Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Τελεσίδικη απόφαση για τον Ταπί / Τελεσίδικη απόφαση για τον Ταπί: Καμπάνα 400 εκατομμυρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελεσίδικη απόφαση για τον Ταπί / Τελεσίδικη απόφαση για τον Ταπί: Καμπάνα 400 εκατομμυρίων

Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ υποχρεούται να επιστρέψει στο Γαλλικό Δημόσιο ο επιχειρηματίας και πρώην υπουργός Μπερνάρ Ταπί μετά την τελεσίδικη καταδίκη του για το σκάνδαλο στο οποίο είχε εμπλακεί και η πρώην υπουργός Οικονομικών νυν διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον Ιούνιο του 2016 η γαλλική Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία που είχε γίνει πριν από οκτώ χρόνια, επί υπουργίας Λαγκάρντ, για να διευθετηθεί η αντιδικία του Ταπί με την τράπεζα Credit lyonnais σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas. Η διαιτησία κρίθηκε «δόλια» επειδή είχαν αποσιωπηθεί οι σχέσεις ανάμεσα στην πλευρά του Ταπί και έναν από τους διαιτητές. Το εφετείο του Παρισιού καταδίκασε τον 74χρονο Μπερνάρ Ταπί να επιστρέψει το σύνολο του ποσού (404 εκατομμύρια ευρώ). Στη συνέχεια το πρώην μεγάλο αφεντικό της ποδοσφαιρικής ομάδας Ολιμπίκ Μαρσέιγ και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μιτεράν προσέφυγε σε τρίτο βαθμό στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, που εξέδωσε χθες την τελεσίδικη απόφαση.

"Η Δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική παρά μόνο όταν είναι αυστηρή και δίκαιη με όλους, ακόμη κι όταν το κράτος αποτελεί μέρος της υπόθεσης. Η ζωή συνεχίζεται και η μάχη επίσης" δήλωσε με φιλοσοφικό ύφος ο Ταπί, ο οποίος τελεί υπό καθεστώς δικαστικής εκκαθάρισης, ενώ οι εταιρείες του βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου έχουν κατασχεθεί ήδη περιουσιακά στοιχεία του Ταπί αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ, ανάμεσά τους μια πολυτελής βίλα στο Σεν Τροπέ που είχε αγοραστεί έναντι 48 εκατ. ευρώ από τον πρώην υπουργό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Κριστίν Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη για «αμέλεια» από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τον μοναδικό θεσμό που έχει τη δικαιοδοσία να δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά δεν της επιβλήθηκε η παραμικρή ποινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL