Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Ελβετία: Όχι... ουδετερότητα στην πυρηνική ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελβετία: Όχι... ουδετερότητα στην πυρηνική ενέργεια

Την παραδοσιακή στάση ουδετερότητας της χώρας τους, τουλάχιστον στο ευαίσθητο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, φαίνεται πως δέχτηκαν να απεμπολήσουν οι Ελβετοί, αποφασίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία (58,2%) σε δημοψήφισμα την Κυριακή να εγκρίνουν τον νόμο που απαγορεύει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών και δίνει παράλληλα προτεραιότητα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών και στον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης. Αν και η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 42,3%, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στον μέσο όρο σε μία χώρα όπου οι ψηφοφόροι καλούνται συνήθως τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν διάφορα ζητήματα πολιτικής, οικονομίας ή κοινωνίας.

Το δημοψήφισμα αυτό ήταν το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011. Λίγες εβδομάδες μετά, η Ελβετία αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο 2016 και επικυρώθηκε την Κυριακή από το εκλογικό σώμα. "Για όλους τους οικολόγους, είτε είναι πολιτικοποιημένοι είτε όχι, η σημερινή είναι μια ιστορική ημέρα. Η Ελβετία εισέρχεται στον 21ο ενεργειακό αιώνα με ένα ισχυρό μήνυμα" δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής των Πρασίνων Αντέλ Τοράνς Γκουμάζ. Μόνο το μεγαλύτερο κόμμα της Ελβετίας, το λαϊκιστικό UDC (Δημοκρατική Ενωση του Κέντρου), ήταν αντίθετο με τον νόμο, διακηρύσσοντας ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές θα το επωμιστεί ο μέσος πολίτης με νέους φόρους.

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ματίας Ρέιναρντ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ ελβετική συμβιβαστική λύση», καθώς ο νόμος που προωθεί τη χρήση των ΑΠΕ, όπως η ηλιακή, η γεωθερμική και η βιομάζα, απαγορεύει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, αλλά δεν ορίζει «σαφή ημερομηνία» για την παύση λειτουργίας των υφιστάμενων.

Οι υπάρχοντες σταθμοί θα μπορούν να παραμείνουν εν λειτουργία για όσο χρονικό διάστημα παραμένει εγγυημένη η ασφαλής λειτουργία τους και εφόσον αυτή συμπληρώσει διάρκεια 50 έως 60 χρόνων. Έτσι, μετά την έναρξη λειτουργίας του το 1972, ο σταθμός του Mουλενμπέργκ, που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, θα μπορούσε να σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του το 2019. Η Ελβετία διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς και πέντε αντιδραστήρες, που παράγουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειάς της. Με το δημοψήφισμα εγκρίθηκε επίσης και ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας κατά 16% κατ' άτομο ετησίως μέχρι το 2020 και κατά 43% μέχρι το 2035 σε σχέση με τα επίπεδα κατανάλωσης του 2000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL