Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΕΚΤ: Με "ζώνη ασφαλείας" η Ευρωζώνη, αλλά το "κακό" παραμονεύει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΤ: Με "ζώνη ασφαλείας" η Ευρωζώνη, αλλά το "κακό" παραμονεύει...

Κινδύνους για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης -λίγους μεν, σοβαρούς δε- εξακολουθεί να βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προϊδεάζοντας κατά τα φαινόμενα το Βερολίνο να μην περιμένει σύντομα “κούρεμα” της ποσοτικής χαλάρωσης και άνοδο των επιτοκίων, όπως απαιτεί επίμονα ο Σόιμπλε.

Ο κύριος προβληματισμός των ιθυνόντων της ΕΚΤ περιστρέφεται γύρω από τα δύο μεγάλα αγκάθια του ευρωσυστήματος: χρέος και τράπεζες. Ακολουθούν άλλα δυστοπικά σενάρια, όπως μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων, πληθωριστικές πιέσεις, παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας.

Στην τακτική έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Report) που δημοσιοποιήθηκε προχθές, η ΕΚΤ χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για την υγεία της Ευρωζώνης επισημαίνοντας πως οι απειλές, αν και περιορισμένες, παραμένουν σημαντικές και μάλιστα έχουν αυξηθεί σε ορισμένους τομείς τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες πηγάζουν από το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς μάλιστα η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Ο κίνδυνος μεγάλης μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων είναι επίσης σοβαρός και ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές κεφαλαιακές ζημιές στα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Η επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας διότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι αργή.

Δεν περνά απαρατήρητο το ότι οι προειδοποιήσεις αυτές διατυπώνονται εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας καθώς η ζώνη του ευρώ καταγράφει στο σύνολό της τις καλύτερες επιδόσεις εδώ και μια δεκαετία “αναπτερώνοντας” τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να ξεκινήσει την περιστολή των μέτρων στήριξης. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να “παίζει” για την ώρα και το Βερολίνο μάλλον θα απογοητευτεί άλλη μια φορά...

Η Τράπεζα ξεκαθαρίζει πως "οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες", αν και μετά τις γαλλικές εκλογές οι συνθήκες πίεσης στα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν και τα spreads έπεσαν.

Κίνδυνοι που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα του ευρώ προέρχονται κι από την περαιτέρω ταχεία μεταβολή των τιμών στις παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος -που σχετίζονται κυρίως με τις υψηλότερες κεφαλαιακές αποδόσεις στις ΗΠΑ.

Για την ΕΚΤ βασικός κίνδυνος είναι και μια ανοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων στην Αμερική και προειδοποίησε ότι η μεταβολή των τιμών στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κεφαλαίων για τους επενδυτές.

Μια παρατεταμένη περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και υψηλότερες του αναμενόμενου πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη αντιπροσωπεύουν επίσης δυνητικούς κινδύνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL