Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Τζέρεμι Κόρμπιν: / Τζέρεμι Κόρμπιν: "Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει αποτύχει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζέρεμι Κόρμπιν: / Τζέρεμι Κόρμπιν: "Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει αποτύχει"

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Βρετανία η αυτονόητη παρατήρηση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα του δεν μπορεί παρά να "συνδέονται" με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας "απλώς δεν αποδίδει".

Έπειτα από την τριήμερη διακοπή που προκάλεσε το μακελειό της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, τα βρετανικά κόμματα ξανάρχισαν χθες την προεκλογική εκστρατεία τους για την αναμέτρηση της 8ης Ιουνίου. Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Λονδίνο ο Κόρμπιν τόνισε ότι το θέαμα του στρατού στους δρόμους της Βρετανίας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πόσο αναποτελεσματική έχει αποδειχτεί η βρετανική εξωτερική πολιτική και η προσέγγισή της σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

"Πολλοί εμπειρογνώμονες, ακόμη και άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών μας, έχουν δείξει τις διασυνδέσεις μεταξύ της εγχώριας τρομοκρατίας και των πολέμων στους οποίους συμμετείχε ή υποστήριξε η κυβέρνησή μας στο εξωτερικό" τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Διαλέγοντας προσεκτικά τα λόγια του ο Κόρμπιν σημείωσε πως, παρότι οι τρομοκράτες είναι εκείνοι που ευθύνονται για τις πράξεις τους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τις δικές τους ευθύνες. "Πρέπει να φανούμε αρκετά θαρραλέοι για να παραδεχτούμε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας απλώς δεν αποδίδει. Χρειαζόμαστε έναν εξυπνότερο τρόπο να μειώσουμε την απειλή από τις χώρες που παράγουν ή ενθαρρύνουν την τρομοκρατία" συνέχισε.

Υποσχέθηκε πως μια κυβέρνηση των Εργατικών θα εφάρμοζε μια εξωτερική πολιτική που θα μείωνε αντί να αυξάνει τη συγκριμένη απειλή για τη χώρα. Το ιστορικό στέλεχος του βρετανικού φιλειρηνικού κινήματος, που ως βουλευτής ψήφισε κατά της εμπλοκής της χώρας του στους πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Λιβύη, σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα έστελνε στρατεύματα στο εξωτερικό μόνο εφόσον θα ήταν κατάλληλα εξοπλισμένα, η στρατιωτική επέμβαση ήταν απολύτως αναγκαία και υπήρχε διαθέσιμο σχέδιο για βιώσιμη ειρήνη μετά το τέλος του πολέμου.

"Αυτή είναι η δέσμευσή μου για τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτή είναι η δέσμευσή μου για τη χώρα μας. Θέλω η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η συμπόνια που παρατηρήσαμε στους δρόμους αυτή την εβδομάδα στο Μάντσεστερ να γίνουν οι αξίες που θα καθοδηγούν την κυβέρνησή μας. Δεν μπορεί να υπάρχει αγάπη για την πατρίδα αν ο λαός είναι παραμελημένος ή αγνοημένος" τόνισε.

"Επικίνδυνος, ενδοτικός, καιροσκόπος"...

Τα πρώτα πυρά κατά του Κόρμπιν προήλθαν από τον βουλευτή των Τόρις Μπεν Γουάλας, που χαρακτήρισε "χυδαίες και άκαιρες" τις δηλώσεις του ηγέτη των Εργατικών. "Πρέπει να ανοίξει ένα βιβλίο Ιστορίας. Αυτοί οι άνθρωποι μας μισούν για τις αξίες μας, όχι για την εξωτερική μας πολιτική" υποστήριξε.

Την επίθεση ανέλαβε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Άμυνας των Συντηρητικών Μάικλ Φάλον, που επιστρατεύεται συχνά από το κόμμα του σε αυτόν τον ρόλο σε προεκλογικές περιόδους. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο βουλευτής των Τόρις υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο Κόρμπιν είναι "επικίνδυνος".

"Υπαινίσσεται ότι η επίθεση ήταν δικό μας λάθος, ότι είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε" τόνισε κατακεραυνώνοντας τον πολιτικό του αντίπαλο για το γεγονός ότι "αντιτάσσεται στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, νομίζει ότι θα πρέπει να συνομιλούμε με τους τρομοκράτες και έχει φτάσει στο σημείο να αναρωτιέται αν είναι σωστό οι αστυνομικοί να πυροβολούν".

Τόνισε ότι η αύξηση του αριθμού των ένοπλων αστυνομικών στους δρόμους της Βρετανίας αποτελεί απόδειξη για τη "σκληρή στάση" του κόμματός του απέναντι στην τρομοκρατία. "Ο κ. Κόρμπιν είναι υποχωρητικός και εκεί είναι που αποτυγχάνει" κατέληξε.

Με την ίδια αγριότητα όμως επιτέθηκε στον Κόρμπιν και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον. "Πριν από λίγες μέρες ένας νέος άνθρωπος έφτιαξε μια βόμβα, μπήκε σε μια αίθουσα συναυλιών και σκόπιμα έσφαξε παιδιά. Τα δικά μας παιδιά. Οι οικογένειες θρηνούν. Μια κοινότητα βρίσκεται σε σοκ. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτή τη φρικαλέα πράξη ως πολιτικό επιχείρημα" σημείωσε καταγγέλλοντας τον ηγέτη των Εργατικών ότι "βάζει την πολιτική πάνω από τον λαό τη στιγμή μιας τραγωδίας".

Μειώνουν τη δημοσκοπική διαφορά οι Εργατικοί

Μια εξήγηση για τον πολλαπλασιασμό των χτυπημάτων "κάτω από τη μέση" για τον Κόρμπιν δεν μπορεί παρά να είναι η μείωση της διαφοράς μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όταν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, στις 18 Απριλίου, το προβάδισμα του κόμματος της Τερέζα Μέι έφτανε τις 21 ποσοστιαίες μονάδες.

Η τελευταία έρευνα της εταιρείας YouGov, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "The Times", δείχνει ότι η διαφορά έχει πλέον μειωθεί στις πέντε μονάδες. Για την ακρίβεια, οι Συντηρητικοί της Μέι προηγούνται με 43% ενώ οι Εργατικοί του Κόρμπιν ακολουθούν με 38%. Ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα το κυβερνών κόμμα οδηγούσε την κούρσα με προβάδισμα εννέα μονάδων.

Σημείο καμπής για την ανοδική τάση των Εργατικών φαίνεται να αποτελεί το φιάσκο των Τόρις με τον λεγόμενο "φόρο άνοιας", το σχέδιο των Συντηρητικών να επιβαρύνουν τους ηλικιωμένους δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης με μεγαλύτερο κόστος για τη φροντίδα που μπορούσε να λάβουν στα σπίτια τους. Η πρόβλεψη, όμως, ότι τα σπίτια θα δημεύονταν από το κράτος αν οι δικαιούχοι δεν είχαν προλάβει να αποπληρώσουν όσο ζούσαν το κόστος της περίθαλψης προκάλεσε τη γενική κατακραυγή και βαπτίστηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους των Τόρις ως "φόρος άνοιας".

To πρωί της Δευτέρας και λίγες ώρες πριν από την έκρηξη στο συναυλιακό κέντρο του Μάντσεστερ η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποχρεώθηκε σε μια ταπεινωτική υπαναχώρηση ανακοινώνοντας την απόσυρση της πρότασης. Απομένουν 12 μέρες για να φανεί αν η τρομοκρατική επίθεση θα δώσει στο κόμμα της Μέι μια νέα ώθηση ή αν η άνοδος των Εργατικών θα συνεχιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL