Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Φόβου τους πάπες και δώρα φέροντες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φόβου τους πάπες και δώρα φέροντες...

Σε ψυχρό κλίμα και μάλλον βιαστικά ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκου και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε από το Βατικανό το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας του, η οποία συνεχίζεται στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τη συμμετοχή του στη σύνοδο της ομάδας των G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.

Η διεθνής κοινή γνώμη έχει συνηθίσει τον Φραγκίσκο να εμφανίζεται χαμογελαστός και θερμός με τους συνομιλητές του. Χθες, υποδεχόμενος τον άνθρωπο που πριν από έναν χρόνο τον είχε χαρακτηρίσει "αισχρό" επειδή αμφισβήτησε τις χριστιανικές του αρχές, ήταν συνοφρυωμένος, κάνοντας έτσι την αντίθεση με τον ευδιάθετο Πρόεδρο των ΗΠΑ ακόμη εντονότερη. Ο Πάπας παρέμεινε σοβαρός ακόμη και την ώρα της φωτογράφησης.

Η ιδιαίτερη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία δεν ξεπέρασε τα 30 λεπτά, βοήθησε κάπως στην αποκλιμάκωση της έντασης. Βγαίνοντας έξω από την αίθουσα, ο Πάπας εμφανίστηκε επιτέλους χαμογελαστός. Το πείραγμά του μάλιστα στη σύζυγο του Τραμπ Μελάνια -"τον ταΐζεις ποτίτσα;" (μια σλοβένικη πίτα)- παρερμηνεύτηκε από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, που θεώρησαν ότι ο Φραγκίσκος βρήκε ευκαιρία να διαφημίσει την ιταλική πίτσα.

Ο Πάπας κράτησε όμως το καλύτερο για το τέλος. Και αφού ακόμη και για τους καθολικούς φαίνεται ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, χάρισε στον Αμερικανό Πρόεδρο, που απειλεί να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του ΟΗΕ για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αντίτυπο μιας εγκυκλίου του στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Δώρισε επίσης στον Πρόεδρο των ΗΠΑ μια μικρή ελιά, εξηγώντας του ότι συμβολίζει την ειρήνη. "Είναι επιθυμία μου να γίνετε ελιά για να χτίσετε την ειρήνη" είπε ο Πάπας, με τον Τραμπ, που την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε αμυντικά συμβόλαια ύψους 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, να απαντά συνοπτικά: "Χρειαζόμαστε την ειρήνη".

Η υποκρισία όμως δεν σταμάτησε εδώ. Αφού υποσχέθηκε να διαβάσει το αντίτυπο ακόμη μιας εγκυκλίου που του χάρισε ο Πάπας (“Η μη βία: Ένας τρόπος πολιτικής υπέρ της ειρήνης”), χάρισε στον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας και πέντε βιβλία του... Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Πριν από έναν χρόνο, οι δύο άνδρες δεν αντάλλαζαν δώρα, αλλά σκληρές δηλώσεις. Ο Φραγκίσκος είχε σημειώσει ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες "δεν είναι χριστιανός", με τον Τραμπ να χαρακτηρίζει "αισχρό" να αμφισβητείται η πίστη του. "Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιό του, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο Πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ" είχε τονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL