Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Κομισιόν: Η Ευρώπη επιστρέφει στην αγκαλιά της δημοσιονομικής "αρετής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν: Η Ευρώπη επιστρέφει στην αγκαλιά της δημοσιονομικής "αρετής"

Πλην Γαλλίας και Ισπανίας, όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν επανέλθει στον... ίσιο δρόμο της δημοσιονομικής "αρετής" με την ευρωπαϊκή οικονομία, και δη τη ζώνη του ευρώ, να ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς ακολουθούμενη από ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και "θεαματική" επενδυτική επανεκκίνηση.

Αυτό είναι το βασικό, ουσιαστικό και ελπιδοφόρο συμπέρασμα της Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της με τις οικονομικές συστάσεις προς κάθε χώρα για το 2017 που δημοσιοποιήθηκε χθες. Σημειωτέον ότι στην έκθεση δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα η Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία στο σύνολο της Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ αποδεικνύεται "ανθεκτική" με τους ρυθμούς ανάπτυξης να τρέχουν περίπου με 2% (για το 2016) τα δημόσια οικονομικά να βελτιώνονται και η απασχόληση να φτάνει στο επίπεδο - ρεκόρ των 233 εκατομμυρίων εργαζόμενων, καθώς η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Την ίδια ώρα, οι νέες επενδύσεις σε ορισμένα κράτη - μέλη έχουν υπερβεί τα προ κρίσης επίπεδα.

Αυτή φυσικά είναι η "γυαλιστερή" όψη του νομίσματος, διότι η άλλη παραμένει θαμπή και "οξειδωμένη" με χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, μεγάλες εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες, εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον λόγω εξωτερικών και αστάθμητων παραγόντων στο σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Προκειμένου να ενισχυθούν οι θετικές τάσεις και η σύγκλιση στο εσωτερικό των χωρών και της Ε.Ε., είναι ουσιαστικής σημασίας, αναφέρει η Επιτροπή, να επιτευχθεί πιο εύρωστη και βιώσιμη ανάπτυξη με λιγότερους αποκλεισμούς και με αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη - μέλη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που προσφέρει η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την τόνωση των επενδύσεων και την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους συστάσεις η Κομισιόν στέκεται στα προβλήματα της Γαλλίας και της Ισπανίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως βραχυπρόθεσμα θα είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. για τις οποίες θα εφαρμοστεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Για την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία η Κομισιόν συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί επιτάχυνση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρεις χώρες θα εφαρμόσουν πλήρως τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν δεσμευτεί.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης ο επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: "Οι οικονομικές τάσεις είναι συνολικά θετικές και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο ανθεκτική και πιο καινοτόμος. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με λιγότερους αποκλεισμούς. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις και η συνεχής προσοχή στις υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές είναι απαραίτητες για την ενίσχυση και τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ε.Ε.".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL