Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Είχε εκπαιδευτεί από τον ISIS, λένε οι Αμερικανοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είχε εκπαιδευτεί από τον ISIS, λένε οι Αμερικανοί

Για πολύ "σημαντικές συλλήψεις και στοιχεία" που μαρτυρούν την ύπαρξη δικτύου πίσω από τον λυβικής καταγωγής καμικάζι βομβιστή του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι μιλά η βρετανική αστυνομία, ενώ τα "ίχνη" του δείχνουν ότι είχε περάσει από τα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και του Ντίσελντορφ τις ημέρες πριν από το δολοφονικό χτύπημα. Όμως αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία ή άλλες "ύποπτες" χώρες.

Ο Αμπέντι πέρασε όντως από την Κωνσταντινούπολη καθώς κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν έχει καταγραφεί στα αρχεία των τουρκικών αρχών είσοδός του στη Συρία. Κατά τις ίδιες πηγές, η Τουρκία δεν είχε λάβει προειδοποιήσεις από ευρωπαϊκές χώρες για το συγκεκριμένο πρόσωπο, επομένως του επιτράπηκε να ταξιδέψει προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το CNN, o Αμπέντι πιθανότατα έλαβε κάποια εκπαίδευση από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία τους μήνες πριν από την επίθεση. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μέσω αυτής της εκπαίδευσης ο ISIS "έστησε το σκηνικό" για να εκτελέσει ο Αμπέντι την επίθεσή του. Άλλα μέλη της οικογένειάς του πιστεύεται ότι έχουν επίσης ριζοσπαστικοποιηθεί.

Ωστόσο, μια άλλη, εντελώς διαφορετική εκδοχή των κινήτρων του δράστη δίνει ένας οικογενειακός φίλος των Αμπέντι τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με το πρόσωπο αυτό, το βασικό κίνητρο του 23χρονου καμικάζι ήταν η «επιθυμία εκδίκησης», καθώς ένας φίλος του, καταγόμενος κι αυτός από τη Λιβύη, δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2016 στο Μάντσεστερ από μια ομάδα νεαρών που τον κυνήγησαν και τον μαχαίρωσαν. "Το περιστατικό προκάλεσε έκτοτε συναισθήματα οργής στους νέους από τη Λιβύη που ζουν στο Μάντσεστερ και ιδίως στον Σαλμάν, ο οποίος εξέφρασε ξεκάθαρα την επιθυμία του για εκδίκηση» δήλωσε ο οικογενειακός φίλος των Αμπέντι.

Την ίδια ώρα, η διαρροή στοιχείων των ερευνών για την επίθεση σε αμερικανικά ΜΜΕ, προφανώς από πηγές που είχαν πρόσβαση σε αυτά, όπως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχει ήδη γίνει ένας σοβαρός πονοκέφαλος για τη βρετανική κυβέρνηση. Ανταποκρινόμενος στα διαβήματα της Τερέζα Μέι, ο Τραμπ υποσχέθηκε χθες ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν και κάλεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να αρχίσει μια "πλήρη έρευνα". "Αυτές οι διαρροές συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό, είναι βαθιά ανησυχητικές, αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλειά μας" είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως "δεν υπάρχει άλλη σχέση που να εκτιμούμε περισσότερο από την 'ειδική σχέση' μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας". Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα “New York Times” είχε δημοσιεύσει την Τετάρτη φωτογραφίες από τη βρετανική αστυνομία που έδειχναν τον πυροκροτητή και θραύσματα της βόμβας που πυροδότησε το βράδυ της Δευτέρας στο Μάντσεστερ Αρένα ο Αμπέντι σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL