Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Μετά τους υπουργούς... / Μετά τους υπουργούς... ο Μακρόν διορίζει και τους κυβερνητικούς συντάκτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τους υπουργούς... / Μετά τους υπουργούς... ο Μακρόν διορίζει και τους κυβερνητικούς συντάκτες

Τη δόξα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι ζήλεψε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πριν καλά - καλά συμπληρώσει μία εβδομάδα στο Μέγαρο των Ηλυσίων έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας του.

Αφορμή για την κρίση στάθηκε η ασυνήθιστη απόφαση της γαλλικής προεδρίας να επιλέξει η ίδια τους δημοσιογράφους που θα συνοδεύσουν τον Μακρόν στο πρώτο ταξίδι του εκτός Ευρώπης. "Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι το Μέγαρο των Ηλυσίων εκείνο που θα πρέπει να αποφασίζει σχετικά με το ποιοι θα καλύψουν ένα γεγονός" τονίζεται σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν 20 γαλλικά ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων η εφημερίδα “Le Monde”, το πρακτορείο AFP και το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης) και η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Το γραφείο του Μακρόν είχε καλέσει νωρίτερα συγκεκριμένους συντάκτες να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στο ταξίδι που πραγματοποίησε χθες στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής προκειμένου να επισκεφτεί τα γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί. Στην κοινή τους επιστολή, τα γαλλικά ΜΜΕ τονίζουν ότι κανείς από τους προκατόχους του Μακρόν δεν είχε επιλέξει δημοσιογράφους σε ανάλογες περιπτώσεις και ότι δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα του Προέδρου να αποφασίζει "για την εσωτερική λειτουργία των μέσων, τις επιλογές τους σχετικά με την κάλυψη ενός γεγονότος και την προσέγγισή τους".

Φτάνοντας στο Μάλι και τη στρατιωτική βάση του Γκάο, όπου σταθμεύουν σήμερα περίπου 1.600 Γάλλοι στρατιώτες, ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία υπό την διακυβέρνησή του θα φανεί "ασυμβίβαστη" στη μάχη της εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας. Μιλώντας δίπλα στον Πρόεδρο της χώρας Ιμπραΐμ Μπουμπάκαρ Κέιτα, τόνισε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να δράσει ώστε η περιοχή να παραμείνει ασφαλής.

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου να αναδείξει τον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας σε ένα ακόμη πεδίο συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της Γερμανίας. "Η Γερμανία έχει έντονη συμμετοχή σε επιχειρήσεις υποστήριξης" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι θα ενισχύσει "αυτή τη σύμπραξη" εξασφαλίζοντας τη διατήρηση και την ενίσχυση της γερμανικής συμμετοχής. "Η Γερμανία γνωρίζει τι διακυβεύεται εδώ και αφορά επίσης την ασφάλεια της Ευρώπης και του μέλλοντός μας. Ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία είναι απομονωμένα νησιά" πρόσθεσε.

Προτού αναχωρήσει για την Αφρική, ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας είχε εξάλλου υπογράψει διάταγμα με το οποίο οι συνεργάτες κάθε υπουργού περιορίζονται σε δέκα και διευκρινίζεται ότι ο "οι διορισμοί των μελών των υπουργικών γραφείων γίνονται με υπουργική απόφαση αφού θα έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Έπειτα από τις προεκλογικές αποκαλύψεις για τους διορισμούς μελών της οικογένειας του δεξιού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν σε θέσεις κοινοβουλευτικών συνεργατών του, ο Μακρόν είχε υποσχεθεί τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για τις προσλήψεις που θα κάνουν υπουργοί και βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL