Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Βρετανία / Βρετανία: Φόροι... μετά θάνατον από τους Τόρις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Φόροι... μετά θάνατον από τους Τόρις

Δημεύσεις κατοικιών για τους ηλικιωμένους δικαιούχους των προγραμμάτων περίθαλψης στο σπίτι που δεν έχουν φροντίσει να αποπληρώσουν εν ζωή το σχετικό κόστος προβλέπει το νέο εκλογικό πρόγραμμα των Τόρις δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον βρετανικό Τύπο να κάνει λόγο για "φόρο θανάτου".

Το νέο εκλογικό πρόγραμμα των Τόρις, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Τερέζα Μέι, διακρίνεται για τον αντικοινωνικό νεοφιλελευθερισμό του τη στιγμή που διακηρύττει τη διάρρηξη των σχέσεων με τον θατσερισμό καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός βάζει στη θέση της ελεύθερης αγοράς και της ατομικής πρωτοβουλίας “την κοινότητα και τη χώρα”.

Κατά τα άλλα η Μέι και οι Συντηρητικοί συνεχίζουν να απευθύνονται στα ξενοφοβικά ένστικτα των ψηφοφόρων φέρνοντας και πάλι το θέμα της μετανάστευσης στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας. Η δέσμευση για δραστικό περιορισμό της ροής των μεταναστών προς τη χώρα και η επιβολή "προστίμων" στους εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους που δεν προέρχονται από κράτη - μέλη της Ε.Ε. ξεχωρίζουν ανάμεσα στις προτάσεις τους.

Η Μέι υπόσχεται να μειώσει την "καθαρή μετανάστευση" (τη διαφορά ανάμεσα σε όσους φτάνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία αναζητώντας εργασία και όσους αποχωρούν) σε λιγότερο από 100.000. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του στόχου, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των νέων μεταναστών στη Βρετανία ξεπέρασε πέρσι τις 273.000.

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης τον διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι οι Τόρις θα προστατεύσουν τις "συνηθισμένες, εργαζόμενες οικογένειες" και γι’ αυτό θα διαπραγματευτούν σκληρά με την Ε.Ε. για τον τρόπο αποχώρησης. Το "σκληρό Brexit" κάθε άλλο παρά αποκλείεται, αφού σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι "η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μία κακή συμφωνία".

Το Συντηρητικό Κόμμα εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, ωστόσο το προβάδισμα δείχνει να μειώνεται. Οι Τόρις συγκεντρώνουν το ποσοστό 49%, αλλά οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 34% σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας “Evening Standard”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL