Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Απελευθέρωση εμπορίου, ρύπων και... τρομοϋστερίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απελευθέρωση εμπορίου, ρύπων και... τρομοϋστερίας

Η ασφάλεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι τεχνολογικές καινοτομίες θα αποτελούν επισήμως τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα και αύριο στην Ταορμίνα της Σικελίας τους ηγέτες του "παγκόσμιου διευθυντηρίου" της G7, ενώ ο Ιταλός οικοδεσπότης, πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι διαπραγματεύεται με τον Τραμπ την αναβάθμιση σε «παγκόσμιο» θέμα της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς αφορά την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό.

H Ιταλία φαίνεται ότι διαπραγματεύεται, και μάλλον για λογαριασμό των Ευρωπαίων, να εξομαλύνει τις απόψεις του Τραμπ για τα επίμαχα θέματα του «ελεύθερου εμπορίου» και του περιβάλλοντος δεδομένου ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιμένει στην προστατευτική πολιτική του σε ό,τι αφορά το πρώτο και, ακόμη περισσότερο, αντιτίθεται στις παγκόσμιες δεσμεύσεις για το δεύτερο. Ο Τζεντιλόνι, εκμεταλλευόμενος την επίσκεψη Τραμπ στον Πάπα Φραγκίσκο, προσπαθεί να πείσει την αμερικανική πλευρά να κάνει «ανοίγματα» στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης.

Η μικρή Ταορμίνα ξεπερνά οριακά τις 11.000 κατοίκους. Η τρομολαγνία, που ενισχύθηκε και από τη σφαγή στο Μάντσεστερ, είχε ως αποτέλεσμα να "πλημμυρίσει" η μικρή πόλη με 10.000 αστυνομικούς (!) και χιλιάδες σταθερές και κινητές κάμερες σπαρμένες όχι μόνο στα πιο απίθανα μέρη, αλλά και στον αέρα και στη θάλασσα! Μεταξύ αστυνομικών, καραμπινιέρων, οικονομικής αστυνομίας και στρατού θα υπάρχουν τρεις οπλισμένοι σαν αστακοί άνδρες των σωμάτων ασφαλείας σε κάθε... γωνία της μικρής πόλης. Σε εκατοντάδες φτάνουν και οι αστυνομικοί που συνοδεύουν τους ξένους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των χωρών τους.

Οι ηγέτες της G7 "έκλεισαν" τα λιμάνια της Σικελίας ακόμη και στους ναυαγούς μετανάστες που χρειάζονται άμεση στήριξη, προκαλώντας την ιταλική και διεθνή κοινή γνώμη, ενώ την ίδια στιγμή απαγορεύτηκε η κίνηση των τρένων και επιτρέπεται η κίνηση μόνο για τους κατοίκους της περιοχής που θα έχουν ειδική κάρτα. Η Ιταλία ανέστειλε επίσης και τη Συνθήκη της Σεγκέν, επαναφέροντας τους συνοριακούς ελέγχους, όπως γίνεται παραδοσιακά, για να αποφύγει πιθανώς... ανεπιθύμητους διαδηλωτές από άλλες χώρες.

Ιταλικές κινηματικές οργανώσεις και συλλογικότητες θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο διαδήλωση στη γειτονική κωμόπολη Κήποι της Νάξου. Ιδιαίτερα έντονη θα είναι η παρουσία των κινημάτων γυναικών εναντίον του Τραμπ, που καλούν τις γυναίκες να συμμετέχουν «εναντίον ενός ομοφοβικού, σεξιστή και ρατσιστή» ηγέτη.

Η G7 πάντως θα έχει μια ιδιαίτερη γεύση από Ελλάδα, καθώς θα ανοίξει τις εργασίες της με μια παράσταση στο αρχαίο ελληνικό θέατρο της Ταορμίνα -η οποία οφείλει επίσης το όνομά της στο αρχαίο ελληνικό Ταυρομένιο- ενώ τα ιταλικά ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσουν από σήμερα 600.000 αναμνηστικά γραμματόσημα με το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL