Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
WikiLeaks: Γλίτωσε από τους Σουηδούς κινδυνεύει από τους Βρετανούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

WikiLeaks: Γλίτωσε από τους Σουηδούς κινδυνεύει από τους Βρετανούς

Ένα από τα πλέον δραματικά και μακρά σε διάρκεια διπλωματικά θρίλερ της εποχής μας, αυτό της ασυλίας του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, που διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο της, είχε χθες αναπάντεχα θετική τροπή μετά την απόφαση της σουηδικής δικαιοσύνης να βάλει στο αρχείο το κατηγορητήριο εναντίον του Αυστραλού ακτιβιστή για βιασμό.

Ωστόσο, το κατά πόσον η τελική έκβαση της υπόθεσης θα είναι εξίσου θετική παραμένει αβέβαιο για την ώρα καθώς η βρετανική αστυνομία είναι αποφασισμένη να συλλάβει τον Ασάνζ όταν αποχωρήσει από την πρεσβεία και κανείς από την κυβέρνηση του Λονδίνου δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αν υπάρχει αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου προφανώς θα κατηγορηθεί για υποκλοπή και δημοσίευση διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Ο 45χρονος Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου οι δικαστικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του με την κατηγορία του βιασμού έπειτα από τις καταγγελίες μιας γυναίκας, κάτι που βεβαίως ο ίδιος αρνούνταν κατηγορηματικά.

Ενώπιον των δημοσιογράφων στη Στοκχόλμη η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι ανακοίνωσε χθες πως αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την υπόθεση και ζήτησε την άρση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ. Η δικαστής εξήγησε ότι πήρε αυτή την απόφαση λόγω της αναποτελεσματικότητας της διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων στοιχείων που προέκυψαν.

"Όλες οι πιθανότητες να προχωρήσει η έρευνα εξαντλήθηκαν, (...) δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να διατηρηθεί ούτε το αίτημα προσωρινού περιορισμού του Τζούλιαν Ασάνζ ούτε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης" δήλωσε η εισαγγελέας.

Ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή της καταγγελίας, η γυναίκα που κατηγορούσε τον Ασάνζ, τον οποίο είχε συναντήσει σε μία διάσκεψη των WikiLeaks στη Στοκχόλμη μερικές ημέρες νωρίτερα, κατέθεσε μήνυση εις βάρος του στις 20 Αυγούστου 2010 για σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις τη νύχτα της 16ης προς 17η Αυγούστου. Ο Ασάνζ υποστήριζε ανέκαθεν πως η νεαρή γυναίκα είχε συναινέσει στη σεξουαλική επαφή μαζί του αποδεχόμενη μάλιστα τη μη χρήση προφυλακτικού.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ασάνζ είχε δώσει κατάθεση σε εισαγγελέα από τον Ισημερινό μέσα στην πρεσβεία παρουσία Σουηδών δικαστών και είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά πως είναι εντελώς αθώος καθώς η σεξουαλική επαφή με τη μηνύτρια ήταν, κατ' αυτόν, συναινετική.

«Είναι μια πλήρης νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι ελεύθερος να φύγει από την πρεσβεία όποτε το επιθυμεί» δήλωσε ένας από τους Σουηδούς δικηγόρους του, ο Περ Σάμουελσον, ενώ για τον Κριστόφ Μαρσάντ, μέλος της νομικής ομάδας του ακτιβιστή στις Βρυξέλλες, "ο Ασάνζ έπεσε θύμα κατάχρησης εξουσίας" και η άρση του σουηδικού κατηγορητηρίου εναντίον του "σηματοδοτεί το τέλος του εφιάλτη του".

Από την πλευρά του ο ίδιος διαμήνυσε μέσω Twitter ότι "δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρήσει" όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του επί επτά χρόνια, κάτι που τον εμπόδισε να βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του. Η κυβέρνηση του Ισημερινού χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Στοκχόλμης και κάλεσε τη Βρετανία να παράσχει στον ακτιβιστή μια "ασφαλή έξοδο".

Ωστόσο η βρετανική αστυνομία γνωστοποίησε πως είναι «υποχρεωμένη» να συλλάβει τον Ασάνζ επειδή παραβίασε το 2012 τους όρους απελευθέρωσής του με εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέφυγε εξάλλου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν υπάρχει αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε διακηρύξει τον περασμένο μήνα πως η σύλληψη Ασάνζ αποτελεί «προτεραιότητά» της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL