Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Προς μεγάλο συνασπισμό Ρέντζι - Μπερλουσκόνι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς μεγάλο συνασπισμό Ρέντζι - Μπερλουσκόνι;

Η Ιταλία μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Το νέο εκλογικό σύστημα, στη γαλλική ή τη γερμανική του εκδοχή, θα διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντζι και τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, γιατί ακόμη και με το 35% θα ήταν δύσκολο για ένα κόμμα να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών φαίνεται ότι θα τον αποφασίσουν οι... Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι δεν είχε δυσκολίες να περάσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περικοπών 3,4 δισ. Το μεγάλο πρόβλημα για την Ιταλία όμως θα δημιουργηθεί το φθινόπωρο, δηλαδή μετά τις πιθανές εκλογές, όταν θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπει νέες περικοπές 30 με 40 δισ. Για τον λόγο αυτό ο Ρέντζι φαίνεται να βιάζεται να στήσει τις κάλπες πριν ψηφιστεί αυτή η καταστροφική πολιτική μείωσης ελλειμμάτων και κυρίως χρεών.

Ο Ρέντζι και ο Μπερλουσκόνι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν επί χάρτου όλες τις πιθανές εκλογικές αλχημείες με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έχουν τα κόμματά τους. Εάν υιοθετηθεί ένα εκλογικό σύστημα παρεμφερές με το γαλλικό και όριο το 5%, στη νέα Βουλή θα μπουν στην πράξη τρία κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων, με το Δημοκρατικό Κόμμα να παίρνει 196 βουλευτές, τον Γκρίλο 200 και τη Δεξιά 222. Εάν υιοθετηθεί ένα εκλογικό σύστημα παρεμφερές με το γερμανικό και όριο το 5%, το Δημοκρατικό Κόμμα θα εκλέξει 212 βουλευτές, ο Γκρίλο 216 και η Δεξιά 190, με τη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι να πλησιάζει τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Ο Τζιάνι Κούπερλο, από τα ηγετικά στελέχη της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος, απέκλεισε τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», υποστηρίζοντας μάλιστα την πρόταση του υπουργού Αντρέα Ορλάντο για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος για το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών. Ο Κούπερλο, όπως και ο Ορλάντο, υποστηρίζουν την αναβίωση της... Κεντροαριστεράς.

Ποια όμως κεντροαριστερά;

Από τη μία, ο Ρέντζι φαίνεται να έχει κλείσει την πόρτα σε οποιαδήποτε συνεργασία με το νέο κόμμα του Ντ’ Αλέμα και του Μπερσάνι, ενώ προηγούμενα είχε οδηγήσει με προσβλητικό τρόπο στην εξώπορτα της Κεντροαριστεράς την πρώην Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, που μετασχηματίστηκε σε Ιταλική Αριστερά.

Από την άλλη, θα είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν «κεντροαριστερό» πόλο που θα ξεκινά από το κόμμα των Ντ’ Αλέμα και Μπερσάνι και να συμπεριλαμβάνει την Κομμουνιστική Επανίδρυση, την Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, τους διανοούμενους, τον κόσμο των συλλογικοτήτων, των κινημάτων και των ανέντακτων που στήριξαν το «Όχι» στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου.

Ο Ρέντζι κρατά επίσης ένα μεγάλο όπλο για τον κατακερματισμό των δυνάμεων που βρίσκονται στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, θέτοντας ως όριο εισόδου στη Βουλή το 3%, που θα ενισχύσει τις φιλοδοξίες ορισμένων να τρέξουν από μόνοι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL