Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
...ενώ οι Γάλλοι ψάχνουν για νέο όνομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

...ενώ οι Γάλλοι ψάχνουν για νέο όνομα

Ο γενικός γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς

Ακόμη και τη μετονομασία του εξετάζει τώρα το ιστορικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας προκειμένου να βγει από την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί μετά τις προεδρικές εκλογές. Την εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ότι το κόμμα είναι "νεκρό" και την επακόλουθη παραίνεση του επιτρόπου Ζαν Πιερ Μοσκοβισί για "ανάσταση" διαδέχτηκε χθες η πρόταση του γενικού γραμματέα Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς ότι το κόμμα θα πρέπει να τα δει όλα από την αρχή.

"Πιστεύω ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα επανιδρυθεί, θα επαναδιατυπωθεί, θα αναδιαρθρωθεί, ότι θα υπάρχει πολλή δουλειά και ότι θα βρίσκομαι στο κέντρο της δουλειάς αυτής" τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό France Inter. Όταν ρωτήθηκε για το τι σκέφτεται σχετικά με μια ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος του PS, ο Καμπαντελίς απάντησε: "Δεν αποκλείεται, θα το αποφασίσουμε".

Ο επικεφαλής του PS, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του από τον Απρίλιο του 2014, δεν αντιτέθηκε ούτε στο ενδεχόμενο μετακόμισης της έδρας του κόμματος από την οδό Σολφερινό, όπου το PS εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. "Ναι, από τη στιγμή που αλλάζεις, τα αλλάζεις όλα" εξήγησε εκτιμώντας ότι θα πρέπει να σηματοδοτηθεί "μια νέα εποχή" και να ληφθεί υπόψη το "αίτημα για ανανέωση".

"Σήμερα βλέπουμε καλά ότι χρειάζεται ταυτόχρονα μια συνέχεια και ότι πρέπει να την ενσαρκώσουμε. Το PS δεν μπορεί πλέον να ζει σαν τη SFIO (σ.σ.: το Γαλλικό Τμήμα της Εργατικής Διεθνούς), δηλαδή με μια κάθετη δομή, το αφήνουμε αυτό στον Ζαν Λικ Μελανσόν, τον Εμμανουέλ Μακρόν ή τη Μαρίν Λεπέν" τόνισε.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο ανακοίνωνε ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την άλλη Δευτέρα στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τις κρίσεις στην Ουκρανία και τη Συρία, καθώς και για τις "προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας" κατά τη συνάντηση που θα έχουν την 29η Μαΐου στο Παρίσι, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν χαιρέτισε την εκλογή του Μακρόν στην προεδρία προτρέποντας τον διάδοχο του Φρανσουά Ολάντ να συμβάλει ώστε να "ξεπεραστεί η αμοιβαία δυσπιστία" μεταξύ των δύο χωρών. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης ήταν μόνιμη κατά τη διάρκεια της θητείας του Ολάντ, ενώ προεκλογικά και το επιτελείο του Μακρόν κατήγγειλε τη Μόσχα για εκστρατεία δυσφήμησης του κεντρώου υποψήφιου μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά τις γαλλογερμανικές σχέσεις, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο θα πρέπει "να βοηθήσει" τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας να επιτύχει. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μακρόν θα καταφέρει να καταπολεμήσει την ανεργία στη χώρα του προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι λαϊκιστές είναι η επίλυση των προβλημάτων.

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσαν χθες τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας προκειμένου να προχωρήσει "γρηγορότερα και μακρύτερα" η ενοποίηση της Ευρωζώνης. Όπως τόνισε ο Λεμέρ, η ομάδα θα παρουσιάσει "πολύ συγκεκριμένες προτάσεις" σχετικά με τη δημοσιονομική σύγκλιση, τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και των κοινών επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL