πλεονάσματα, αλλά και οι εταίροι του Βερολίνου στην Ε.Ε., ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε την... παραχώρηση προ ολίγων ημερών να παραδεχθεί ότι “πράγματι” είναι πολύ υψηλά τα πλεονάσματα, αλλά βεβαίως δεν ευθύνεται γι’ αυτό η γερμανική πολιτική, αλλά η ποιότητα των γερμανικών προϊόντων.

...και οι εορτασμοί για τη Μεταρρύθμιση

Την ώρα που η καγκελάριός του προσπαθούσε να βρει έδαφος συνεννόησης με τον Τραμπ στην Ταορμίνα ο -θρησκευόμενος προτεστάντης- Σόιμπλε έκανε την εμφάνισή του στη σύνοδο και συνάντηση νεολαίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας που εορτάζει τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση. Κι αφού τοποθετήθηκε επί των επίκαιρων διδαγμάτων της Μεταρρύθμισης του Λούθηρου, φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του Μπάρακ Ομπάμα - που επισκέφθηκε με αυτή την αφορμή το Βερολίνο- και να αφήσει αιχμές για τον Τραμπ: “Υποθέτω ότι, εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και τον διάδοχό του, θα διάλεγαν Ομπάμα με μεγάλη πλειοψηφία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL