Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Χωρίς περίοδο χάριτος ο Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς περίοδο χάριτος ο Μακρόν

Παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει όλες τις προδιαγραφές για να "διαρκέσει", η γαλλική κοινή γνώμη δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να δείξει μεγάλη υπομονή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόσο ο Φιλίπ όσο και ο Πρόεδρος Μακρόν συγκεντρώνουν το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης της τελευταίας εικοσαετίας για Γάλλους ηγέτες στην αρχή της θητείας τους.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της εταιρείας Elabe, μόλις το 45% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ακόμη χαμηλότερα (36%) είναι τα αντίστοιχα ποσοστά για τον συντηρητικό νέο πρωθυπουργό που επέλεξε. "Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο... Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τον Πρόεδρο" σημειώνει χαρακτηριστικά η Elabe.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο χαμηλά είναι τα ποσοστά του Μακρόν, αρκεί να αναφερθεί ότι αναλαμβάνοντας τη γαλλική προεδρία ο Φρανσουά Ολάντ απολάμβανε της εμπιστοσύνης του 58% των Γάλλων, ο Νικολά Σαρκοζί του 59% και ο Ζακ Σιράκ του 53% όταν επανεξελέγη το 2002 και του 61% όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 1995.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο συγκροτήθηκε χθες, με τον Φιλίπ να υπόσχεται ότι πρόκειται για ένα σχήμα που "προφανώς σχηματίστηκε για να διαρκέσει" και πέραν των βουλευτικών εκλογών καθώς ανταποκρίνεται "στην εικόνα της πολιτικής ανασύνθεσης" που επιχειρεί ο νέος πρόεδρος. Στην πρώτη του ομιλία στο συμβούλιο, ο Μακρόν προσδιόρισε ως θεμέλια της κυβερνητικής δράσεις την "αλληλεγγύη", τη "συλλογικότητα" αλλά και την "εμπιστευτικότητα", έχοντας προφανώς κατά νου τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έκρυψε επίσης ότι η συνέχιση της εργασιακής μεταρρύθμισης θα είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητές του. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Μακρόν τόνισε πολλές φορές ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εκτελεστικά διατάγματα προκειμένου να αλλάξει ριζικά τον εργασιακό κώδικα της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου παραμένουν πάντως ενθαρρυντικές για το νέο κόμμα του Μακρόν. Η έρευνα της Harris Interactive εμφανίζει το Εμπρός να προηγείται με 32%, εξασφαλίζοντας έτσι σημαντικό προβάδισμα έναντι των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών αλλά και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που ισοψηφούν στο 19%. Η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν αυξάνει τις δυνάμεις της κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 15%, ενώ οι Σοσιαλιστές συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους, υποχωρώντας πλέον στο 6%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL