Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Μακελειό στο Μάντσεστερ: Ο "θρίαμβος" της ασύμμετρης απειλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακελειό στο Μάντσεστερ: Ο "θρίαμβος" της ασύμμετρης απειλής

Είναι απλό: Παρά τους όλο και περισσότερους πόρους που διοχετεύονται στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, τα δίκτυα παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών που έχουν στηθεί και απλωθεί παντού, τους "διεθνείς συνασπισμούς" και τις ευκαιριακές συμμαχίες που συνάπτονται, τους βομβαρδισμούς "ακριβείας" από drones και την αδιαμφισβήτητη τεχνολογική υπεροχή του δυτικού στρατοπέδου, την εξόντωση του Μπιν Λάντεν και τον υποτιθέμενο "στραγγαλισμό" του Ισλαμικού Κράτους στα πεδία των μαχών, τα πολυδαίδαλα δίκτυα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας κατορθώνουν να μεταφέρουν την τυφλή βία των "σφαγείων" του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Ιράκ στις ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες.

Πρόκειται πλέον για αυταπόδεικτο γεγονός και μια κατάσταση που τείνει να παγιωθεί. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να μην περνά "απαρατήρητη" η δράση τους. Και μάλιστα την ώρα που ο Τραμπ και το Ισραήλ προσπαθούν να πείσουν ότι η "παγκόσμια απειλή" από τη Μέση Ανατολή, για την οποία πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος, προέρχεται από το Ιράν.

Η χθεσινή επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ της Βρετανίας μέσα στον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ Αρένα στο τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, που άφησε πίσω της 22 νεκρούς -ανάμεσά τους και παιδιά- και την ευθύνη της οποίας έσπευσε να αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, φαίνεται πως επιβεβαιώνει περίτρανα όλα τα παραπάνω.

Είναι η δεύτερη επίθεση που συγκλονίζει τη Βρετανία σε διάστημα ακριβώς δύο μηνών. Στις 22 Μαρτίου, στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο πιο κεντρικό σημείο του Λονδίνου, ο 52χρονος Βρετανός Χαλίντ Μασούντ έριχνε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς σκοτώνοντας τέσσερις ανυποψίαστους ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 50, πριν πέσει κι ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Είναι επίσης η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μετά το μακελειό της 7ης Ιουλίου 2005 στο μετρό και σε λεωφορεία της βρετανικής πρωτεύουσας, όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας προκάλεσαν τον θάνατο 52 ανθρώπων.

Φέρνοντας στον νου παρόμοιες επιθέσεις που συντάραξαν το τελευταία χρόνια τη Γαλλία, το μακελειό στο Μάντσεστερ ενισχύει τη διάχυτη αίσθηση του οριστικού τέλους των σταθερών του δυτικού τρόπου ζωής, καθώς η μόνιμη και πανταχού παρούσα τρομοκρατική απειλή "ενσωματώνεται" στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Ήδη η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις που θα οργανώνονται στο εξής αναπτύσσοντας επιπλέον ένοπλους αστυνομικούς σε αυτές, κάτι που επιβεβαίωσε και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Σε μια χώρα όπου τα θερινά μουσικά φεστιβάλ είναι πολλά και εξαιρετικά δημοφιλή προσελκύοντας χιλιάδες νέους ανθρώπους κάθε χρόνο, αυτή η αναθεώρηση σίγουρα βάζει σε άλλο πλαίσιο όλη την αντίληψη για τον ανοιχτό, και κατά περίσταση εκδηλωτικό, βρετανικό τρόπο ζωής.

Καμικάζι της διπλανής πόρτας

Ο καμικάζι πυροδότησε την αυτοσχέδια βόμβα που είχε κατασκευάσει στο σπίτι του και τη μετέφερε μαζί του, στον χώρο του φουαγιέ του Μάντσεστερ Αρένα, στις 22.33 (00.33 ώρα Ελλάδας). Ακολούθησε πανικός, με έντρομους ανθρώπους να προσπαθούν να διαφύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τον χώρο. Όσοι έζησαν από κοντά τη σκηνή, μίλησαν για τρόμο και σύγχυση. Μια ισχυρή έκρηξη που συντάραξε συθέμελα το κτήριο, μια "μπάλα" φωτιάς, και στη συνέχεια φωνές πανικού και πτώματα αιμόφυρτα πεσμένα στο πάτωμα. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν μεταλλικά παξιμάδια και βίδες στα συντρίμμια της έκρηξης, γεγονός που δείχνει ότι ο δράστης ήθελε να μεγιστοποιήσει τις απώλειές του.

Η ταυτοποίηση των στοιχείων του έδειξε ότι ήταν κι αυτός Βρετανός πολίτης, με καταγωγή από τη Λιβύη. Πρόκειται για τον 22χρονο Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην περιοχή του Μάντσεστερ και είχε διαμείνει σε αρκετές περιοχές της πόλης. Κατά μια πληροφορία ταξίδεψε απ' το Λονδίνο στο Μάντσεστερ τελευταία. Ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Οι γονείς του είχαν καταφύγει στη Βρετανία για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας Γιαν Χόπκινς, δύο εντάλματα (δεν διευκρινίζεται αν αφορούσαν έρευνα ή συλλήψεις) εκτελέστηκαν σε δύο διευθύνσεις στις συνοικίες Γουόλεϊ Ρέιντζ και Φάλοουφιλντ όπου έγινε και μια ελεγχόμενη έκρηξη ώστε να υπάρξει "ασφαλής" πρόσβαση των διωκτικών αρχών. Στην πρώτη περιοχή, στο νότιο Μάντσεστερ, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν ένοπλους αστυνομικούς να έχουν περικυκλώσει μια νεόδμητη πολυκατοικία σε έναν ήσυχο δρόμο.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε έναν 23χρονο στον Κόρλτον, επίσης στο νότιο Μάντσεστερ, ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την επίθεση, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την ταυτότητά του. Η κυβέρνηση του Λονδίνου άφηνε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρχει δίκτυο πίσω από την επίθεση, γενικά πάντως οι πληροφορίες για την πορεία των ερευνών και τα πιθανά ευρήματά τους, δίνονταν με το σταγονόμετρο.

Έως χθες το βράδυ, μόλις τρία θύματα είχαν ταυτοποιηθεί, της ελληνοκυπριακής καταγωγής οκτάχρονης Σάφι Ρόουζ Ρούσου, της 18χρονης φοιτήτριας Τζορτζίνα Καλάντε και του 28χρονου Τζον Άτκισον.

Το σοκ

Το σοκ για τη Βρετανία, που διανύει προεκλογική περίοδο και μια από τις πιο αντιφατικές περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της "παγιδευμένη" στην επιλογή του Brexit, ήταν όντως ισχυρό και τραυματικό. Τα θύματα της επίθεσης, όπως και εκείνα του θεάτρου "Μπατακλάν" στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, ήταν νέοι άνθρωποι που απλά είχαν πάει να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Σε δήλωσή της έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ η πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «ανάλγητη τρομοκρατική επίθεση» που στόχευε «ανυπεράσπιστους νέους».

Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες χθες στα δημόσια κτήρια και τα κόμματα αποφάσισαν να διακόψουν μέχρι νεωτέρας την προεκλογική εκστρατεία. Συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για χθες επίσης αναβλήθηκαν. Ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση την ευθύνη της οποίας έσπευσε να αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε σ' έναν από τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οργάνωση διευκρινίζει πως ένας «από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε μια βόμβα μέσα στο πλήθος» στη διάρκεια της συναυλίας. Η τζιχαντιστική οργάνωση απείλησε μάλιστα ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις. Πάντως, το Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, μετέδωσε από την πλευρά του πως την επίθεση πραγματοποίησε μια "ομάδα μαχητών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL