Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Κρυφτούλι με τον θάνατο στη Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρυφτούλι με τον θάνατο στη Μεσόγειο

Ξεκίνησαν, όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, αλλά το υπερφορτωμένο πλοιάριό τους πήρε νερά και περίμεναν επί δύο ημέρες τη σωτηρία ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Η διάσωση των περίπου ογδόντα ανθρώπων σήμανε την αναγκαστική επιστροφή τους στη Λιβύη, ενώ τουλάχιστον επτά άλλοι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί, διασώθηκαν την Πέμπτη στα ανοιχτά της πόλης Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από πηγές της λιβυκής ακτοφυλακής και αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ορισμένοι από τους διασωθέντες φέρουν εγκαύματα επειδή έμειναν στη θάλασσα, κάτω από τον καυτό ήλιο, για πολλές ώρες. Πλαστικές και ξύλινες βάρκες με ακόμα 2.300 ανθρώπους εντοπίστηκαν την Πέμπτη στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας, ανέφερε εξάλλου η ιταλική ακτοφυλακή.

Από τις αρχές του έτους έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ιταλία περίπου 50.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 6.350 διασώθηκαν, αλλά μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη.

Περισσότεροι από 1.440 πνίγηκαν. Μόνο την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι μετανάστες πέφτουν θύματα όχι μόνο των δουλεμπόρων αλλά και της λιβυκής ακτοφυλακής, με πιο πρόσφατο περιστατικό το ρεσάλτο λιμενικών σε πλοιάριο με πρόσφυγες τους οποίους λήστεψαν, αφού πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, την περασμένη Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL